Svake godine u blagdansko doba vode se rasprave zašto je slatki talijanski kruh, popularni panettone, u zanatskim pekarnicama toliko skup i koliko zbilja može biti bolji od onog iz supermarketa, cijena kojih se kreće već od 5 eura.
Za početak, izrada pravog, zanatskog panettonea traje nekoliko dana. Kvasac kojim se radi hrani se danima unaprijed kako bi bio dovoljno jak, jer tijesto za panettone je bogato, pa sam proces može potrajati daleko dulje nego što možete zamisliti. Pravi zanatski panettone, dakle, radi se od prirodnog kvasca, lievita madre, dok se komercijalni, jeftiniji panettone najčešće radi s običnim industrijskim kvascem. Kako bi se dobila lagana, prozračna struktura tijesta, ono mora fermentirati 48 do 7, pa čak i više, dok je kod industrijskog panettonea cijeli proces ubrzan, pa struktura tijesta i ne može biti tako složena kao što je to slučaj kod zanatskog panettonea.
Također, u manjim pekarnicama koje drže do kvalitete sve je podređeno ručnom radu, što zahtjeva vrijeme i snagu, pa se u tom slučaju, kada je u cijeli proces uloženo puno vremena i truda, koriste i vrlo kvalitetni sastojci kako bi cijela priča bila zaokružena. Primjerice, za panettone iz Dubravice koriste se pijemontski lješnjaci i kvalitetno, mesnato kandirano voće čiji puni okus se može osjetiti u svakom zalogaju. Kod izrade industrijskog panettonea najčešće se koristi suho voće slabije kvalitete, bez puno okusa.
Na kraju, industrijski panettone koji se prodaje u supermarketima po niskim cijenama često sadrži umjetne arome i dodatke kako bi mu se produžio rok trajanja, dok je artizanski panettone prirodan i daje ono najbolje od proizvoda.
Jasno je, kada se sve zbroji, kada se uračuna utrošeno vrijeme, fizički rad, cijena kvalitetnih namirnica i uloženo znanje, dobar panettone ne može biti jeftina poslastica. Baš zato, u njemu uživamo samo u ovo, posebno doba godine i okuse, arome, strukturu, dubinu i moć jednog slatkog kruha upijamo polako i s poštovanjem. Na kraju, ako se ovih blagdana želite počastiti zbilja posebnim panettoneom, svakako zavirite na našu listu i odaberite svog favorita.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....