Kako recept pretvoriti u bezglutenski

Kako biste recept prilagodili za bezlutenski način prehrane, potrebno je malo matematike, čašica instinkta i na kraju stiže uživancija.

Kad pečete bez glutena, imate dvije opcije na raspolaganju:

1) Možete sami napraviti recept od nule, držeći se omjera masnoće, brašna i tekućine te dodajući razne arome.

2) Ili možete uzeti običan recept s glutenskim brašnom i pretvoriti ga u bezglutenski.

Danas govorimo o opciji br. 2.

Pronađite dobar recept

Zvuči jednostavno, ali baš i nije. Kako je internet prepun raznih izvora recepata, nije se baš uvijek lako snaći u tom mnoštvu. Jeste li ikad skuhali nešto s interneta i dobili potpunu katastrofu? Dobro, nije baš ni internet svemu kriv. Znalo se nama dogoditi to isto s provjerenim receptima koje smo dobili iz prve ruke. Poanta? Nađite neki dobar izvor recepata (točnije, više njih) i držite ga se.

Pravi provjereni recept prošao je fazu testiranja i osoba koja je to radila već je napravila sve pogreške tako da ne morate vi. Dobro odabran recept već je pola posla.

Deci, centi, mili… Grami!

U nedostatku inspiracije možda ćete se okrenuti i američkim bezglutenskim receptima, a tu pak nastaje novi problem: njihove šalice. Da si skratite muku, za svaku ‘cup’ običnog brašna upotrijebite 130 g bezglutenskog brašna ili mješavine za bezglutenske proizvode. Problem riješen. Tj. osim ako želite ispeći pizzu ili kruh, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Igrajte se okusom

Ako želite pretvoriti recept u bezglutenski, obično tu priča završava, no šteta je ne poigrati se svim okusima koje vam kuhinja pruža. Dodajte malo kukuruznog brašna za žute kreacije, zobeno brašno jako dobro ide u keksiće, a o mljevenim bademima da i ne govorimo.

Imate li i vi svoj omiljeni dodatak?

Vjerujte instinktu

Kad ste počeli raditi kolač/kekse prema receptu, nešto vam se učinilo naopako? Tijesto je presuho? Ne bojte se dodati još malo tekućine. Radite sve postepeno kako ne biste odjednom promijenili baš cijeli omjer. Tijesto se mrvi? Dodajte žumanjak ili cijelo jaje. Bezukusno je? Prstohvat soli će to brzo riješiti. Ili možda mrvica cimeta?

I svakako – zapišite promjene koje ste napravili. Koji put nam se čini da su promjene toliko logične i da nema šanse da ih zaboravimo, no u međuvremenu napravite još tri druga recepta, promijenite u svakom ponešto i dogodi se da zaboravite sve skupa. Pametan piše, lud pamti, dobro su govorili naši stari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:18