DOBRI RESTORANI 2020.

KAKO SE JEDE U NAJSTARIJEM HOTELU U ZAGREBU? Na dobrom su putu da osvježe kuhinju, a njihove štrukle obavezno morate probati!

 Marko MIščević / HANZA MEDIA
Pisati o Hotelu Palace, a ne spomenuti ništa iz njegove bogate povijesti, jer ipak je to najstariji hotel u Zagrebu, bilo bi potpuno neprihvatljivo. Smješten u palači sagrađenoj 1891., kao prvi organizirani hotel počeo je s radom davne 1907. godine

Kavana
Hotel Palace
Trg Josipa Jurja Strossmayera 10
10 000 Zagreb
01/4899-600

Secesijski interijer kavane hotela i danas ulijeva osjećaj posebne elegancije, pa kad zakoračite unutra, na trenutak imate osjećaj kao da je vrijeme stalo. Sređene starije gospođe ovdje i dalje dolaze na čaj ili kavu i kolače, a gospoda, naravno, da u miru, za svojim stolom u kavani, pročitaju novine ili iz posebne vitrine kušaju neki od 120 najboljih svjetskih viskija. Palace Kavana, hotelski restoran, sveden je na nekoliko stolova u produžetku kavane, ali ugodan kavanski žamor zapravo daje živost cijelom prostoru.

Marko MIščević / HANZA MEDIA

Prije dvije godine kuhinju je preuzeo chef Ivan Erak, koji je u zadatak dobio osmišljavanje menija koji bi spojio tradiciju s modernim trendovima u hrani. Erak je radio u brojnim zagrebačkim restoranima, poput Fellinija, Dubravkinog puta, Okrugljaka ili Potkove na zagrebačkom hipodromu. Jelovnik je kratak, ali dosta dobro koncipiran i nudi poneko iznenađenje, kao što je dimljena srdela koju poslužuju kao hladno predjelo s rižinim krekerima, aioli umakom s kurkumom i mariniranim motarom.

Tu je i nekoliko klasika hotelske kuhinje, kao što je Caesar salata s piletinom (80 kuna) ili juneći carpaccio (95 kuna). Budući da Hotel Palace nosi oznaku heritage hotela, osmišljen je i poseban Baštinski jelovnik, koji za 220 kuna po osobi na “hladnom” tanjuru donosi “kratku šetnju” Hrvatskom i nudi baranjski kulen, dalmatinski pršut, kobasicu od boškarina s malvazijom, zagorsku šunku te sir i vrhnje. Slijedi specijalitet kuće - štrukli Palace, potom konfitirani pačji batak i zabatak s domaćim mlincima, pireom od pečenih jabuka i ukiseljenim rotkvicama te za kraj izbor dnevnih slastica. Sva se jela s Baštinskog menija, naravno, mogu i pojedinačno naručiti. S obzirom na to da se Palaceove štrukle ne mogu i ne smiju preskočiti, odlučili smo ih naručiti za predjelo, a potom smo odabrali rižoto s dimljenim pačjim prsima i brie sirom, povrtne raviole i gračansku pastrvu.

U komunikaciji između konobara i kuhinje došlo je do neke zabune pa nas je mladi ljubazni konobar došao priupitati mogu li nam štrukle poslužiti nakon glavnih jela. Nikakav problem, svi znamo da su štrukli univerzalna poslastica koja dobro funkcionira i kao predjelo i glavno jelo i desert. Od tri jela koja su stigla na stol, rižoto nam se najmanje svidio i imao je nekoliko mana.

Osim što tehnički nije bio pravilno skuhan, nedostajao mu je gotovo sav okus. Riža je djelovala kao da je unaprijed skuhana na pola, pa samo dovršena s ostalim sastojcima zbog čega je rižotu nedostajalo kremoznosti koju su, čini mi se, htjeli postići dodavanjem slatkog vrhnja. Uz to, ovo jelo kao da su zaboravili u potpunosti posoliti i nisu ga spasili ni komadići slankastih dimljenih pačjih prsa “posuti” po riži.

Ravioli punjeni povrćem bili su jako dobri, a moram priznati i da su vesele boje ovog tanjura već dovoljne za podizanje raspoloženja i prije kušanja. Skuhani al dente, sjajno su se složili s nježnom kremom od graška, a konfitirana žuta rajčica svojim je nježno slatko-kiselkastim okusom fino zaokružila jela. I gračanska je pastrva bila savršeno ispečena, hrskave kože i ukusna, a uz zabavan i zanimljiv prilog od hrskavaca od kukuruznog brašna te umak od vrhnja i dimljene slanine bila nam je svakako najbolje jelo.

Štrukli, kojima se u Palaceu posebno ponose jer se svakodnevno izrađuju od ručno vučenog tijesta, prvo su kuhani pa obilno preliveni slatkim vrhnjem te zapečeni. Na stol su stigli optimalne temperature, pa smo na njih isti tren navalili i u potpunosti zaboravili poslikati tanjur. Porcija od dva štrukla stoji 55 kuna i vrijedi doći samo zbog njih. Šteta što je izvedba rižota umanjila ukupan dojam i ocjenu hrane u Palaceu jer nam se čini da je chef Erak na dobrom putu da osvježi kuhinju ovog dijela povijesnog identiteta našeg grada.

KATEGORIJA RESTORANA: Hotelski restoran visoke kategorije

HRANA: 7/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:37