Kako sljubiti konjak i čokoladu?

Bili smo na Zagreb Coffee

piše: Vana Babić

snima: Dragan Matić

Od četvrtka do nedjelje svi ljubitelji kave i čokolade mogli su zakoračiti u slatku oazu na Zagreb Coffee & Chocofestu. U Hrvatskom domu likovnih umjetnika mogli ste prisustvovati zanimljivim radionicama, prikupiti nove čokoladne zalihe, isprobati čokoladno vino te saznati novitete koji će tek postati trend, kao što je to bioaparat za kavu tvrtke Spaz, čija se kava pravi od svježe kave u zrnu te čaj od kvalitetnih mješavina.

/ CROPIX
Zagreb, 120215. Trg zrtava fasizma. HDLU. Festival kave i cokolade. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Čokoladno vino

Kušali smo i čokoladno vino slovenske vinarije Kunej, koje je kombinacija sorti dornfelder, acolon, cabernet cubin te cabernet dorsa uz dodatak tamne čokolade sa 76% kakaovca iz Ekvadora. Ono što nam je posebno zaokupilo pažnju je radionica sljubljivanja čokolade i konjaka. Radi se o cijenjenom francuskom konjaku Remy Martin, koji je spoj sorta grande i sorta bijeloga grožđa Petit Champagne iz poznate francuske pokrajine Cognac u jugozapadnoj Francuskoj u kojoj se od 17. stoljeća proizvode vina i žestoki alkoholni destilati pod nazivom eaux-de-vie, što u prijevodu znači voda života.

Sljubiti konjak i čokoladu nije lak zadatak. Vrlo je važan izbor prikladne čokolade zbog količine masti koja se u određenoj mjeri nalazi u svakoj čokoladi. Udio kakaovca najvažniji je u uspješnom sljubljivanju i pravi je izazov postići savršenu harmoniju okusa. Postoji nekoliko zakonitosti od kojih nema odstupanja. Čokolada se bira po aromi konjaka. Ako je konjak stariji, čokolada treba biti blaža i s većim udjelom kakaa. Čokolada i konjak kušaju se tako da se čokolada ne grize, nego se treba pustiti da se otopi ispod jezika za naknadni okus koji će upotpuniti gutljaj konjaka. Za pravilno kušanje konjaka i čokolade potrebno je prethodno popiti mineralnu vodu kako bi se postigla neutralnost okusa i iskusio pravi užitak aroma konjaka koji dugo ostaje na nepcu.

Savršen spoj

Konjak kategorije V. S. O. P. (Very Superior Old Pale) savršeno se sljubljuje sa 50-postotnom čokoladom maracaibo ili čokoladom s okusom meda. Jasno da će izrazite voćne arome konjaka protkane slatkim notama vanilije s ovom čokoladom prijeći u glatki naknadni okus tanina. Konjak kategorije X. O. savršeno se slaže sa 65-postotnom čokoladom maracaibo ili čokoladom s okusom naranče. Taj je konjak nastao odabirom najfinijih mješavina starih 28 godina, što podrazumijeva veći postotak kakaa u čokoladi. Tamna čokolada ublažava okus tamnoga briochea s okusom zreloga grozda i širokim rasponom suhoga začina iz konjaka, s isticanjem naknadnoga okusa najfinije sorte voća i narančine kore. Stoga, otvorite dugo čuvanu bocu s polica, nabavite kvalitetniju čokoladu pokušajte naći vlastiti savršen spoj. Nema strogih receptura ili točnih kombinacija, ispravno je ono što vama odgovara i u čemu uživate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:29