NAGLASAK NA ZELENOM

KAKO SMOOTHIE IZRASTA U JUHU: Odlična baza za kreativne i brze juhe!

 Getty Images/iStockphoto
Povrće i voće usitnjeno u blenderu uz dodatak vode ili neke druge tekućine još nam izgleda kao osvježavajuća novina u kućanstvima i ugostiteljstvu, osobito ako napitak nazovemo izvornim američkim izrazom smoothie.

Osvježenje u čaši

No upravo na tom izvorištu smoothie je već starac. Star je otprilike koliko i prvi električni blenderi iz prve polovice prošloga stoljeća. U ovome su se stoljeću blender i smoothie konačno globalizirali. U ovom desetljeću, pak, nakon svih pohvala, pojavile su se i prve sumnje u super napitak. Radi se o fiziologiji i nekim osobitostima čovjekovog probavnog sustava. Pojednostavljeno rečeno, blender preuzima ulogu nekih probavnih faza, one se preskaču i izazivaju neke neželjene posljedice. Organizam apsorbira šećer prebrzo žvakanje se preskače, neke žlijezde ne stignu uopće odraditi svoju zadaću i tomu slično.

Korak do juhe

Treba vjerojatno proći dosta milenija da se ljudski probavni sustav potpuni uskladi s nekim funkcijama blendera. Do tada se ta naprava može koristiti na razne neupitne načine, a smoothie razviti i u nekim drugim pravcima. Smoothie od povrća je, naime, izvrstan prvi korak do brzo pripravljene kremaste juhe. Zamisao je jednostavna. Umjesto da se povrće prvo prži, kuha, pirja i na druge načine termički obrađuje pa potom pirira, blenderom se postupak preokreće. Smoothie se ulijeva u posudu na štednjaku, zagrijava i juha dovršava.

Healthy green smoothie with spinach, kale, parsley and matcha in a glass, decorated with a cucumber slice.
Getty Images/iStockphoto

Postupak se tako skraćuje, a nutricionisti će brzo izračunati koje se povoljne osobine povrća na ovaj način očuvaju. Ono što je odmah uočljivo jest da se mnoge privlačne arome ovakvim postupkom zadržavaju u juhi. Posebno praktičan način priprave toplog smoothieja kao juhe jest da se u posudi kuha tjestenina, njoki, noklice, okruglice, trganci ili riža u relativno malo vode. Uvijek mi je žao bacati vodu u kojoj se kuhala domaća tjestenina bilo koje vrste. Na ovaj se način ništa ne baca. U posudu u kojoj je tjestenina ili riža gotovo kuhana uspe se smoothie koji treba samo zakipjeti ili čak ni toliko, samo se zagrijati.

Naglasak na zelenom

Ovo je doba godine posebno pogodno za mlade zelene biljke, prije svega špinat i blitvu, jednako tako mladi kelj, kupus i raštiku, brokulu, peršinov list i aromatične stapke zelenog celera. Samoniklo jestivo bilje, mišanca, još je privlačniji izvor proljetnog klorofila obogaćenog fantastičnim aromama. Rano proljeće je ujedno i vrhunac sezone mišance kada se u njoj uživa ponekad i bez kuhanja u svježem izdanju rustikalnih salata. Topla kremasta juha od spomenutog zelenja jelo je kojim se mogu impresionirati i najveći znalci. Osim logičnog inzistiranja na sezoni i svježem povrću, postoji jedan zanimljiv pristup sasvim druge vrste.

Green Chia Smoothie in Glsas with Superfoods Goji on Top
Getty Images

Malo smrznutog graška (dok čekamo svježi) može izvanredno zaokružiti okus zelene juhe odnosno toplog smoothieja. Isto vrijedi i za bob, koji će se uskoro pojaviti na tržnicama, no u tom slučaju predlažem da se prije blendanja s boba oguli koža, pogotovo ako koristite zamrznuti bob, a skidanje kože uvijek je poželjno i kod starijeg boba. Ovo naglašavanje zelenog povrća nipošto ne znači da su topli smoothieji u jušnom izdanju isključivo monokromatska kulinarska pojava. Naprotiv, jednako atraktivno kuharsko uprizorenje jest ono s ciklom. Poneseni ovim likovnim pristupom kuhanju kuhari estete često se potrude pa skuhaju na jednostavan način dvije ili tri juhe umjesto jedne uz vatromet na tanjuru. Potrebno je samo malo pažnje prilikom ulijevanja u tanjur.

Poželjni dodaci

Gušće kremaste juhe neće se izmiješati i svaka će zadržati svoju boju iako završe u istome tanjuru. Zelena juha od špinata i ostale zelene družine u društvu narančaste od mrkve i zagasito crveno-ljubičaste od cikle krasna je šarada koja neće privući samo klince. Gusto punomasno kiselo vrhnje, naribani sir, nasjeckani vlasac i ljutkasta papričica neke su od zamisli za veliko finale toplog smoothieja s tjesteninom.

Smoothie s trgancima

jedno jaje
100 g brašna
100 g špinata
100 g smrznutog graška
vezica mladog luka
5 cl ulja
2 žlice milerama
50 g naribanog dimljenog seljačkog sira
grubo tucani crni papar

Brašno i jaje se izmute. Od gustog tijesta trganci se trgaju i bacaju u ključalu vodu. Ako je tijesto malo rjeđe, najbolje je koristiti malu žlicu. Dok se tjestenina kuha u malo vode u blenderu se usitni povrće uz dodatak ulja i malo vode. Taj se smoothie uspe u posudu s kuhanom tjesteninom i nakon minutu, dvije, skine sa štednjaka. U tanjur se na koncu stavi po žlica milerama, po njemu sir i na koncu malo papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:37