Jabučni ocat popravlja dan
Kad probavate jelo prilikom kuhanja, jedini način da dodatno začinite stvari je dodavanje soli? Krivo. Igrajte se! Pokušajte oplemeniti jelo s malo kiseline, dodajte šljuk limunova soka, limete ili malo octa. Ne biste vjerovali kako jabučni ocat dobro funkcionira u jelima. Ako baš želite pravu stvar, investirajte u barikirani jabučni ocat, imate ga u boljim supermarketima. Isprobali smo Due Vittorie, barikirani jabučni ocat dobiven tradicionalnim načinom proizvodnje aceta balsamica, polaganom fermentacijom najboljeg soka od jabuka. Skuplji je, košta 64 kune u Nikasovom webshopu, ali je doista dobar. U nastavku stižu dva recepta s kojima možete provjeriti istinitost slave jabučnog octa:
Pileći zabatci s kalamata maslinama
Muke po luku i češnjaku
Nikad nemojte dodavati luk i češnjak istovremeno. Luk voli lagano dinstanje na niskim temperaturama, a češnjak otpušta svoje sokove i arome već za 30 sekundi. Stavite li ih zajedno u tavicu, češnjak će vas nagraditi gorkim okusom koji želite izbjeći. Nekad chefovi znaju aromatizirati masnoću češnjakom i kratko nakon što su se arome i okusi oslobodili izvaditi češnjak da bi sigurno izbjegli gorčinu. Također, ne koristite samo jednu vrstu luka. Isprobavajte nove stvari i ponovno savjetujemo - igrajte se u kuhinji! Ovdje možete više saznati o najpoznatijim vrstama luka i za što ih je najbolje koristiti.
Čistite!
Ovaj savjet ne treba mnogo objašnjavati. Čistite radnu površinu prilikom kuhanja. Neuredna radna površina vodi u kaos, a to ne želite, već ga dovoljno imamo u svijetu u kojem živimo.
Pečenje povrća
Koliko vas je stvarno loše u pečenju povrća? Uzmimo, primjerice prokulice, koliko puta ste stvarno jeli dobre prokulice? Ako je odgovor više od dva puta, smatrajte se sretnikom, ostalima chefovi savjetuju da se ne boje soli, začinskog bilja i masnoće. Svega prethodno navedenog vam je potrebno više nego što mislite. Ubacite prokulice u lim za pečenje, posolite ih, obilno ih okupajte maslinovim uljem i dodajte začinsko bilje. Upalite pećnicu na 200°C i pecite oko pola sata, prije posluživanja začinite ih svježim paprom, grčkim jogurtom ili malo tahinija.
Kuhanje tjestenine
Za početak solite vodu, ali stvarno je posolite! Sramežljiv pokušaj dodavanja pola žličice soli u vodu se ne računa! I bakin savjet da pašta neće biti dobra bez dodavanja ulja u vodu, zaboravite. Svaki put kad dodate malo ulja u vodu za kuhanje tjestenine, jedan Talijan dobije manji moždani udar. Postoji i logično objašnjenje za zaborav, ako uljite vodu, pašta će biti sklizava i neće upiti umak.
Masnoća je vaš saveznik
Masnoća je vaš prijatelj u kuhinji i nužna za dobar okus jela. Naime, masnoća prenosi okus, zato sljedeći put kad nešto sotirate, ne bojte se staviti malo više maslaca. Zamislite samo lijep komad odreska ili povrće koje se kupa u kombinaciji rastopljenog maslaca i začinskog bilja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....