Kako zavoljeti kelj

Kelj postaje sve popularniji u kulinarskim krugovima i među nutricionistima, ali što je s ljudima koji svakodnevno zaobilaze kelj i s onima čija djeca neće ni da pogledaju ništa što se zeleni?

Istini na volju, kelj nije baš najprimamljivijeg okusa za mnoge.

A to je prava šteta jer je vjerojatno jedna od najzdravijih namirnica koje možemo konzumirati. Jedna šaka kelja sadržava samo 36 kalorija te 5 g vlakala (a to je 20% preporučene dnevne količine). Također ima 15% preporučene količine kalcija, 40% magnezija, 180% vitamina A, 200% vitamina C i 1000% (nije tipfeler, dobro ste pročitali) vitamina K. Kelj je prepun minerala kao što su bakar, kalij, željezo, mangan i fosfor.

Sad kad smo vas uvjerili da je kelj baš ono što vam treba, nudimo i tri načina na koja ga možete uključiti u svoju prehranu:

1. Čips od kelja nije baš pravi obrok i obično mu se svašta dodaje, ali dobar je način da priviknete svoje nepce na prehrambenog kralja kelja.

2. Dodajte kelj u svoj smoothie ili u juhu. Operite nekoliko listova i nasjeckajte ih pa ih ubacite u blender zajedno s ostalim sastojcima koje stavljate u smoothie ili ih tako nasjeckane dodajte u bilo koju juhu koju pripremate i volite.

3. Sotirani kelj. Operite cijelu glavicu kelja i malo ga posušite. Narežite ga na komade veličine 5 cm. U loncu ugrijte malo maslinova ulja, a zatim ubacite kelj. Na početku će vam se možda činiti da je kelja previše, ali od topline će uvenuti i smanjiti volumen. Nakon nekoliko minuta izvadite kelj iz lonca, posolite i poslužite toplo.

Kako vi najviše volite jesti kelj? Podijelite svoje recepte s nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:36