OVO MORATE VIDJETI

Kakvo otkriće! Izmislili su tjesteninu koja mijenja oblik dok se kuha, praktična je i čuva okoliš

 Jovanmandic
Novi projekt istraživačkog tima iz Morphing Matter Laba čini se kao više nego zanimljiv

Iako je upravo različitost oblika u kojima dolazi jedan od razloga zbog kojih većina ljubitelja tjestenine voli upravo tu namirnicu, najnoviji nas je projekt znanstvenog tima iz Morphing Matter Lab potpuno oduševio. Oni su, naime, došli na ideju da kreiraju potpuno ravnu tjesteninu čije pakiranje neće zauzimati previše mjesta na policama trgovina, u vrećicama kada je kupimo i, na kraju, u kuhinjskim ormarićima, ali će potpuno promijeniti oblik jednom kada se ubaci u vodu.

Cijela ideja moguća je upravo zbog sitnih uzoraka koji se utiskuju u tjesteninu i koji je zatim, dok se ona kuha, tjeraju da promijeni oblik. Tako se od običnog duguljastog i ravnog oblika mogu dobiti spirale, male tube ili valovita tjestenina nalik onoj koja podsjeća na već nam poznate oblike.

Najvažnije, naglašavaju znanstvenici, njihova tjestenina nema drugačiji okus i istog je okusa poput klasične tjestenine.

"Inspirirala nas je ideja o ovakvom sličnom pakiranju namještaja kojim se štedi dodatan prostor, ali i smanjuje štetni utjecaj na okolinu kada je u pitanju transport pa smo odlučili provjeriti kako bi se takav način mogao primijeniti i na tjesteninu", rekao je Lining Yao iz Morphing Matter Laba.

Objasnio je i cijeli koncept pa dodao kako je tjestenina osmišljena na način koji njima kao znanstvenicima omogućuje saznanja u koji će se oblik točno pretvoriti i koje je vrijeme kuhanja potrebno. Jedan od glavnih ciljeva svakako je i praktičnost te smanjenje otpada, a dokaz tome je i eksperiment jedne istraživačica Morphing Matter Laba koja je pakiranje odlučila ponijeti na kampiranje i uz ograničeno mjesto u torbi i isti takav način kuhanja, uvjerila se koliko je ovakva proizvodnja tjestenine zapravo korisna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:39