Kalifornija ipak bez zakona za označavanje GMO hrane

Osim u predsjedničke izbore, posljednjih su dana u Kaliforniji, a i u ostalim dijelovima SAD-a sve oči bile uprte u – hranu. Naime, ondje se na referendumu izglasavao tzv. Prop 37, prijedlog zakona prema kojem bi proizvođači hrane morali na svojim proizvodima istaknuti da sadržavaju genetski modificirane organizme.

Prema podacima California Watcha, milijuni dolara potrošeni su na kampanje za i protiv Prop 37, no ipak je mnogo više uloženo u kampanju koja se protivi označavanju GMO hrane (44 milijuna dolara za kampanju protiv označavanja GMO proizvoda naspram 7,3 milijuna za kampanju koja podržava označavanje GMO proizvoda).

Čini se da je uloženi novac napravio svoje jer su stanovnici Kalifornije ipak glasovali protiv spomenutog prijedloga pa tako GMO proizvodi i dalje neće morati nositi posebnu oznaku.

Da je sporni prijedlog izglasan, Kalifornija bi postala prva američka savezna država u kojoj bi se GMO proizvodi označavali. No stručnajci poput Michaela Pollana kažu da je već i ovo napredak jer se ljude barem potaklo na debatu o temama koje su u američkoj politici dugo bile tabu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:29