TRAŽI SE ODGODA

Kaos u školama zbog besplatnih obroka: "Nemoguće je osigurati kuhare i kuhinje u tom roku"

 Marko Todorov/Cropix
Projekt uvođenja besplatnih obroka za sve učenike trebao bi startati 9. siječnja, a od 66 dalmatinskih škola njih 10 ima kuhinju

Za manje od mjesec dana, početkom drugog školskog polugodišta, u osnovnim školama trebao bi zaživjeti u listopadu najavljeni Vladin projekt uvođenja besplatnih obroka za sve učenike, njih oko 311.000, od kojih gotovo 80.000 živi u riziku od siromaštva. Plan je dnevno po učeniku osigurati deset kuna za obrok. Budući da škole, kako nam potvrđuje niz ravnatelja, dosad nisu dobile precizan naputak o načinu organizacije prehrane, pa primjerice još ne znaju je li riječ o toplom obroku ili sendvičima, postavlja se pitanje kako od 9. siječnja osigurati provođenje mjere, posebice u školama - a takve su brojne - bez školske kuhinje, blagovaonice i kuharica.

Dostava sendviča

Prema posljednjim podacima, u samo šest županija sve matične škole imaju školsku kuhinju, a najmanje škola s kuhinjama je u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Većini njihovih škola od novog polugodišta, očito, preostaje organizacija dostave sendviča. Naime, ministar Radovan Fuchs nedavno je izjavio kako ovisi o školama i mogućnosti njihove organizacije, odnosno uvjetima, hoće li djeci ponuditi topli ili hladni obrok. Pritom je Ministarstvo organizaciju provedbe prehrane prepustilo osnivačima škola - županijama i gradovima.

Posljednjih je dana niz županija organizirao sastanke s ravnateljima škola, među kojima ih je dio - prednjače dalmatinske županije - otvoreno upozorio kako nemaju uvjete za provedbu ove "hvalevrijedne, ali ne i na vrijeme pripremljene akcije".

Niz ravnatelja s kojima smo razgovarali smatra da se mjera provodi ishitreno. A kako su pred vratima i zimski praznici, jedan od komentara ravnatelja jest: "Za božićni odmor igrat ćemo se čarobnjaka."

- Mi ćemo zaista u velikom broju škola imati ogromnih poteškoća s organizacijom. Akcija jest hvalevrijedna, nešto što je odavno trebalo biti u školama, no trebalo nam je prvo stvoriti uvjete. Mi ih nemamo. Treba nam prostor, kuharice, spremačice, ovo je preozbiljna stvar da bi se rješavala neozbiljno, kako kome padne na pamet - kaže Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu, po kojem sendviči nisu rješenje.

Kako doznajemo, Splitsko-dalmatinska županija zatražila je svoje škole da do petka, 9. prosinca, u podne u obrascu opišu kakve uvjete trenutno imaju za organizaciju besplatne prehrane. Uvid u njihove odgovore nudi poražavajuću sliku: od 66 škola samo njih deset ima centralnu školsku kuhinju, a 13 blagovaonicu. I broj zaposlenih kuhara/ica je minimalan - desetak, i to na pola radnog vremena ili na dva sata. Na pitanje u županijskom obrascu imaju li škole prostor koji bi se mogao prenamijeniti u kuhinju, većina ih odgovara negativno, a dio ih nudi prijedloge o prenamjeni tavana ili primjerice spajanja čajne kuhinje i prostora za domare. Jedna škola ponudila je prenamjenu garaže površine sto kvadrata, bez krova, čija betonska ploča, opisuju, prokišnjava. U drugoj školi, na otoku Braču, napominju kako postoji mogućnost proširenja natkrivene sjenice od 33 kvadrata, koja bi nadogradnjom i opremanjem, uz osigurano grijanje, odnosno hlađenje, mogla postati blagovaonicom.

Situaciju komentira Edita Bratinčević, ravnateljica OŠ Petra Berislavića u Trogiru. - Na čekanju smo da nam osnivač odgovori što i kako. Ne znamo u kojem će obliku biti prehrana, hoćemo li i kako djeci osiguravati sendviče ili topli obrok. U školi nemamo kuhinju ni blagovaonicu, kao ni drugi prostor koji bi zadovoljio te potrebe. Da se razumijemo, svakako podržavam mjeru i sve ćemo učiniti za naše učenike, no ova priča traži dobru pripremu, a vremena je malo - kaže.

Užurbani sastanci

Ravnatelji škola s većim brojem učenika upozoravaju na dodatni problem - za iznos viši od 200.000 kuna dužni su raspisati javnu nabavu za dobavljače hrane, a postupak, bez roka žalbe, traje 50 dana. Budući da u tom slučaju ne stižu osigurati prehranu do 9. siječnja, ravnatelji iz Šibensko-kninske županije potvrđuju nam da su predložili osnivaču na prošlotjednom sastanku da odgodi projekt do nove školske godine. Svjesni su, priznaju, kako je teško očekivati da se udovolji zahtjevu i zato očekuju da osnivač u što hitnijem roku predstavi Ministarstvu probleme na terenu. Po dosadašnjim porukama Ministarstva, stvari bi na terenu trebale izgledati jednostavno: tko ima uvjete, osigurat će kuhanu prehranu, tko nema, uz pomoć osnivača, ugovorit će dostavu toplih ili hladnih obroka. Iako nam nisu odgovorili na sva pitanja, uključujući i ono vezano uz problem javne nabave, iz Ministarstva poručuju: "Nadamo se da će mogući problemi biti riješeni na vrijeme, uz pomoć osnivača, s kojima smo više puta komunicirali."

Kuhinje bez štednjaka, pribora, prozora...

Sudeći po opisu ravnatelja iz Splitsko-dalmatinske županije, ni oprema u školskim ili čajnim kuhinjama nije bajna. U jednom slučaju škola navodi kako imaju kuhinju sa štednjakom, hladnjakom, sudoperom, radnom površinom, ormarićem za odlaganje, ali bez potrebnog pribora za jelo. U drugom slučaju navode kako imaju štednjak s pokvarenom pećnicom. Iz nekoliko škola ističu - imamo čajne kuhinje (najmanja tri kvadrata), bez prozora, a u kojima se nalaze i garderobe za spremačice. Ravnatelji s otoka Hvara upozoravaju kako od četiri matične osnovne škole i sedam područnih na 81 kilometar dugom otoku, niti jedna nema kuhinju ni kuhara. Paušalno rješenje bilo bi dostava lunch paketa za 789 učenika na 11 lokacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:20