GABLEC S NOGU

Kaos u Vlaškoj ne jenjava, ljudi i dalje čekaju po 20 minuta u redu na hranu iz kioska

 Privatna Arhiva
Zagrepčani bez pogovora čekaju u redu zbog još uvijek jako dobre tajlandske hrane

Da se u Saralee's thai street foodu kod Importanne Galerije, donedavno jedinom mjestu s autentičnom tajlandskom hranom u Zagrebu, i dalje kuha vrlo dobro, prilično je jasno svakome tko u vrijeme ručka prošeće potezom od Martićeve do Vlaške, pa naiđe na gužvu pokraj kioska iz kojeg se šire omamljujući mirisi curryja, stir fryja i drugih azijskih specijaliteta.

Gladne goste ne ometa ni činjenica da se na hranu čeka 20-ak minuta, pa dok nestrpljivo cupkaju na mjestu, čak i sada, kada zbog hladnoće u hrani još uvijek radije uživamo u zatvorenom, Saralee's thai street food uvjerljivo drži titulu najpopularnijeg kioska u gradu.

Posjetili smo ih jednog popodneva usred tjedna, oko 14 sati, taman u vrijeme ručka. Iako je red ispred kioska bio poveći, a mjesta na uskom šanku zauzeta, nismo se dali smesti. Strpljivo smo čekali, naručili nekoliko jela i iskoristili priliku kada su susretljivi gosti završili svoj ručak pa nam prepustili mjesta s pogledom direktno na užurbanu situaciju u kuhinji.

Hrskavi zalogaji

Ovdje smo nedavno već isprobali pileća krilca (25 kn) i chicken curry spring rolice (21 kn) i oba jela bila su sočna, okusom puna, a s obzirom na to da je u pitanju predjelo, i prilično zasitna. Ovaj put za početak smo se odlučili za prženi wonton s piletinom (21 kn). U porciji se dobije sedam komada hrskavih, slasnih zalogaja koji bi vrlo lako mogli biti i laganiji usputni ručak, a na šanku se nalazi i bočica sa sweet chili umakom koji ih sjajno nadopunjuje. Wonton s piletinom ujedno je i najbolje jelo koje smo tom prilikom ovdje kušali, pa smo, na odlasku, naručili još jednu porciju za doma.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Isprobali smo i juhu Tom Kha (66 kn) s kozicama, gljivama, limunskom travom, limetom, korijanderom i kokosovim mlijekom, koja dolazi u kombinaciji s porcijom riže i koja je bila više nego dobar odabir na prohladni dan. Bogata kozicama i gljivama, taman dovoljno ljuta i blago kiselkasta, ova juha dolazi u povećoj porciji i nakon nje zasigurno nećete ostati gladni, posebice kada je kombinirate s rahlo kuhanom rižom. Rezanci Pad Thai (66 kn) s tanko rezanim komadićima teletine bili su okusom malo jednostavniji, ali još uvijek vrlo dobri. Na sastojcima se očito nije štedjelo te je porcija i u ovom slučaju bila više nego dovoljna.

Desert od banane

Kako nam je ostalo i malo mjesta za desert, odlučili smo isprobati i njihov roti banana (24 kn), slatki tanki kruščić s kondenziranim mlijekom. Tijesto je bilo mekano, a unatoč jačim, težim sastojcima, cijeli desert prilično lagan i jednostavan. Dobro je dodati da se svidio čak i onima koji ne vole banane. Osim navedenih jela, Saralee's thai street food, između ostalog, nudi i dvije vrste curryja, popularnu Tom Yum juhu, thai rezance i prženu rižu, a tu su i dvije vrste salate te dvije vrste rolica za predjelo. Pri narudžbi pojedinih jela sami možete birati i vrstu mesa.

Važno je napomenuti da narudžbe u Saralee's thai street foodu funkcioniraju tako da jelo naručite, prošećete 20-ak minuta oko kioska pa se vratite, preuzmete pladanj i u jelu uživate sjedeći na visokim stolicama uz sam kiosk ili ga ponesete sa sobom. Jasno je, stoga, da se ovakav koncept uživanja u hrani s nogu, tik do prometne ceste, možda neće svidjeti svima, no ljubitelji tajlandske kuhinje, izraženih okusa i pravog street fooda općenito, vrlo bi lako već nakon prvih nekoliko posjeta simpatičnom kiosku u centru grada mogli postati ovisni o hrani koja se ovdje priprema.

Zbog pristupačnih cijena Saralee's thai street food svakako je dobar izbor i za malo drugačiji gablec u gradu, a i osoblje je više nego pristupačno te će vam rado objasniti svako jelo s menija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:21