ZA POD ZUB

Kaša, a nije zobena? Napravila sam predobru slanu varijantu za one koji ne vole slatki doručak

 Lidija Lončarić/
Slana kaša za one koji ne mogu smisliti slatke zobene pahuljice za doručak
Slana kaša za one koji ne mogu smisliti slatke zobene pahuljice za doručak

Već dugo vodim borbu sa zobenim pahuljicama. Silno ih želim uvrstiti u svoj jutarnji jelovnik i svakog tjedna iznova im dajem šansu, ali nikada me ne oduševe na način na koji o njima pričaju ljudi koji se bave zdravom prehranom na društvenim mrežama. Uvijek ih radim s mlijekom i ne mogu zamisliti opciju s vodom, a jestive mi postaju tek kada ih zasladim javorovim sirupom, dodam kikiriki maslac i čokoladu. Ništa ispod toga ne prolazi. No, nedavno mi je napamet pala ideja o slanim zobenim pahuljicama. "Možda će to funkcionirati", pomislila sam. Pretraživanjem interneta shvatila sam da su i drugi došli na sličnu ideju, ali nijedno jelo mi nije izgledalo dovoljno primamljivo da se i sama okušam u pripremi. A onda sam nabavila kuharicu "An Unapologetic Cookbook" Joshue Weismana i sve moje brige odjednom su nestale.

image
Lidija Lončarić/

Čovjek je u kuharicu stavio recept za slanu jutarnju kašu, ali je, umjesto zobenih, koristio sushi rižu. Genijalno! Odmah sam je izvukla iz zaboravljene kutije za sushi majstora i bacila se na pripremu. Njegovu sam varijantu maksimalno "podomaćila" pa sam umjesto temeljca i sat i pol kuhanja, kako on navodi u svom receptu, rižu kuhala 15-20 minuta, dok nije omekšala i začinila je soli i paprom. Ispekla sam slaninu i vrganje, a onda na sve to dodala i pečeno jaje. Kakva pobjeda!

Zobene pahuljice zaboravila sam istog časa i u narednim danima smislila nekoliko "upgradeova" za ovo jelo. Dobra je opcija tako i kombinacija tune iz konzerve s malo grčkog jogurta, majonezom i ribanim kiselim krastavcima, jajima i povrćem. Zatim kajgana s dodacima po želji, tanko rezanim kiselim kupusom i mrkvom u kremastom umaku poput onog za coleslaw ili kakva azijska varijanta sa soja sosom i sezamovim uljem te dodacima poput gljiva, meko kuhanih jaja i čili umaka. Ma mogućnosti je stvarno previše, sve su varijante relativno brzo gotove i, najvažnije, preukusne. Ovo jednostavno morate probati!

Slana jutarnja kaša

Trebat će vam:

2 šake riže za sushi

1-2 vrganja

Malo slanine

1 jaje

Sol i papar

Dodaci po želji (mladi luk, tostirani sezam...)

Priprema:

Skuhajte rižu i začinite je soli i paprom. Bit će ljepljiva, ali to i želite dobiti. Začiniti je možete soja sosom i sezamovim uljem. Na tavici ispecite slaninu i gljive. Maknite ih i na istoj masnoći ispecite jaja. U zdjelicu stavite rižu, zatim vrganje sa slaninom i jaje, pospite tostiranim sezamom i mladim lukom. Jedite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 22:40