Najbolji na svijetu

Kavana Anka iz Selca ima najbolji sladoled na svijetu, u konkurenciji pomeli i Talijane

 Pexels
Na prestižnom natjecanju Grand Prix Gelato, prvi puta održanom u hrvatskoj, pobjedu je odnio hrvatski sladoled
Na prestižnom natjecanju Grand Prix Gelato, prvi puta održanom u hrvatskoj, pobjedu je odnio hrvatski sladoled

Nedavno je domaćim medijskim prostorom odjeknula vijest da je jedan hrvatski sladoled proglašen najboljim na svijetu. O čemu se točno radi i po kojim je kriterijima obiteljska Kavana Anka iz Selca zaslužila ovo prestižno priznanje, priča je koja spaja tradiciju i beskompromisnu kvalitetu.

Pobjeda je ostvarena na prvom hrvatskom izdanju Grand Prix Gelato natjecanja, održanom u Splitu u organizaciji renomiranog talijanskog magazina, gdje se u kulinarskom ringu našlo pedesetak majstora iz sladoledarskih velesila poput Italije, Španjolske i Austrije. Nakon što je njihov sladoled od lješnjaka osigurao mjesto u finalu i osvojio srebro, Kavana Anka je pobjedu odnijela svojom izvedbom vječnog klasika, sladoleda od jagode.

image
Pexels

Prestiž ovog natjecanja proizlazi iz nekoliko ključnih čimbenika koji mu daju posebnu težinu u svijetu gastronomije. Prije svega, Grand Prix služi kao jedna od kvalifikacijskih stepenica za Gelato Festival World Masters, globalno natjecanje koje se smatra neslužbenim svjetskim prvenstvom u izradi sladoleda. Pobjeda na ovakvom događaju otvara vrata svjetske scene. Osim toga, sama činjenica da okuplja natjecatelje iz zemalja s dugom i cijenjenom tradicijom izrade sladoleda daje pobjedi dodatnu vrijednost. Konačno, organizacija od strane vodećeg stručnog magazina i prisutnost ključnih aktera iz industrije čine ga središnjim događajem za profesionalce, gdje se ne ocjenjuje samo okus, već i inovativnost te tehnička izvrsnost majstora sladoledara.

Iza ovog svjetskog uspjeha stoji Kavana Anka, posao s tradicijom duljom od 70 godina koji danas s velikom strašću vode supružnici Tereza i Luka Mađar. Priča je to o obiteljskom nasljeđu koje ime duguje Terezinoj baki Anki, a temelje modernog slastičarstva postavio je njezin otac nakon usavršavanja u Italiji. Danas, kao treća generacija, Tereza i Luka nastavljaju istim putem, no srž je ostala nepromijenjena: beskompromisna posvećenost kvaliteti i autentičnosti. To potvrđuje i sama vlasnica, koja ponosno ističe da je pobjednički sladoled napravljen od istih sirovina koje svakodnevno nudi svojim gostima, što ovu pobjedu čini još slađom i vrjednijom.

Iako je vijest o pobjedi stigla u studenom, pravi zamah dobila je tek s početkom sezone, budući da Kavana Anka radi sezonski. Sada, kada su vrata slastičarnice na adresi Trg Palih Boraca 11 otvorena, strpljivi redovi postali su svakodnevica. Gosti čekaju kako bi kušali kuglicu nagrađene jagode po cijeni od dva eura, ali i otkrili druge maštovite kreacije koje se svakodnevno svježe pripremaju. U vitrini se tako mogu naći i uzbudljive kombinacije poput limete s bosiljkom, mascarponea sa smokvom ili čokolade s lavandom, dokazujući da se tradicija i inovacija ovdje savršeno nadopunjuju.

Ovaj uspjeh stavio je Selce na gastronomsku kartu i dokazao da se vrhunska kulinarska iskustva često kriju u malim mjestima s velikom strašću. Pobjedom je Tereza osvojila skuter Piaggio Vespa i osigurala plasman na veliko finale u Alicanteu, gdje će se natjecati za još prestižniju nagradu. Za sve sladokusce, Kavana Anka, otvorena svakog dana od 7 do ponoći, postala je nezaobilazna postaja i podsjetnik da se najbolji sladoled na svijetu ne mora tražiti daleko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
06. srpanj 2025 11:59