KULTNO PULSKO MJESTO

KAVANA CORSO: Facelifting popularnog okupljališta

 Goran Sebelic / CROPIX
Nakon višemjesečne renovacije otvoreno je mjesto gdje se može popiti dobra kava i dobro pojesti

Poznata kavana Jadran, kasnije Corso na legendarnim pulskim Giardinima doživjela je pravi facelifting. Nedavno otvorena kavana i tapas bar Corso dali su ovom kultnom pulskom mjestu sasvim novu dimenziju, što su pozdravili i sami Puležani koji nisu mogli dočekati da se nakon višemjesečne renovacije otvori njihov poznati i omiljeni kafić na korzu. Ovaj put ona je oplemenjena i ponudom hrane. Na meniju su posve zanimljive i neuobičajene stvari kao što su bikovi obrazi kuhani u vakuumu, krema od celera i krumpira, file patke, domaća marmelada od naranče, krema od suhe smokve, carpaccio od dimljenog telećeg filea, tuna ili pak jela iz woka. A cijela priča dobila je i novi akcent.

Pula, 070218.
Preuredjena bivsa kavana Jadran sad je Corso kavana, tapas bar u kojem se sada osim pica posluzuje i hrana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Ovaj put kavana Corso priča priču upravo o korzu, odnosno Giardinima i njegovoj povijesti, posebno iz osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su upravo oni bili omiljeno mjesto okupljanja tadašnje mladeži koja je slušala kultne pulske bendove kao što su Atomsko sklonište i KUD Idijoti.

- Ova kavana ima oduvijek svoju priču. Kada smo je počeli preuređivati, naišli smo na podatak da je upravo na tom mjestu 20-ih godina prošlog stoljeća jedan Albanac otvorio slastičarnicu Corso. Kasnije je ona postala kavana Jadran, pa je opet bila slastičarnica Corso da bismo mi sačuvali oba naziva pa se sada zove kavana Corso. Svaki veći grad ima svoj korzo, a isti je slučaj i s Pulom. Ovo je mjesto gdje se uvijek dolazilo na kavu - priča nam jedan od suvlasnika bara mladi Duje Cvitan koji je u ovaj biznis ušao s kompanjonom Andrejom Ferdinand.

Pula, 070218.
Preuredjena bivsa kavana Jadran sad je Corso kavana, tapas bar u kojem se sada osim pica posluzuje i hrana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Dizajn lokala osmislili su sami, a tema uređenja su film, glazba i povijest Giardina iz vremena Jugoslavije. Htjeli su ovom lokalu ponovno udahnuti dušu i sačuvati njegovu prepoznatljivost. Upravo stoga u interijeru se mogu naći brojne dokumentarističke fotografije Giardina s kraja 20-stoljeća i brojnih generacija koje su se družile uz stabla na ovom mjestu. Jer svako je društvo imalo svoje stablo, odnosno svoju poziciju.

Pula, 070218.
Preuredjena bivsa kavana Jadran sad je Corso kavana, tapas bar u kojem se sada osim pica posluzuje i hrana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

- Željeli smo starijoj generaciji koja se u to doba družila i koja je prema tom vremenu nostalgična, posvetiti i pokloniti uspomene iz tog vremena, a nove generacije educirati kako bi se u konačnici zadržala tradicija ovog objekta i općenito Pule iz tog vremena - ističe Cvitan.

Tu su i fotografije Atomskog skloništa, KUD Idijota, raznih glumaca, s obzirom na to da je ipak Pula filmski grad, ali i skulptura Tita.

Pula, 070218.
Preuredjena bivsa kavana Jadran sad je Corso kavana, tapas bar u kojem se sada osim pica posluzuje i hrana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Pula, 070218.
Preuredjena bivsa kavana Jadran sad je Corso kavana, tapas bar u kojem se sada osim pica posluzuje i hrana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

- Ipak sam ja mlađa generacija pa nisam toliko usko vezan uz Tita, ali Tito je ovdje dolazio na kavu i dobro je da ljudi to znaju. To je jedan kuriozitet i nema veze s politikom - priča nam Duje.

Dodaje da ime lokala nisu htjeli mijenjati jer je to dio njegova identiteta.

Pula, 070218.
Preuredjena bivsa kavana Jadran sad je Corso kavana, tapas bar u kojem se sada osim pica posluzuje i hrana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

- Corso je definitivno uz lokal Mate Parlova u Puli oduvijek najpoznatiji lokal u ovom gradu i on je sam po sebi brend. Bio bi grijeh mijenjati njegovo ime jer tada gubi na svojoj prepoznatljivosti i priči - ističe ovaj mladi poduzetnik koji nije nov u ugostiteljstvu. Već je od ranije upravo na Giardinima postavio svojevrsni kiosk s delicijama pod nazivom Valli delicious pancake. Biznis se proširio pod istim bredom na Valli delicious authentic food and bar koji se nalazi na pulskom forumu iza gradske palače. Nudi tipičnu hrvatsku kuhinju, ali na moderan način. Tako se ovdje može kušati dalmatinski bakalar ili istarska maneštra. Što se tiče hrane, Corso na svom drugom katu nudi male zalogajčiće i ukusne delicije, potpuno drugačije od uobičajenog fast fooda.

- Corso je nekad također služio hranu, a dokaz tome je fotka legendarnog konobara starog Pjera, kojega su svi znali, na kojoj se vidi da je lokal nekad posluživao hot dog i sendviče. Kasnije su se posluživali samo kolači. I danas se ovdje mogu pojesti slastice. Glavni kuhar za Valli i za Corso je chef Robert Golić. On je i supervizor te veliki entuzijast. Uz njega imamo još dva mlada entuzijastična kuhara koji prate njegov koncept, a to je street food i finger food. Nudimo tacose, burgere, sendviče, deserte. Ovo je dakle kafić s ponudom hrane, ali na visokom nivou - zaključuje Cvitan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:37