ILI PO TALIJANSKI, RISI E BISI

KLASIK KOJI NAS VRAĆA U DJETINJSTVO: Evo kako se radi originalni rizi bizi!

 Getty Images/iStockphoto
Rizi bizi (ili na talijanskom risi e bisi), venecijansko proljetno jelo čije je ime ''štosnije'' izgovoriti no išta drugo, se tradicionalno priprema za feštu Svetog Marka, kada je grašak najmanji i najslađi. A i mi Hrvati ga obožavamo! Kao i svo povrće, grašak je najbolje jesti svjež.

Neki kažu kako rizi bizi nije rižoto s graškom već zapravo juha, jako gusta, koja ako se ispravno pripremi, postane takve konzistencije da zahtjeva žlicu, Drugi tvrde da se mora jesti vilicom. Zvijezda šoua je svakako grašak, oko kojeg se podižu mnoge kontroverze.

Beautiful fresh English Peas in pods and shucked from their pod on wood.  Shallow dof
Getty Images/Vetta

Neki autori smatraju kako je za rizi bizi neophodan svježi mladi grašak (i to onaj najmanji i najnježniji koji možete pronaći), a drugi smatraju kako se dobar okus može postići i sa smrznutim graškom, sve dok napravite domaći temeljac. Vjerujemo da je rizi bizi najukusniji s mladim graškom, ali u nedostatku istog iskoristite alternativu.

Getty Images/iStockphoto

Donosimo vam recept za savršen rizi bizi po kojem ćete uvijek raditi ovaj nezaboravljeni klasik iz djetinjstva!

Trebat će vam:

1 kg mladog graška (ili smrznutog u nedostatku mladog)
1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
40 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
100 g pancete
250 g carnaroli riže
50 g ribanog parmezana
šaka nasjeckane metvice

Risotto with asparagus, ramson and peas in a pot on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Grašak skuhajte u vreloj vodi. Kuhajte ga oko 20 minuta. Pripremite pileći ili povrtni temeljac unaprijed. U duboku tavi stavite polovicu maslaca i maslinovo ulje te zatim dodajte luk. Dinstajte ga dok ne postane mekan. Dodajte pancetu i dinstajte još kojih 10-ak minuta dok panceta ne postane zlatno-žuta. Umiješajte rižu i slušajte pucketanje. Kada zapucketa, dodajte zaimaču temeljca. Ponavljajte dok riža ne postane mekana, a jelo guste konzistencije nalik juhi (ne toliko čvrsto kao rižoto). Umiješajte grašak nakon otprilike 12 minuta. Maknite rizi bizi s vatre, umiješajte parmezan i ostatak maslaca te listiće menta. Ostavite jelo da se odmori pet minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:51