NEZABORAVNE DELICIJE

KNJIŽICA RECEPATA: Starinska domaća jela sisačko-moslavačkog kraja!

 Mario Kučera / Hanza Media
Ove je godine tim Gradskog muzeja Sisak promovirao knjigu “U potrazi za najboljom kuhinjom”.U njoj se nalazi detaljno istražen zapis o prehrambenim navikama sisačko-moslavačkog kraja.

Priča je to o nekadašnjem životu, o pomalo zaboravljenim vrijednostima, o kuharicama, o seljacima i poljima na kojima se uzgajala hrana koju je danas rijetkost pronaći, o kuhinjama u kojima se svakodnevno palila vatra i u kojima je već od jutra mirisalo na kruh, žgance, makarone zalivene mašću i pečenim špekom. Jela se zdrava, ispravno uzgojena i pripremljena hrana. Ova knjiga sada ima i dodatak, a to je knjižica recepata “Novo ruho autohtonih jela” u kojoj se nalaze tradicionalni recepti prilagođeni današnjem vremenu. Baza je ista, no kao što i sam naslov kaže, ova jela su dobila novije ruho. Za sve su zaslužni enolog Lovro Miklaužić i Marko Hernaut, profesionalni kuhar, a cilj je potaknuti ne samo domaćice, nego i sisačke ugostitelje da u svoju ponudu uvrste i iz zaborava vrate neka od autohtonih jela ovog kraja.

Mario Kučera / Hanza Media

Jastučići sa zeljem i pastom Siscia

Tijesto za krpice:

500 g glatkog brašna
5 jaja
50 g ulja

Nadjev:

1/2 manje glavice kupusa
1/2 glavice luka
50 g slanine
100 g vode
50 g mladog sira
sol, papar

Pasta Siscia:

50 g peršinova lista
20 g tostiranih oraha
20 g mladog sira
40-60 g ulja
sol, papar

Mario Kučera / Hanza Media

Zamijesite tijesto, razvaljajte ga tri do četiri puta i preklopite prije završenog valjanja, tako će biti podatno. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite jedan sat. Grubo naribajte kupus. Popržite slaninu, dodajte luk pa kupus i kratko popržite. Ulijte vodu i dinstajte dok tekućina ne ispari. Posolite i popaprite. Za pastu sve sastojke izradite u blenderu da se dobije glatka smjesa. Tijesto razvaljajte na 1 mm debljine, na jedan kraj stavite nadjev od kupusa, a drugim krajem preklopite da dobijete jastučić. Pritisnite rubove da se zalijepe. Pržite u ulju i poslužite s preljevom Siscia.

Kuhana svinjska koljenica

Hladetina:

1 kg svinjske koljenice
500 g korjenastog povrća
sol, papar u zrnu

Hrskava povrtna pločica:

250 g glatkog brašna
2 jaja
50 g sitno mljevenog peršinova korijena i lista, celera, mrkve
10 g ulja

Mario Kučera / Hanza Media

Koljenicu stavite s povrćem, paprom i solju, ulijte vode da pokrije sve sastojke pa kuhajte na laganoj vatri pet sati uz dolijevanje vode. Zadnjih pola sata pustite da se količina juhe smanji na pola. Kad se hladetina ohladila, a juha još nije otvrdnula, izvadite povrće i meso, narežite na manje komadiće. Procijedite juhu, dodajte meso i povrće i stavite hladiti 12 sati u željenom kalupu. Zamijesiti sastojke za tijesto i ostaviti da se hladi 30 minuta. Razvaljati na 1 mm, rezati na željeni oblik i peći oko 4 do 5 min na 220 do 240 °C. Servirati s hladetinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:09