StoryEditor
KORAK PO KORAK

Kod kuće isprobajte trik star tisuću godina i napravite usoljene žumanjke!

Usoljeni žumanjci
 Neja Markičević/Cropix

Bilo da jaja za doručak poširate, kuhate ili pečete na oko, jedno je sigurno, ostavljate žumanjak još tekućim da, kad ga nožem probodete, napravi mali narančasti bazen oko bjelanjka. Zera soli i vruć kruh tad postaju vaši najbolji prijatelji. Dok ne pročitate recept u nastavku. Tada se prvo pitate gdje je bio cijeli vaš život, a zatim ga pripremite pa shvatite da tisuću godina star trik usoljavanja rezultira ukusnom narančastom lopticom teksture nalik parmezanu s koncentriranim okusom, što u slučaju žumanjka može biti samo dobra stvar.

image
Usoljeni žumanjci
Neja Markičević/Cropix

Sam proces usoljavanja traje nekoliko minuta, ali idealno bi bilo žumanjke, hermetički zatvorene, u hladnjaku ostaviti dva tjedna, a minimalno 48 sati. Trebat će vam samo dva sastojka, žumanjci i sol, iako možete koristiti i šećer (u jednakom omjeru kao i sol) ako želite. Žumanjci nakon ''spavanja'' u hladnjaku odlaze na sušenje u pećnicu (90 minuta), kako bi njihova tekstura nalik gumenom bombonu, postala više nalik onoj parmezana.

Ovako pripremljene žumanjke možete ribati na tjesteninu, dodavati u umake s jajima, ali je njihova primjena zapravo ograničena samo ljudskom maštom. Okusom su dovoljno suptilna da se mogu ubaciti u bilo koje jelo koje zahtjeva mastan i kremasti poticaj, bez obzira na vrstu kuhinje i kulturu.

Sposobnost transformacije jednostavnih, jeftinih i lako dostupnih namirnica u nešto posebno je ključ stvaranja nezaboravnih jela. Jedan od najboljih primjera su upravo usoljeni žumanjci.

KORAK 1.

Protvan ili posudu s poklopcem do pola napunite sa soli. Ako koristite i šećer, pomiješajte ga sa soli u jednakom omjeru.

image
Usoljeni žumanjci
Neja Markičević/Cropix

KORAK 2.

U soli, s malom čašicom ili žlicom, označite udubljenja u koja ćete staviti žumanjke.

image
Usoljeni žumanjci
Neja Markičević/Cropix

KORAK 3.

Žumanjke odvojite od bjelanjaka i stavite ih u sol.

image
Usoljeni žumanjci
Neja Markičević/Cropix

KORAK 4.

Pažljivo žumanjke pospite s još sol imajući na umu da moraju biti u potpunosti prekriveni. Posudu zatvorite (protvan prekrijte prozirnom folijom) i ostavite žumanjke u hladnjaku dva tjedna, a minimalno 48 sati.

SAVJET: Kako biste ih lakše ''iskopali'', žlicom u soli lagano označite mjesta gdje se nalaze žumanjci.

image
Usoljeni žumanjci
Neja Markičević/Cropix

KORAK 5.

Žumanjke pažljivo izvadite iz soli, očetkajte višak i stavite ih na rešetku u pećnicu na 100 stupnjeva 90 minuta da se dodatno posuše.

image
Usoljeni žumanjci
Neja Markičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 14:13