Kod obitelji Herceg kupina koliko vam srce poželi

Na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, negdje na njenoj samoj sredini, nalazi se štand gdje svježe kupine i maline te proizvode od ovih slatkih plodova prodaju Miroslav Ivoš i Nina Herceg.

Ovaj mladi par na bakinoj je zemlji u Gredi, selu nadomak Vrbovca, odlučio posaditi kupine i maline, a iako nisu imali nikakvog iskustva s uzgojem ovog i bilo kojeg drugog voća, ide im više nego dobro. Nini to nije primarni posao, no voli biti na zemlji pa pomaže Miroslavu koji svakodnevno brine o ukupno 2600 sadnica kupina i malina. Od malina imaju samo sortu Tulameen, a kupine dolaze u tri sorte: Black Saten, Hull thornless i Thorn free. Sve je zasađeno prije dvije godine, a ovo im je godina punog roda. Miroslav se svakoj sadnici maksimalno posveti, redovito kosi, dvaput godišnje okopava, orezuje i nasad uistinu izgleda kao nacrtan.

Početak nije lak

– Oduvijek volim biti na zemlji, odrastao sam na selu i uživam u prirodi – kaže Miroslav, a Nina se kroz smijeh nadovezuje: – On voli kopanje, a ja finije poslove pa sam stoga zadužena za marketing i prodaju, ustvari sam više tihi partner. No, i Nina zasuče rukave pa je i na dan snimanja pripremala džem.

Kažu da im je u ostvarenju njihove ideje pomogao Ninin ujak, inače voćar, a najviše su sami istraživali jer nisu mogli naći kvalitetan savjet od kolega proizvođača.

– Ljudi naprosto nemaju baš puno znanja o ovom voću pa smo se mi vodili metodom pokušaja i pogrešaka. I dalje lutamo, friški smo u tome, no za sada nismo napravili velike greške i sretni smo što imamo zdrave plodove – priča Miroslav.

Proširenje posla

Na proljeće planiraju dovesti i pčelice da potpomognu oprašivanje, no i radi meda jer je blizu nasada šuma bagrema. Na štandu bi se sljedećih godina tako mogao naći i njihov domaći med. Za sada više prerađuju kupine, a na sajmovima, na kojima su predstavili svoje proizvode od ovog voća, uvidjeli su da ljudi vole homemade proizvode rađene na tradicijski način.

Svi proizvodi, sok, sirup, džem, preljev za kolače, torte i palačinke te liker od kupine, potpuno su prirodni, bez konzervansa i ikakvih umjetnih dodataka, onako kako i treba biti. U poslu pomažu i roditelji, ne stignu sve sami, a imaju i novi plan – proširenje nasada malina.

Krenulo ih je i sad kažu da će još malo eksperimentirati sa sortama. Miroslav i Nina imaju neviđenu energiju i želju ostvariti se kroz ovakav rad te pružiti sebi i drugima zdrave i ukusne proizvode, što zaslužuje svaku pohvalu i podršku. A svi oni koji vole slatko i željni su kvalitetne zdrave hrane neka ih pronađu na Kvatriću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 20:50