VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

KOJA VINA PONIJETI NA DRUŽENJE UZ ROŠTILJ? Mnoga druženja preselit će se iz restorana na dvorišta pa vrijedi naučiti odabrati vino primjereno prilici!

 Getty Images/iStockphoto
Dugo toplo ljeto je pred nama sudeći po najavama meteorologa. Prilika za roštilj neće nedostajati ni u aktualnim Covid-19 okolnostima. Dapače, mogle bi se intenzivirati, jer će se mnoga obiteljska vikend-druženja iz restorana preseliti na dvorišta i livade.

Stoga nije zgoreg odabrati vino primjereno prilici. Za početak je važno izbjeći ona potpuno neprimjerena, a potom pokušati pronaći neka koja će cijeli doživljaj podići na višu razinu. Vina koja ne nosite sa sobom na roštiljanje su prije svega slatka i desertna vina. Slatkoća je zasitna i zatvara apetit, a, osim toga, slatka vina znaju imati nešto više sulfita od suhih, pa nisu namijenjena konzumaciji u većim količinama, što je za očekivati na opuštenim druženjima vikendom.

Group of people having their lunch outside on summer sunny day
Getty Images/iStockphoto

Ako ste veliki ljubitelj slatkih vina i ne možete bez njih, ostavite bocu u hladnjaku i otvorite je u smiraj dana, prije nego što se gosti raziđu, te je servirajte u vidu dobro ohlađenog slatkog digestiva. Vina s visokim udjelom alkohola također nisu idealan izbor uz roštilj. Roštilj je neminovno vezan uz lijepo vrijeme i povišene temperature, zbog čega vino treba konzumirati oprezno i s mjerom te voditi brigu da redovno pijete vodu kako ne bi došlo do dehidracije. Visoko alkoholna vina u tome svakako ne pomažu pa ovo nije trenutak za dingač, amarone, sherry ili porto koji ste čuvali za posebne prilike.

Group of people toasting for Christmas
Getty Images/iStockphoto

Ostala vina treba podijeliti prema tipu namirnica koje pripremamo:

PILEĆI BATACI I KRILCA - traže bijelo vino poput graševine, unoaked chardonnaya, silvanca, škrleta, kraljevine, rizvanca, debita, maraštine i drugih vina novijeg datuma proizvodnje, s ugodno naglašenom kiselošću i primarnim voćnim aromama.

SVINJSKA VRATINA, RAŽNJIĆI I DRUGI SOČNIJI KOMADI SVINJETINE - trebaju rajnski rizling, pušipel, suhi rose od terana i druga vina s čvrstom kiselinskom kičmom.

GRILL KOBASICE - su obično pikantnije i traže blaža vina, stoga su pinot sivi i traminac idealan izbor, ali i sva gore navedena bijela vina koja pašu s piletinom također funkcioniraju odlično, kao i mekaniji tip rosea od plavca malog ili merlota. Od crnih vina mogu samo ona bez tanina, poput portugisca ili pinot noira.

PLJESKAVICE, ĆEVAPI I DRUGO MIJEŠANO MLJEVENO MESO - idu idealno uz sočnija crna vina, poput frankovke, jeftinijeg merlota, tribidraga, bazičnog babića ili džemastog pinot noira. Alternativa su još jantarna vina koja dobro pokrivaju zonu između bijelih i crnih vina.

HAMBURGERI - uz babić, laganiji plavac mali, merlot, cabernet sauvignon, syrah, odležani teran.

RAMSTEK, BIFTEK I DRUGI ODRESCI - uz malo ambicioznije terane, sorte bordeaux blend, cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc, zatim malbec, odležanu frankovku i syrah.

BIJELA RIBA, POPUT ORADE I BRANCINA - uz malvaziju, pošip ili zreliji tip graševine. Idealno bi bilo da su vina malo odležana.

LOSOS - uz strukturirani suhi rose, pinot sivi punijeg tijela i pjenušce od pinota crnog.

TUNA - uz pinot crni, jantarna vina i strukturirani suhi rose. Sitna plava riba - uz sočne crnjake s izraženim kiselinama poput plavine i frankovke ili uz mineralna bijela vina poput debita i malvazije.

POVRĆE - uz sauvignon, pinot sivi, aromatični pošip ranijih berbi, laganiji traminac.

ALL ROUNDER VINA - kad jednim vinom trebate pokriti široki dijapazon jela, a da ste ipak na sigurnom. Prije svega je to suhi rose, s njime je najteže promašiti kod ljetnog roštilja. Kod crnih su najsigurniji izbor pinot crni, frankovka, lasina i plavina, a kod bijelih pinot sivi, malvazija, dobra svježa graševina te mladi i pošip i chardonnay.

ROSE

ILOČKI PODRUMI, ROSÉ FRANKOVKA 2019. 88/100, 32,49 kn (rotodinamic.hr)

Izvrstan rose od frankovke. Pršti voćem i na nosu i u ustima. Boje je više crvenkaste nego ružičaste, a u ustima je pravo osvježenje, oličenje sočnosti i voćnosti. Nije zasitno, već je osvježavajuće, s pregršt crvenog voća, poput kupina i malina. Suho, ali ostavlja dojam slasti i neodoljivo zaziva novi gutljaj. Siguran all rounder. Alk. 12,0%

BIJELO

KOLARIĆ, COLETTI PINOT GRIGIO 2019. 90/100, 88,25 kn (miva.com)

Bistre, žućkastozelenkaste boje. Lijepog i intenzivnog mirisa na breskve, limetu i ljetne sorte krušaka. U ustima odiše svježinom i voćnošću, izvrsnog je balansa između svježine i voćne slasti, a na finišu se pridružuju i titrava mineralnost i dodir slanosti. Jako lijepi primjerak pinota sivog primjenjivog u bezbrojnim kombinacijama s jelom.

CRNO

MONTES, CABERNET SAUVIGNON 2018. 88/100, 49,99 kn (rotodinamic.hr)

Siguran izbor koji usrećuje svaki ukus i prati širok dijapazon hrane, a pristupačne je cijene. Sočan, blago zadimljen, s aromama crnog ribiza, crnih trešanja i nešto vanilije. Srednjeg tijela, sa zaokruženim, čvrstim taninima, dobre strukture i svježine. Sofisticirano i elegantno vino, a opet primjereno za svakodnevnu upotrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:34