U knjizi “Bolske uspomene” autora Joška Egekhera nalazi se fotografija žena koje idu po vodu na Studenac, centralni bunar u bračkom mjestu Bol. One na svojoj glavi nose posude vode, ali nosilo se nekad i grožđe te drugi plodovi i to uz pomoć spare-jastučića, odnosno kušinića izrađenog od raznolikih krpica i punjenog vunom. Spara ga zovu na Braču i drugim otocima, kolačina u šibenskom kraju, špara na otoku Vrgadi, a danas ga se u toj nekadašnjoj namjeni rijetko gdje može susresti.

Kulturna baština
No, da tradicija ne izblijedi, pobrinula se zagrebačka udruga Imena, koja promovira kulturnu baštinu i gastronomsku tradiciju Dalmacije i koja je spari dala novu ulogu. Tako je, njoj u čast, u njenom obliku napravljen kolač koji su njegove autorice Maja Duka i Tajana Zver nazvale Kolačinica. Zapravo tu počinje štorija o špari, ali i posve novom kolaču u koji su ugrađeni svi okusi i mirisi Dalmacije i život, koji su živjeli naše bake i djedovi, none i didovi.

Želja je da ova jestiva spara postane gastro suvenir. Kolačinica dolazi u tri okusa, u jednom su u prvom planu bajami (bademi), u drugom limun, kamilica i lavanda, a u trećem komorač i anis. - U fokusu nam je naša baština, one divne stvari koje naprosto ponekad treba malo pogurati, dati im vjetra u tu leđa, izvaditi ih iz ormara i oživjeti ih. Baština tako vrijedi kao suprotnost prolaznosti.

Lokalne elemente promišljamo u suvremenom kontekstu pa smo tako, iako ovaj projekt ima nostalgičnu notu, zabravljenom jastučiću napravili prenamjenu, jednostavno smo zarotirali cijelu stvar i dobili tri vrste kolačića, ali i korisnih upotrebnih i dekorativnih predmeta.
Za recepture se pobrinula splitska pekarnica Kruščić, Silvana Marić i Anand Štambuk, naši partneri u ovoj priči uz čiju pomoć spari i kolačinici dajemo na značenju jer ona to zaslužuje - kaže Maja Duka, organizatorica i idejna začetnica sad već popularnog festivala Imena koji se već osmu godinu održava u Bolu na Braču.
Dalmatinski štih
- U kolačinici su tipične namirnice Dalmacije; bademi, komorač, limun, lavanda, grožđice... te liker od bajama i anisa. Isprobavali smo i pronašli neki balans svih okusa pa je konačan rezultat kolač s pravim dalmatinskim štihom. U ovim kolačima nema jaja pa on može stajati dva, do tri tjedna - kaže Silvana Marić iz Kruščića u kojemu su spara i kolačinica promovirane.

Autorice ovog projekta kažu da prava spara može služiti i kao podmetač za vru- ću teću, ali i kao unikatna ogrlica ili pojas, vješalica, držač nakita. - Htjela sam da konačan proizvod bude vizualno jasan, željela sam naglasiti njegov izvorni oblik. On slijedi baštinsku priču, ali mu je dana suvremena nota - priča suautorica projekta i autorica vizuala, dizajnerica Tajana Zver. Ova priča se tek počela pričati, a pričat će se neumorno i s užitkom uz čaj, domaću limunadu, prošek ili vino...jer to je jedna od onih priča koja koliko god se ponovila nikad ne dosadi
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....