USUSRET USKRSU

KOLIKO ĆETE IZDVOJITI ZA OVOGODIŠNJU USKRSNU KOŠARICU? Evo bez čega ne može proći doručak kojem se veselimo cijele godine!

 Marko Miščević
Već se naveliko razmišlja o najljepšem jutru i najfinijem doručku u godini

U kruhu pečena šunka, kuhana jaja, rotkvice i luk i na kraju pinca! Ima li što boljeg? A, kad prođe Uskrs, ponekad se zapitamo - zašto svaki doručak ne bi bio tako ukusan kao uskršnji? Šunku i jaja sa slatkim kruhom na kraju možete poslužiti barem vikendom. To će biti prilika za ponekad tako rijetka okupljanja obitelji.

Hren

Ribani hren stajanjem gubi aromu i “snagu” ali i oksidira, pa ga naribajte neposredno prije posluživanja. Odlučite li raditi umak, nabavite vrhnje, majonezu, sol i papar. Naribani hren pomiješajte sa sastojcima i na kraju dodajte par kapi limunovog soka.

Supetar, Brac, 090419.
Odrzava se 15. Medjunarodni kuharski festival Biser mora 2019.
U natjecanju sudjeluju ucenici srednjih i visih kuharskih skola, profesori i chefovi iz 20 zemalja.
Na fotografiji: Njoki od cikle punjene hrenom i vrhnjem, svinjski file kuhan u sijenu s koricom kruha uz pire od jabuke mrkve i cesnjaka.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Šunka u tijestu

rolana šunka ili lopatica od 1,5 kg
400 g glatkog brašna
300 g oštrog brašna
kockica svježeg kvasca
2 žličice soli
1 žlica šećera
3 žlice suncokretovog ulja
400 ml mlake vode
1 jaje za premazivanje

Zagreb, 120214.
U palaci Dverce predstavljen je program 2. Hrvatskog festivala hrane i vina koji ce se odrzati od 3. do 5. travnja ove godine u Areni Zagreb, te prezentirati etno-gastronomsku ponudu svih hrvatskih regija.
Na fotografiji: sunka pecena u kruhu.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / HANZA MEDIA

Šunku prije svega treba skuhati. Kuhajte ju u velikoj posudi da bude cijelo vrijeme prekrivena vodom. Nakon što voda zakipi, kuhajte ju onoliko dugo koliko je šunka teška - 1 kg mesa - 1 sat kuhanja. Ostavite ju u toj vodi da se ohladi, jer će dobiti na sočnosti. Ohlađenu šunku ocijedite i dobro obrišite papirnatim ubrusom. Prije samog stavljanja šunke u tijesto skinite mrežicu, ako postoji, i odstranite kožu. Tijesto: u malo mlake vode stavite kvasac i šećer i pustite da se zapjeni. Potrebno je oko 15 minuta. U veću posudu stavite preostale sastojke, dodate zapjenjeni kvasac i umijesite tijesto ručno ili uz pomoć električne miješalice. Tijesto ostavite na toplom mjestu da mu se udvostruči volumen. Dovoljno je sat vremena. Da bi se šunka što bolje priljubila za tijesto, sa svih strana je premažite umućenim jajetom. Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik debljine 2 cm. Šunku zarolajte u tijesto i slobodno još malo prstima potapšajte da se što bolje sljubi sa šunkom. Pripazite da spoj tijesta bude na dnu posude kako se prilikom pečenja ne bi rastvorio. Stavite u posudu prekrivenu papirom za pečenje. Pri tome pazite da posuda ne bude prevelika, može biti samo malo veća od šunke, jer će tijesto prilikom pečenja malo narasti, no bitno je da ipak ima neki oblik. Stavite u pećnicu i pecite na 160⁰C oko sat vremena. Nakon toga je kratko izvadite, premažite preostalim umućenim jajetom i pecite dok tijesto ne požuti. Prije serviranja šunku u tijestu ohladite.

Rotkvice

Nema boljeg: svježe i hrskave! Ali, tada nabavite one manje, da se lakše grickaju. Veće rotkvice iskoristite za salate: očistite ih i operite pa naribajte na mandolinu. Jeste li znali da od njenog lišća možete skuhati variva?

Split, 220814.
Luda ponuda na splitskoj trznici. Ludo slatko grozdje za 9,99kn a ludo slatke lubenice za 3,99kn, a kumpiri cak i besplatno. Sljive od 4 do 6kn, nektarine 8 do 10kn, smokve od 10 do 20kn, jabuke 5kn, sumsko voce 15 do 20kn, mrkva 10, fazolet 12 do 15kn, selen i persin 2kn svezanj, tikvica 10kn, kukumari od 6 do 8kn, rajcice i paprike 7 do 10kn, kupus 8kn, kelj 10kn, brokula od 15 do 20kn, kapula 6 do 8kn, blitva 10 do 12kn, glavica luka 2,5 kn, klip kukuruza 2kn, patlidzan 8kn, salata 16kn, cikla 8kn, rotkvice 5kn svezanj, ljetni poriluk 16kn a vijenac ljute paprike 15 do 20kn. 
Foto: Marijo Basic / CROPIX
Marijo Bašić / HANZA MEDIA

Kuhana jaja i pisanice

Ako samo kuhate jaja, prije kuhanja minimalno dva sata jaja ostavite na sobnoj temperaturi. Uzimate li ih izravno iz hladnjaka prvo što riskirate je pucanje ljuske. Posuda za kuhanje neka bude malo veća da se ne sudaraju, jer opet postoji opasnost od pucanja ljuske. S obzirom na to da je riječ o namirnici koja će stajati dan-dva, vrijeme kuhanja je itekako važno. Zaboravite na meko kuhana jaja, poželjno je da su dobro tvrdo skuhana. Jaja se stavljaju u slanu hladnu vodu jedno po jedno, po mogućnosti malom žličicom. Sol će također spriječiti pucanje, a bit će ih i lakše poslije guliti. Kuhajte ih na laganoj vatri minimalno 10 - 12 minuta. Netom poslije kuhanja stavite ih pod mlaz hladne vode u ogulite.

Osijek, 130419
Na Trgu Ante Starcevica odrzana tradicionalna preduskrsna manifestacija u organizaciji Grada Osijeka pod nazivom Sarana jaja bojama grada. Tradicijsku gastronomiju i svoje uskrsne obicaje predstavile su udruge nacionalnih manjina i cuvari tradicije iz grada i okolice. 
Na fotografiji: Razni nacini ukrasavanja pisanica.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / HANZA MEDIA

Ako želite imati pisanice, jaja obavezno bojite prirodnim bojama. To može biti kora od luka (kao na slici), cikla, crveni kupus, kurkuma, špinat... Svakako nabavite i listove peršina i najlon čarape! Postupak je ovakav: na svako sirovo jaje stavite (priljubite) nekoliko listova peršina, pa ga čvrsto omotajte komadom čarape. Tako zamotana jaja stavite kuhati s korom luka, kriškama cikle ili nekom drugom namirnicom koja pušta boju. Kad su kuhana, maknite čarape i listove peršina te jaja premažite slaninom da bi bila sjajnija.

Mladi luk

Rijetki su koji ga pojedu od korijena do vrha lista, jer većina uživa samo u njegovom bijelom, podzemnom dijelu. Stoga, bilo bi dobro odmah skratiti lišće i narezati ga na tanke kolutiće, pa ih preliti jogurtom, posoliti i popapriti. Dobili ste odličnu salatu.

Green onions in basket at farmers market
Getty Images/iStockphoto

Pinca

400 g glatkog brašna
100 g šećera
20 g svježeg kvasca
1 vanilin šećer
3 žlice maraskina
prstohvat soli
sok jedne naranče
korica jednog limuna
3 žutanjka
200 g maslaca
100 g grožđica
1 žutanjak za premazivanje

Zminj, 230318.
Zdenka Juhas radila je Istarsku pincu na starinski nacin, slatki kruh koji ce jede za uskrs. Pekla ju je na ognjistu ispod cripnje (peke).
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Kvasac umiješajte u mlako mlijeko, dodajte žlicu šećera i pustite da se zapjeni. U veću posudu stavite žutanjke, obje vrste šećera i dobro izmiješajte. Zatim dodajte rastopljeni, ali ohlađeni maslac. Dodajte prstohvat soli, sok od naranče, koricu limuna i tek sada umiješajte zapjenjeni kvasac i brašno koje ste prethodno prosijali. Mijesite dok se tijesto ne počne odvajati dna osude. Ostavite ga u zdjeli u kojoj ste miješali i pustite da se volumen udvostruči. Bitno je da je posuda na toplom mjestu. Potrebno vrijeme za dizanje tijesta je oko sat vremena. Kad se tijesto udvostručilo umijesite grožđice te smjesu oblikujte u kuglu. Bitno je da tijesto puno ne miješate kako bi u njemu ostalo što više mjehurića. Možete ga oblikovati u dvije manje pince. Stavite ih u posudu za pečenje obloženu papirom, premažite žutanjkom, pospite krupnim šećerom te netom prije pečenja zarežite tijesto. Stavite tijesto u zagrijanu pećnicu na 180⁰C i pecite 25-30 minuta. Kada je slatki kolač pečen prekrijte ga suhom krpom i ostavite da se dobro ohladi.

Francuska salata

O njoj se vode rasprave, jer najbolja je uvijek ona od nečije mame ili bake. Osnovni recept: kuhani i na kockice narezani krumpir i mrkva, te kuhani grašak uz dodatak nasjeckanih kiselih krastavaca i majoneze svatko malo nadopuni, pa nije čudo da se stvaraju različiti okusi.

Russian traditional salad, closeup. the most popular salad on Christmas and New Year.
Getty Images/iStockphoto

Onima koji vole laganije okuse bolje će prijati francuska salata prelivena jednakim dijelom majoneze i kiselog vrhnja. Možete je “osvježiti” ako, uz povrće umiješate i na kockice narezanu jabuku, a dodatkom tvrdokuhanih jaja dobiva se potpuno drukčija struktura i okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 02:29