POTVRDILA ZNANOST

Konzumiranjem ove namirnice imate veće šanse osvojiti Nobelovu nagradu

Ako volite jesti čokoladu, vjerojatnost da ćete osvojiti Nobelovu nagradu je znatno veća, barem tako tvrdi studija objavljena u uglednom časopisu New England Journal of Medicine

Voditelj studije Franz Messerli i sam je ljubitelj čokolade, osobito tamnijih, podrijetlom je iz Švicarske, a trenutačno živi u New Yorku. U svojem istraživanju krenuo je od nekih rezultata koji su otkrili da antioksidansi flavanoli kojih ima u tamnoj čokoladi (kakau), ali i u crnom vinu i zelenom čaju, poboljšavaju protok krvi kroz mozak čime povećavaju kognitivne sposobnosti i ublažavaju demenciju.

Potom je pokušao utvrditi postoji li povezanost između broja Nobelovih nagrada koje je neka zemlja osvojila na milijun stanovnika i razine potrošnje čokolade u toj zemlji. Rezultati su pokazali da je sprega toliko velika da je gotovo linearna r=0,791. Kada je iz studije isključio Švedsku, koja je domovina Nobelove nagrade pa bi mogla biti pristrana, korelacija je postala još snažnija: r je narastao na 0,86.

image
Rrodrickbeiler/Getty Images

No kritičari ističu da se Messerli u svojoj studiji nije držao važnog znanstvenog načela prema kojem korelacija ne podrazumijeva uzročno-posljedičnu vezu. Naime, postoji mnogo različitih čimbenika koji su međusobno povezani, a mogli bi imati sličan utjecaj. Jedan od njih je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika. Primjerice, skandinavske su zemlje osvojile veliki broj Nobelovih nagrada, a također su i značajni potrošači čokolade. Slično vrijedi i za Švicarsku.

Jedan od mogućih načina da se objasni utvrđena korelacija u tim zemljama jest taj da se zaključi da stanovnici država s visokim BDP-om konzumiraju više kvalitetne čokolade jer si ju jednostavno mogu priuštiti.

image
Barmalini/Getty Images/istockphoto

Ova zanimljiva studija Franza Messerlija zaista otvara slatku perspektivu na povezanost prehrambenih navika i intelektualnih postignuća. Ako uzmemo u obzir sve poznate koristi flavanola za mozak, nije čudno što su zemlje s većom potrošnjom čokolade istodobno i uspješnije u znanstvenim postignućima. A činjenica da je korelacija gotovo linearna daje ovoj hipotezi dodatnu težinu. Stoga, iako možda nećemo svi postati nobelovci, čini se da bi redovita konzumacija kvalitetne tamne čokolade mogla biti pametan i vrlo ukusan korak u pravom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:32