PRIPREMILA DUBRAVKA DRAGUN

KORAK PO KORAK: Do savršenog vučenog tijesta u osam jednostavnih koraka!

“Nemoš' se udat ako ne znaš razviti poštenu pitu.”
 Biljana Gaurina / Hanza Media

U mirnom kvartu zagrebačke Martinovke posjetili smo Dubravku Dragun i njezinu kćer Nadu, ujedno vlasnice pečenjare “Kod Kraljice”, a one su nam pokazale kako napraviti pravo pravcati vučeno tijesto. Nadjevi su nadalje vama na izbor, igrajte se s krumpirom, sirom, špinatom, mesom, povrćem, zeljem...

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna Tip 550
2 dl topole vode
3-4 jušne žlice ulja
prstohvat soli

 

Zagreb, 220915.
Koturaska.
Pecenjarnica Kod Kraljice.
Pite.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
Tijesto premažite uljem i prekrijte krpom pa ostavite da miruje otprilike 30 minuta.
 

U brašnu napravite udubinu gdje ćete dodavati toplu vodu, zatim postepeno mijesite dodavajući ulje i malo soli. Što duže mijesite tijesto će biti elastičnije. Napravite kuglu, premažite je s malo ulja, pokrite krpom ili posudom. Nakon što odstoji tridesetak minuta, površinu pospite brašnom, a zatim krenite razvlačiti tijesto. Nakon što ste ga razvukli do debljine približno pola centimetra nauljite ga domaćim maslacem i provjerite krajeve koji moraju biti iste debljine kao i sredina. Nakon što je tijesto ravnomjerno raspoređeno možete krenuti na raspoređivanje nadjeva.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. prosinac 2020 12:09