Korak po korak: Dobra hrana i Petra Jelenić do savršene pince!

Izgledom jednostavan kolač, skroman što se tiče sastojaka, ali zahtjevnog procesa izrade, odsad će mirisati u svim domovima jer nam je recept odala Petra Jelenić.

snima: Marko Miščević

piše: Mateja Domitrović

Pinca, sirnica ili slatka pogača tradicionalno se priprema za Uskrs. Ne znam nikoga iz svoje obitelji tko je radio pincu pa nemam savršen recept od mame, bake ili tete i nikada je nisam niti naučila raditi. No, nakon nedavnog “tečaja” kod Petre Jelinić u slastičarnici Mak na konac dobila sam temeljitu poduku za izradu pince. Vjerujem da ima onih poput mene koji nisu imali prilike okušati se u pripremi sirnice, stoga smo zamolili Petru da nam korak po korak pokaže što trebamo činiti da naša pinca bude fina i hvaljena.

To je jednostavan kolač i izgledom i sastojcima, ali riječ jednostavno ne vrijedi baš za postupak izrade ovog slatkog kruha. U svakom slučaju, ako se odlučite pripremiti domaću pincu, ozbiljno se posvetite tom poslu. I svakako odvojite dio dana samo za to. Jer, za pripremu pince treba nekoliko sati. I, naravno, puno strpljenja. I ne posustajte ako nešto pođe krivo jer što ćete je više puta zamijesiti, bit će sve bolja i bolja.

A ako i nešto pođe po krivom, tu je Mak na konac gdje se može kupiti predivna pinca. Ovaj kolač može stajati nekoliko dana i iako će se s vremenom malo posušiti, sa šalicom mlijeka ili kakaa jednako je ukusna kao i prvoga dana.

Pinci miris i okus daju prvenstveno limun i naranča, ali i med, dobar rum (kruškovac) i vanilija. U sirnici nema sira, iako taj naziv asocira na kolač sa sirom. Nekada su, naime, domaćice, umjesto kvasca, za izradu sirnice koristile ukiseljeno, usireno tijesto. U pincu neki stavljaju i grožđice ili suho voće, no što ćete dodati stvar je vašeg ukusa. Kod nas je jednostavnost pobijedila pa je nama ova najobičnija i najbolja. Manje je više.

Pinca voli masnoće

Petra nam je dala recept za pincu i nekoliko korisnih savjeta. Kao prvo, pinca voli različite masnoće, svaka od njih radi drugačije, tako da je dobro uz maslac dodati i svinjsku mast, ali i maslinovo ulje. Budući da je ovo tijesto dosta masno, treba paziti da bude nešto veća količina kvasca jer on ne voli previše masnoće, alkohola ni šećera, to ga sve ubija.

Dugo mijesite tijesto

Tijesto treba dobro izraditi da se razvije gluten, čime će biti rahlije, a najbolje da taj dio posla odradi mikser. Naravno da ruke također trebaju raditi, ali postupak je uistinu dug pa si treba malo olakšati. Pincu prije pečenja treba zarezati škarama ili nožem na tri mjesta, a tradicionalno se radi oblik križa.

Zlatno žuta izvana, bijela unutra

Na kraju se pinca može posuti granuliranim šećerom. I zadnje pravilo: pinca izvana mora biti zlatno žuta, a iznutra bijela. Ako vam tijekom pečenja počne prebrzo dobivati boju, pokrijte je aluminijskom folijom. Iz tog razloga, ali i zbog toga što se na većoj temperaturi prebrzo digne, pincu je bolje peći na nižoj temperaturi, od oko 160 stupnjeva. Na taj način neće ostati ni sirova iznutra.

Recept potražite u našoj fotogaleriji .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 00:40