VIRALNA OBJAVA

Korporativna pohlepa: Za rast cijena krive inflaciju i virus, a ostvaraju rekordne dobiti

 Gilaxia/
Za rast cijena svojih proizvoda krive inflaciju i poremećaje u opskrbnom lancu, a paralelno ostvaruju rekordne dobiti...

U tekstu koji je ovih dana objavila Slobodna Dalmacija stoji kako je indeks potrošačkih cijena za siječanj, koji mjeri promjene u troškovima hrane, stanovanja, benzina, komunalija i drugih dobara, porastao je za 7,5 posto u posljednjih 12 mjeseci. To je obilježilo najveći porast inflacije u posljednjih 40 godina. Naime, veliki rast cijena osnovnih namirnica i kućnih potrepština u Americi, ali i u ostatku svijeta, velik broj ljudi tjera na promjenu kupovnih navika. Očekivano, najviše su pogođene obitelji s niskim primanjima. Upravo su se zato svjetski mediji osvrnuli na izjavu stručnjakinje za ekonomiju i podatke dr. Lindsay Owens koja je na Twitteru objavila tekst u kojem komentira današnju korporativnu pohlepu.

"Dok čitate današnje izvješće o inflaciji, obratite pozornost na ono što govore izvršni direktori koji određuju cijene. Dočepali smo se najnovije serije izvješća o zaradi, i ono je ludo", napisala je Owens u objavi 10. veljače, koja je od tada postala viralna.

Kako je pojasnila, korporativni direktori hvale se ulagačima kako su povećali cijene kako bi dodatno zaradili, dok s druge strane, cijelo vrijeme za povećanje cijena krive inflaciju i covid poticaje. Kako bi potkrijepila navode, Lindsay Owens, navela je i nekoliko primjera. Njezina objava postala je viralna, a zatim se nekoliko dana nakon oglasio i glavni ekonomist Groundwork Collaborativea Rakeen Mabud.

"Korporativni sastanci priopćenja o zaradi su prepuni izvršnih direktora koji se hvale kako mogu koristiti inflaciju kao pokriće za svoja povećanja cijena. Ove više cijene stvaraju veći pritisak na obitelji i mala poduzeća koja se jedva nose s ovim problemima – a sve to dok izvršni direktori i dioničari ostvaruju rekordnu neto dobit. Najbolji način da se snize cijene je ponovno osposobiti naše opskrbne lance i pokrenuti ih pametnim ulaganjima sada – i spriječiti dominantne korporacije da ih isprazne ili koriste za akumuliranje još veće tržišne snage", objasnio je, a naveo je i nekoliko primjera kako ljudima šteti pandemijsko profiterstvo i dizanje cijena.

"Dionice Tyson Foods Inc. porasle su u ponedjeljak za više od 11 posto na najviši nivo u povijesti nakon što je tvrtka izvijestila da se dobit u prvom tromjesečju gotovo udvostručila zbog rastućih cijena mesa u SAD-u."

Osvrnuo se i na Starbucks iz kojeg su također najavili povećanje cijena s objašnjenjem kako su poremećaji u lancu opskrbe i nagli rast troškova rada glavni uzrok rastu, dok zapravo njihovi prihodi, u odnosu na prošlu godinu, neprestano rastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:20