IDEJA ZA IZLET

Kraj ljeta slavimo u Svetoj Nedelji, braća Nekić kuhaju na vatri, a u goste im stiže i splitski majstor za ćevape

 Marko Miscevic/Cropix
Braća Nekić pokazat će ljepotu kuhanja na dimu, čistu klasiku predstavit će pravi majstor Duje Pisac, a tu su i besplatne umjetničke radionice za djecu te glazbeni program

Od 26. do 27. kolovoza na idiličnoj lokaciji park jezera Kipišće u Svetoj Nedelji održat će se BBQ Weekend, događanje posvećeno roštiljanju. BBQ je izraz koji podrazumijeva širok spektar različitih metoda kuhanja na vatri i dimu, a cilj ovog događanja je pokazati ljepotu i kompleksnost pripreme hrane na vatri, ali s posebnim fokusom na dim koji doprinosi intenzivnijem i zanimljivijem okusu.

BBQ Weekend je velika želja braće Marina i Josipa Nekića koji su se nakon dugogodišnjih angažmana u ugostiteljstvu odlučili na stvaranje jedinstvenog food truck koncepta koji je do njihove pojave bio u povojima.

"Posebno smo se orijentirali na područje BBQ-a i studiozno pristupili kuhanju na dimu. Imamo vlastitu arhivu drva s kojima smo opskrbljeni jer je nevjerojatan utjecaj drva na okus mesa, konstruirali smo i vlastiti smoker. Nemogući uvjeti rada na teško dostupnim terenima i onima bez dotoka struje i vode, nama nisu nepremostivi, dapače,upravo je iskonska priroda i ‘divljina‘ ono što nas ostavlja bez daha", izjavili su Marin i Josip Nekić.

image
Salty Business/
image
Salty Business/

Dio ponude na ovom festivalu bit će Trailer Mess, ludo sočan pulled pork dimljen na drvima s coleslaw salatom, Mezetluk BBQ, još jedna varijanta pulled porka, ali ovdje s pečenom paprikom i pastom od ljetnih patlidžana, Kopun BLT, tost s dimljenim otkoštenim kopunom, majonezom, kečapom, pancetom i salatom, a neka od jela bit će osvježena pravim ljetnim Rajskim rajčicama, lokalno uzgojenim u Svetoj Nedelji. Rebrica će se raditi po narudžbi zbog kompleksnosti pripreme, a moguće ih je rezervirati u inbox na Facebooku Nekic Trucksa prije početka BBQ Weekenda.

image
Salty Business/

Osim Nekića, samo u subotu 26. kolovoza na BBQ Weekend stiže i Duje Pisac, splitski majstor za ćevape. Kako navode organizatori, Nekići gaje veliko poštovanje prema Duji i cijene ga kao jednog od najvećih eksperata za me-so u regiji, a na tom poslovnom putu postali su i dobri prijatelji.

Duje Pisac kaže da meso poznaje u dušu i mora biti prvoklasno jer nema šanse da napravite dobar proizvod s lošom sirovinom. Kao protuteža modernijim Nekićevim jelima, Duje će predstaviti čistu klasiku, ali napravljenu majstorski, poručuju organizatori BBQ Weekenda. Priču o splitskom majstoru od ćevapa možete pročitati ovdje.

image
Sasa Buric/Cropix

Također, u planu su i edukativne radionice. U subotu, 26.kolovoza, iskusni znalci iz Akademije Kralj žara održat će radionicu na temu pripreme kopuna na vatri i dimu. Radionica će trajati od 17 do 19.30, mjesta će biti ograničena, a novosti o prijavama pratite na Facebooku Turističke zajednice Sveta Nedelja i Nekic Trucksa.

U nedjelju, 27.kolovoza održat će se radionica na temu pripreme peke. Vodit će je kuhar Zlatko Belužić s dugogodišnjim ugostiteljskim iskustvom, a peku će pripremati u posuđu lokalne limarije Sebastijan iz Svete Nedelje utemeljene još 1976. godine. Osim toga, stavit će se i poseban fokus na umake koje će gosti moći isprobati uz svako jelo.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Salty Business/

Ne zaboravljajući da je ovo ipak pravo feel good događanje prije povratka u školske klupe i jesensku rutinu, djeca će se oduševiti uz besplatne kreativne radionice crtanja grafita koje će voditi Krešimir Golubić, poznatiji kao Leon GSK s početkom u 17 sati. Za subotnji glazbeni program, koji počinje u 18 sati, zaduženi su Bosak & The Second Hand Band, a u nedjelju će zasvirati mladi svetonedeljski rock sastav Westsidersi i Grupa Gea.

Sve novosti vezane uz BBQ Weekend pratite na Instagramu i Facebooku Turističke zajednice Sveta Nedelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:28