BAŠ ŠTETA

Kraj proizvodnje najboljeg domaćeg sladoleda: Odlazimo ponosni na proizvod koji smo stvorili

 Tomislav Kristo/cropix/
U specijaliziranim prodavaonicama još uvijek se mogu kupiti posljednja pakiranja

Ivana Baković otvorila je slastičarnu Medenko u Samoboru 2014. godine gdje je nudila odlične sladolede tada neobičnih kombinacija. Tad je nastao Medenko i ubrzo je glas o čudnim sladoledima od cikle, sira, kruha i heljde kao jeka odzvanjao Zagrebom i šire. Proizvodili su ih potpuno sami od najboljih sastojaka. Skupljali su borove iglice pa pravili sladoled od njih, ostvarili suradnju s ličkom mljekarom Vedrine, koristili mahune vanilije s Madagaskara i belgijsku čokoladu sa 70-postotnim udjelom kakaa i bademe koje su sami mljeli.

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Dvije godine od otvorenja, 2016. zagrizli su novi veći komad poslovnog kolača i bacili se na pakiranje vlastitog sladoleda i ponudu malim specijaliziranim prodavaonicama. Išlo im je dobro. Ivana Baković nam je iste godine u jednom intervjuu priznala da se radi o zahtjevnoj proizvodnji, da sa sladoledom nema prečaca i kako su investicije za taj posao goleme. Ipak, nastavili su. Proizvodnja i distribucija su postajale sve zahtjevnije, a konstantno su radili na kontroli kvalitete jer jednom kad padnete na tom ispitu, više nema natrag. To su u Medenku dobro znali i pod pritiskom posla, zatvorili slastičarnicu 2018. godine. Što se tada dogodilo? Pa zapravo ništa. I upravo ta apatija je postala sve teže breme za entuzijazam šačice kreativaca koji su naprosto htjeli ponuditi nešto drugačije. Ali nastavili su gurati. Sve do sad. Preživjeli su koronu i na kraju objavili na društvenim mrežama da prestaju s proizvodnjom.

image
Privatna Arhiva /

Žalosno je da ovako kvalitetni proizvodi nestaju. Medenkovi sladoledi bili su doista nešto posebno. Proveli smo niz testiranja sladoleda u ljetnim mjesecima i Medenkovi sladoledi su uvijek bili visoko rangirani na slijepim kušanjima.

Za one koji žele kupiti posljednja pakiranja Medenkovih sladoleda možda će imati sreće na nekoj od prodavaonica gdje su bili zastupljeni kao u poslovnicama Mljekare Veronika, Špeceraju i Mrkvici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 18:41