Brendiranje žlahtine

‘Kraljica Kvarnera‘ trebala bi biti ono što je malvazija u Istri ili graševina u Slavoniji

Vrbničko polje na otoku Krku, berba žlahtine

 Dragan Matić/Cropix
Turistička zajednica Kvarnera u novoj riječkoj vinoteci Wine&Co predstavila je projekt "Žlahtina - kraljica Kvarnera"

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera, a u suradnji s udruženjem Kvarner Wines, realiziran je autorski projekt pod nazivom "Žlahtina - kraljica Kvarnera" Klaudia Jurčića, višestrukog pobjednika brojnih sommelierskih natjecanja. Kroz projekt se okupila i međunarodna vinska struka, ukupno 26 enologa, sommeliera, novinara i ocjenjivača vina iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. Kušali su ukupno 34 uzorka vina što je rezultiralo s nešto više od 850 opisa žlahtine kroz četiri kategorije. Tim povodom organizirana je konferencija za medije posvećena predstavljanju spomenutih opisa i zaključaka, koji će biti temelj za edukaciju ugostiteljskog sektora i poslužit će kao svojevrsna “osobna iskaznica” žlahtine, kako bi je čim ljepše i točnije opisali gostima pri posluživanju. Naravno, tome prethodi osnovni cilj, a to je da žlahtina, ali i druga lokalna vina, budu što više zastupljena na vinskim kartama.

image
Matija Đanješić/Cropix

"Vinski turizam i gastronomija za turističku ponudu Kvarnera oduvijek imaju ogroman značaj, a zahvaljujući našim vrsnim stručnjacima - vinarima, enolozima, sommelierima te chefovima - eno-gastronomska scena je definitivno jedan od zaštitnih znakova naše županije. Za Kvarner, žlahtina nije samo vino, već pravi simbol našeg lokalnog identiteta. Zato smo, nastavno na brendove Kvarner Gourmet i Kvarner Food, u proljeće 2021. godine osmislili dodatni brend Kvarner Wines i od tada zajednički s našim vinarima i sommelierima nastavljamo raditi na promociji, edukaciji te podizanju kvalitete i ugleda Kvarnera kao destinacije vinskog turizma. Naši vinari aktivno su uključeni i u kandidaturu Kvarnera za titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini. Cilj naših zajedničkih aktivnosti je promocija i brendiranje žlahtine, na stranom ali i domaćem tržištu. Želimo da žlahtina na Kvarneru, bude ono što je malvazija u Istri ili graševina u Slavoniji", pojasnila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

image
Press

Inače, danas se žlahtina u Hrvatskoj uzgaja na otprilike 152 hektara, od kojih se gotovo 95 % površina nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, a najveće površine nalaze se u Vrbničkom polju na otoku Krku, u Novljanskom polju i zaleđu Selca. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede RH iz 2022. godine, ukupna površina vinograda na Kvarneru iznosila je 191,27 ha, a usporedimo li to sa 152 ha na kojima se uzgaja isključivo žlahtina jasno je koliko je ova sorta važna i značajna za vinogradarsko-vinarsku proizvodnju ove županije.

image

Žlahtina - kraljica Kvarnera

Press/

Kako opisati žlahtinu? Vino je kristalno bistro, svjetlije slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Na nosu je čisto, dominiraju voćno-cvjetni mirisi zelene jabuke, vinogradarske breskve te cocktail citrusa i tropskog voća. Note bijelog cvijeća isprepliću se s tipičnim herbalnim aromama mediteranskog bilja, naročito kadulje. Na nepcu je suho, naglašene svježine te laganijeg tijela. U retrookusu je voćno- herbalnog karaktera s istaknutom elegantnom slankastom senzacijom i završetkom u znaku ugodne gorčine. Preporučena temperatura posluživanja žlahtine je: 8 °c Preporučena čaša za žlahtinu je: vinska čaša manjeg volumena i užeg tijela, kako bi se zadržala voćnost, svježina i optimalna temperatura vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:05