A cijene?!

Kreće berba prvih mandarina, urod će biti veći nego lani, a soka više nego u onima iz Turske


 

 Sasa Buric/Cropix
Jedina nepoznanica je još uvijek cijena, koja bi nas s obzirom na cijene jagoda, bresaka i šljiva također mogla iznenaditi, iako trenutne najave nisu takve

Oko 20. rujna trebala bi početi berba mandarina u dolini Naretve. Prvo će se brati zreli plodovi vrlo ranih sorti iwasaki, ichimaru i zorica rana, a potom i one sorte koje kasnije dozrijevaju, čiji bi urod trebao biti za dvadesetak posto veći u odnosu na lani.

Naime, kako piše Slobodna, neretvanskih mandarina trebalo bi ove sezone biti ubrano od 50 do 60 tisuća tona.

S obzirom na očekivani urod, ova godina se zasad može okarakterizirati kao dobra za sve proizvođače mandarina. Plodovi su kvalitetni, dobar je omjer šećera i kiselina, i što je najvažnije, biljke su pune soka, međutim, krajnje potrošače zanima i cijena.

image


Sasa Buric/Cropix

Kolika će biti otkupna cijena, možemo samo nagađati. U Hrvatskoj voćarskoj zajednici smatraju da bi cijena kilograma mandarina trebala biti 60 centi (4,52 kune). Svakako otkupna cijena nikako ne bi smjela biti ispod 50 centi (3,77 kuna), jer u uvjetima poskupljenja ne bi se mogli pokriti troškovi proizvodnje dok o zaradi proizvođača nema ni govora. Samo dobra otkupna cijena garantira rentabilnu proizvodnju koja bi se mogla širiti novim ulaganjima - smatraju voćari.

image
Tenor

Inače, svakog tjedna se provode analize omjera šećera i kiselina te je utvrđena velika količina soka upravo zbog kiše koja je pala na vrijeme. Udio soka u plodu mandarine je veći od 50 posto, dok su plodovi uvezeni iz Turske suhi i udio soka u njima nije viši od 40 posto.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:18