ŠTO PROBATI?

Kremasti brudet s kozicama i poširana kruška favoriti su s El Torovog jesenskog menija

El Toro jesenski meni
 Privatna Arhiva
Chef Mario Mihelj prije desetak dana izbacio je novi jesenski meni, isprobali smo jela i izabrali favorite

Od 2017. godine kada je otvoren El Toro, chef Mario Mihelj kombinira domaće namirnice i južnoameričke kombinacij okusa. Isto hrabro nastavlja i u ovoj, za ugostitelje više nego izazovnoj godini, pa je tako prije desetak dana u kuhinji restorana El Toro u zagrebačkoj Šubićevoj ulici sastavio novi jesenski meni. Nachosi, španjolski pršut, tacosi, njegov sada već prepoznatljivi ceviche s kozicama, gyoze, rebarca, grdobina i lignje, steakovi i maštovite sezonske slastice pastry chefa Luke Sopte samo su dio onoga što će vas na istom dočekati.

Naš su odabir bila dva predjela, hladno i toplo, Jamon flatbread s tanko rezanim španjolskim pršutom na hrskavom kruhu uz dodatak kreme od sira manchego, ukiseljene ljutike, salse od mlade korabe, s bučinim sjemenkama i uljem mladog luka te sjajan El Toro trlja i kozica "brodet". Flatbread sa španjolskim Jamon iberico pršutom bio je itekako dobar početak i, kako kaže chef Mihelj, odličan način da se od pršuta napravi nešto više i goste s ovom španjolskom delicijom upozna kroz maštovit i drugačiji zalogaj u odnosu na one klasične na kakve smo navikli kada je u pitanju pršut. Cijena ovog zasitnog, a u isto vrijeme laganog i osvježavajućeg predjela je 135 kuna.

image
El Toro jesenski meni
Privatna Arhiva

Apsolutni favorit kušanja svakako je El Torov "brodet", okusom identičan onom tradicionalnom, ali s neobičnim zaokretom. Naime, od klasičnog brudeta najprije se radi krema s indijskim oraščićima, a zatim se isti poslužuje uz argentinske kozice i filetirane trlje. Poznati okusi u nepoznatom ruhu, priznat ćemo, osvojili su nas već na prvi zalogaj. Priprema ovakve vrste jela, saznali smo, zahtjeva preciznost i vrijeme pa nam se cijena od 125 kuna za tanjur čini i više nego opravdana.

image
El Toro jesenski meni
Privatna Arhiva

Bresato od obraza crne svinje, rekao nam je chef Mihelj, nešto je drugačije jelo na El Torovom meniju. Nije usko vezano uz južnoameričku kuhinju, ali je u potpunosti sezonsko. Na tanjuru se tako nalazi aromatični pire od muškatne bundeve, lagano preprženi mladi luk i shiitake gljive uz mekane komadiće sporo pečenih obraza crne svinje.

image
El Toro jesenski meni
Privatna Arhiva

Novi deserti, za koje je zadužen pastry chef Luka Sopta, kreirani su u istom jesenskom tonu pa su tako zvijezde istih smokve, kruška i marelica, a tu je i kokos kojim je krajem 2018. Sopta i najavio svoju karijeru u El Toru. Isprobali smo raskošnu Marelicu, mousse od čokolade i đumbira u hrskavoj glazuri s insertom od marelice na čokoladnom biskvitu poslužen uz marelice pečene u vlastitom soku, no svojim bogatim aromama vanilije i hrskavim bademom nešto veće simpatije ipak je osvojila poširana kruška marinirana u likeru od badema i vanilije na kremi od sira i hrskavcem od bijele čokolade i badema. Svi deserti u El Toru koštat će vas 40 kuna.

image
El Toro jesenski meni
Privatna Arhiva

I ovaj, baš kao i svaki prethodni meni El Tora karakteriziraju jarke boje i izraženi okusi, a porcije su, u odnosu na cijene, prilično zadovoljavajuće. Terasa je za vrijeme našeg dolaska bila dobro popunjena, stolovi pažljivo raspoređeni s obzirom na trenutne mjere, a osoblje ugodno i dobro informirano. Dodali bismo još samo, naručite li spomenuta jela uz čašu vina po izboru, ručak u El Toru može se pretvoriti u romantičnu večeru za dvoje, poslovni sastanak ili elegantno druženje s najdražima uz stvarno dobru hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:48