DORUČAK ZA ODRASLE

Kremasti klasik iz djetinjstva spojila sam s ozbiljno dobrim pečenim šljivama, ovo morate probati

 Lidija Lončarić
Priča o slasnim pečenim šljivama za odrasle i mom zaista dobrom smislu za humor

Od svih jela koja kuham, najdraža su mi ona koja vežem za drage ljude, a jedno takvo upravo je i ovaj klasik s pomakom. Riža na mlijeku tako me podsjeća na neke davne dane, slatkasti miris mlijeka koje kipi, skori se na štednjaku i mamu koja ga zatim nervozno riba. Pečene šljive, pak, vežem za jednu usputnu, ali sasvim posebnu priču moje dugogodišnje prijateljice.

Ona mi je, naime, jednom prilikom pričala o pečenim šljivama njezine mame, uz malo šećera i cimeta, koje se u pećnici krčkaju, stvaraju onaj fini voćni karamel i zamirišu cijelu kuhinju. Tako sam i ja prije nekoliko godina otkrila blagodati pečenih šljiva. Otad im se redovito vraćam svake sezone, i to upravo u ovoj formi, još vrućima, s puno začina i svaki put novim, posebnim dodatkom. Kombiniram ih uz zobene pahuljice, jogurt, sladoled, dodajem kolačima i tortama, a ovaj sam se put odlučila spojiti dva sasvim posebna recepta, u cijelu priču ubaciti i malo crnog vina pa stvoriti ultimativni topli desert za odrasle.

Kremastoj riži i slatko kiselkastim, cimetastim šljivama dodala sam i šaku pistacija za još zanimljiviju teksturu. Na kraju sam odlučila da ću se toj poslastici ove jeseni zasigurno još vraćati, a dok sam uzimala jedan po jedan zalogaj, zaključila sam i kako je zaista simpatično kako samo jedan opis tog jednog posebnog jela može promijeniti cijelu sliku o čovjeku. Tako sam na tren zaboravila uobičajene primjedbe ranije spomenute prijateljice o mojem navodno lošem smislu za humor, odmah joj se javila i, kad već ne mogu pečenim šljivama prema njezinom receptu, nagradila je još jednom zaista dobrom šalom na svoj račun. Zaslužila je!

image
Lidija Lončarić

Ozbiljno dobre pečene šljive za odrasle

Trebat će vam:

100 g riže
350 ml mlijeka
1 žlica smeđeg šećera za rižu
1 žličica ekstrakta vanilije
6-7 zrelih šljiva
1 žličica cimeta
prstohvat pimenta
3 žlice limunovog soka
5 žlica crnog vina
2 žlice smeđeg šećera za šljive
malo klinčića

Priprema:

Mlijeko zagrijavajte dok se ne pojave mjehurići, a zatim dodajte rižu i šećer. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Dodajte ekstrakt vanilije, a ako je potrebno, dodajte i još mlijeka, želite dobiti kremastu teksturu. Za to vrijeme operite i očistite šljive, prebacite ih u posudu za pečenje, pospite šećerom, dodajte vino i limunov sok, piment, cimet, klinčić i druge začine prema želji. Dobro promiješajte i pecite 20-30 minuta na 200 stupnjeva. Po još vrućoj riži rasporedite pečene šljive, pospite sjeckanom pistacijom i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:03