DOBRI SAVJETI

KUĆNI SLADOLED ZA ODRASLE: Voćne okuse možete kombinirati i s rose vinom, pjenušcem ili proseccom!

 Marko Miščević
Voćni, mliječni, vodeni nije niti važno, ono što je bitno da je sladoled ukusan, osvježavajući i napravljen kod kuće. Za njegovu pripremu ne morate imati aparat

Dovoljna je posuda koja podnosi niske temperature zamrzivača, papirnate čašice koje se mogu nabaviti gotovo u svakom dućanu ili kalupa za sladoled. I nikako ne treba zaboraviti, ako se sladoled zamrzava u običnim plastičnim čašicama, potrebni su i štapići uz pomoć kojih ćete držati slasticu. Postoji nekoliko baznih smjesa za sladoled. Jedna od njih je kondenzirano mlijeko, slatko vrhnje, žutanjci te voće ili druge mirodije po izboru. Mlijeko, slatko vrhnje i sladilo po izboru zakuhajte na vatri. Žutanjke izmiksajte sa strane. Malo zakuhanog mlijeka umiješajte u žutanjke kako biste spriječili da se zgrušaju.

Marko Miščević

Te postepeno u ostalo mlijeko ulije žutanjke i sve sjedinite pa dobro izmiješajte. Stavite još kratko na laganu vatru uz neprestano miješanje da dobijete homogenu smjesu. Ohladite smjesu, dodajte željene okuse i stavite u posudu koja smije ići u zamrzivač. Na početku je poželjno svakih sat vremena izvaditi posudu i malo protresti, promiješati da se smjesa ravnomjerno zamrzava. Za one upornije, smjesu možete svaki put miksati u blenderu i vraćati ga u zamrzivač. Trud će vam se isplatiti, jer će smjesa biti glatka i kompaktna. Ako vam se ovo čini jako komplicirano, evo jednostavnije varijante. Vrhnje izmiješajte u čvrsti šlag, ručno umiješajte kondenzirano mlijeko i imate ukusnu bazu.

Zagreb, 240518. 
Sestre Seherezada Sucevic i Ildeza Tahiri Martelanc vlasnice su legendarne slasticarne Orijent u Maksimirskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Možete dodati mljevene kekse, pire od jagoda ili malina, domaći džem, koricu limuna, mrvice čokolade, čokoladni namaz, kandirano voće… Smjesu rasporedite u manje čašice ili veću posudu i zamrznite. Nije potrebno vaditi iz zamrzivača i miješati. Brži i jednostavniji način je s jogurtom. Baza je hladan jogurt, najbolje grčki tip, med, limunov sok i dodaci. Ove sastojke stavite u blender, dobro izmiksajte, a zatim dodajte voće koje u ovom slučaju obavezno mora biti smrznuto - jagode, maline, breskve, ananas, mango, šljive …Sve sastojke miksajte dok ne postignete kremastu strukturu. Ulite u posudice ili kalup za sladoled, stavite u zamrzivač na sat vremena i ledena slastica je spremna za serviranje. Ono što će vas oduševiti, a niste probali do sada je sladoled na bazi banana. Osim što je jako ukusan, brzo se priprema. Banane narežite na kolutiće i zamrznite. Nakon dva sata izvadite ih iz zamrzivača i stavite u blender, dodati možete kivi, chia sjemenke, čokoladne ili zobene pahuljice, kokos, kikiriki, žlicu ruma.

Zagreb, 230517. 
Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Dobro izmiksajte. Ako vam se čini da je smjesa malo gusta, dodajte malo voćnog soka, jogurta ili voća poput lubenice koja sadrži dosta vode u sebi. I na kraju baza od voćnog soka. Od jagoda, lubenica, bazge, limuna, ananasa, dinje… u sok dodajte arome koje volite, ne zaboravite na mentu koja se savršeno sljubljuje s voćem, timijan, matičnjak, cimet, pa čak i listići bosiljka. Izmiješajte svoju kombinaciju, ulijte u kalupe i zamrznite. Povremeno protresite kalupe da se kristali leda ravnomjerno rasporede po sladoledu. Voćne okuse možete kombinirati i s rose vinom, pjenušcem ili proseccom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:02