DOBRI SAVJETI

KUHAJTE BOLJE: Kako napraviti domaće gris noklice za juhu koje se tope u ustima?

 Mario Kučera / HANZA MEDIA
Koliko vam se puta dogodilo da ste pripremili juhu, u njoj ukuhali domaće noklice i zatim razočarano otkrili da su bezukusne i gumaste? Kako se to više nikad ne bi dogodilo, donosimo provjerenu metodu
Koliko vam se puta dogodilo da ste pripremili juhu, u njoj ukuhali domaće noklice i zatim razočarano otkrili da su bezukusne i gumaste? Kako se to više nikad ne bi dogodilo, donosimo provjerenu metodu

Česte su rasprave i raznorazne teorije o spravljanju gris-noklica. Jer, budimo iskreni, ako uložite veliki trud u pripremu fine domaće juhe, a pritom mislim na kvalitetno meso i povrće, konačan proizvod zasigurno je vrhunski. Odradite daljnju fazu, a to je zakuhavanje juhe u koju stavljate netom pripravljene gris-noklice i poslužite jelo na stol. A onda se dogodi silno razočarenje, juha je jako ukusna, no noklice su tvrde, gumaste, sve u svemu nisu dobre. Da se to ne ponovi, poslužite se jednim malim trikom.

SPECIAL DOBRA HRANA                                                                        
Korcula, 220817.
Lov na divljac na otoku Korculi.
Na fotografiji: consomme, bistra juha od prepelica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

U tanjur stavite jedno jaje i izmutite ga vilicom. Zatim dodajte 2 žlice suncokretova ulja. Ako slučajno imate u svojoj kuhinji domaću svinjsku mast, još bolje. Jedna jušna žlica je dovoljna. Smjesa mora biti pjenasta. Kada to postignete, polako, malo-pomalo dodajte gris neprestano miješajući. E sad, teško je odrediti broj žlica jer to ovisi i o veličini jajeta, ali od 5 do 8 žlica sasvim je dovoljno. Ja moram priznati da sve radim odoka, što bi moja baka rekla, osjetiš pod vilicom kakva ti je smjesa. Ne smije biti tekuća, a ni jako gusta. Bitno je da kad miješate vilicom imate fino glatku, kompaktnu smjesu. Smjesa ne treba stajati , odmah malom žličicom, koju ste zamočili u juhu, vadite noklice i stavljajte ih u juhu.

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Bitna je i ta faza jer vam se gris neće lijepiti po žlici. Svakako računajte da noklice nabubre tijekom kuhanja, pa pripazite na njihovu veličinu. Kuhajte ih oko 8 do 10 minuta u juhi. Ovo je najjednostavniji i najbrži recept, a noklice su mekane, nježne i što je najvažnije, tope se u ustima. Ovu tehniku možete primijeniti i ako noklice radite od bijelog brašna. Meni je osobno jako drag ovaj recept jer sam ga naučila od svoje mame. Nije mi baš išlo u početku jer sam znala malo promašiti omjer, no danas više ne mjerim sastojke, nego iz iskustva znam prepoznati pravu količinu dovoljnu za ovu deliciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
10. srpanj 2025 00:13