ZATVORENO, ŠTEDIMO

Kultni hoteli u lockdownu: Zbog pandemije ne rade mnogi koji su bili centar društvenog života

Hotel Kvarner, najstariji hotel u Opatiji
 Kvarner/Cropix
Gotovo da nema hotelijera, posebno velikih, koji su ove godine otvorili baš sve svoje kapacitete

Pandemija koronavirusa, a potom i potres, bili su ključni razlozi što se zatvorio značajan broj važnih, kultnih hotela, možda i prvi put od njihova otvorenja.

Među njima su i neki zagrebački koji su, otkako postoje, bili poznatiji kao mjesta okupljanja nego samo kao smještajni kapaciteti.
Iz tvrtke Maistra, koja je preuzela zagrebačke i sve ostale hotele HUP-a Zagreb, pojasnili su nam kako su u ljetnoj sezoni otvorili gotovo sve objekte u Rovinju, Vrsaru i Dubrovniku, dok im u Zagrebu rade jedino Westin i International.

“Otvaranje preostalog dijela našeg zagrebačkog portfelja ovisit će o potražnji”, kazali su nam, sugerirajući kako Zagreb u hotelijerskom smislu prolazi iznimno tešku godinu.

Slično je i s brojnim hotelima po obali koji su, usprkos kultnim statusima i značaju koje imaju za lokalnu sredinu te turističku sliku gradova, ovu 2020. dočekali i ispratili - zatvoreni. Gotovo da nema hotelijera, posebno velikih, koji su ove godine otvorili baš sve svoje kapacitete, a to je i logično s obzirom na smanjeni broj dolazaka gostiju te njihovu nešto slabiju kupovnu moć.

Valamar je ove godine otvorio 21 hotel i sve kampove, a Liburnia Riviera devet od ukupno 23 smještajna kapaciteta.

“Hotele i smještajne jedinice otvarali smo prema profilu naših gostiju i njihovim potrebama, što nam je uvijek na prvom mjestu. Vodili smo se i podacima iz prethodnih sezona, otvarajući one hotele koji su u potpunosti bili popunjeni u najkraćem vremenu”, poručili su iz Liburnije.


Bonavia, Rijeka

Kultno okupljalište Riječana te, prema mnogima, najbolji riječki hotel, zatvoren je od sredine ožujka, taman kako je na snagu u Hrvatskoj stupilo ograničenja kretanja, odnosno lockdown. Riječ je o hotelu sa sedam katova i 121 sobom kojega je kompanija Plava laguna ovu sezonu odlučila ostaviti zatvorenog, a tako će vjerojatno biti sve dok se ne popravi situacija s bookingom. Bonavia je, osim za turiste, Riječanima bila važna kao omiljeno okupljalište. Iako su u kompaniji razmišljali da ostave otvorenim barem ugostiteljski objekt, to im se pokazalo neisplativim.

Sheraton, Zagreb

Teško da u metropoli postoji hotel koji više znači za život grada od Sheratona. Smatra se da je Sheraton, najviše zbog mnogih skrivenih odaja, kroz godine postao omiljeno sastajalište političara među kojima je sklonost prema ovome hotelu najviše pokazivao bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Imala je u njemu svoje urede u vrijeme kandidature za predsjednicu i Kolinda Grabar-Kitarović, viđalo se ovdje Kalmetu i Bandića, brojne poduzetnike i direktore, a omiljeno mjesto javnih sastanaka obično je bio Piano bar. Sad su svi ti gosti prisiljeni potražiti alternativno sastajalište jer Sheraton - ne radi.

Palace, Zagreb

Djelomično zbog štete prouzročene potresom, a potom i zbog korone, hotel Palace zatvoren je još od ožujka, a zasad je nepoznato kad će ovaj hotel s kavanom koja je povijesno mjesto okupljanja starijih Zagrepčana nanovo otvoriti svoja vrata. Inače, smatra ga se prvim profesionalno organiziranim hotelom u Zagrebu koji je s radom krenuo 1907. godine. Zbog centralnog položaja u blizini Glavnog kolodvora, Palace je bio omiljen među putnicima koji će ga ovu godinu, zajedno sa Zagrepčanima, manje koristiti.

Panorama, Zagreb

Najviši zagrebački hotel još je jedan iz portfelja istarske Maistre za koji je donesena odluka da zbog pandemije nakon lockdowna neće raditi. S obzirom na blizinu Doma sportova, Panorama je također bio jedan od hotela u koji su rado odlazili Zagrepčani, na kavu ili ručkove, iako je kroz povijest prošao razne namjene (od prihvata sportaša do izbjeglica za vrijeme rata). Zasad je nepoznato kad će Panorama opet otvoriti svoja vrata.

Kvarner, Opatija

image
Hotel Kvarner, najstariji hotel u Opatiji
Kvarner/Cropix

Nadaleko poznati, mondeni opatijski hotel propustio je sezonu 2020., ali iz tvrtke Liburnia Riviera, koja je vlasnik Kvarnera, poručuju kako razlog nije pandemija nego rekonstrukcija objekta vrijedna 23,5 milijuna eura. Riječ je o simbolu Opatije, najstarijem hotelu u Hrvatskoj, koji bi nakon obnove trebao postati i jedan od najluksuznijih, a investitor poručuje kako će u sklopu obnove biti otkopane i poznate tople kupke Warmbader, koje su bile uništene u požaru 1889. godine. Kvarner je kroz povijest ugostio samu kremu svjetske i domaće elite, a njegova nadaleko poznata terasa uvijek je bila ultimativno mjesto sastanaka.

Imperial, Opatija

image
Hotel Imperijal, Opatija
Tea Cimas

Nastao nakon što Kvarner više nije mogao zadovoljiti potrebe svih gostiju, Imperial i danas ima prestižan status na sjevernom Jadranu. Sa svojih 127 soba, restoranom i kavanom, Imperial je kroz povijest pa sve do danas posjetilo nebrojeno mnogo kulturnjaka, pisaca, političara i vladara među kojima James Joyce i car Franjo Josip I. Druga najpoznatija opatijska terasa također je ove sezone nedostupna brojnim domaćim i stranim posjetiteljima.

Excelsior, Lovran

image
Hotel Excelsior u Lovranu, Liburnija rivijera hoteli
Tea Cimas

I dok se kroz povijest dičio činjenicom da je ugostio zvijezde poput Omara Sharifa, Jane Seymour i Piercea Brosnana, jedan od najpoznatijih lovranskih hotela, sagrađen 1912. godine, ove sezone vrata je ostavio zatvorena. Objekt ima 177 soba te nosi kategoriju 4 zvjezdice, a goste najviše oduševljavaju njegovi balkoni i terase s kojih puca prekrasan pogled prema Jadranu.

Imperial, Rab

image
Rab 100707.
Hotel Imperial na otoku Rabu.
Foto: Helena Grubisic
-desk-

Simbol Raba, hotel koji je kroz povijest bio poznat po svojim ekskluzivnim gostima, među kojima i članovima britanske kraljevske obitelji, ove je godine, nažalost, ostao zatvoren. Svjetsku slavu Imperialu su, između ostaloga, donijeli kralj Edward VIII. te fatalna Wallis Simpson, žena iz puka zbog koje je kralj abdicirao, a s kojom je noćio u Imperialu te se, navodno, kupao na čuvenim rapskim nudističkim plažama. Preuzevši tvrtku Imperial Rab, vlasnik ovog hotela sad je istarska Valamar Riviera koja je ove godine u Rabu najpoznatiji hotel odlučila držati zatvorenim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:45