ODUŠEVLJENJE

Kupili ste previše mandarina? Kišni praznični dan stvoren za sočne tortice gotove za pola sata

 Lidija Lončarić/
Kad vam dosadi čistiti mandarine ispred televizora, napravite ovaj jednostavan kolač

Plan je bio napraviti kolač s mandarinom i palentom, no na pola puta shvatila sam kako u kuhinjskom ormariću više nemam palente. Iako obožavam takve kombinacije i odlična su opcija za jesenske dane, eksperiment s ovim torticama na kraju me toliko oduševio da samo čekam priliku da ga ponovim.

Kada je sve krenulo nizbrdo, naime, odlučila sam cijeli kolač preokrenuti naglavačke pa sam u biskvit na kraju, umjesto maslaca, dodala kokosovo ulje i dodatno ga začinila mahunom tonke (ako je još niste probali, svakako savjetujem da to učinite sada) te koricom limuna koju vrlo lako možete zamijeniti i koricom naranče. Ono što mi se posebno svidjelo kod ovih "slučajnih tortica" jest činjenica da, kada se preokrenu, gornji dio klasičnog muffina koji pečenjem poprima tanku koricu i postaje hrskav, zapravo postaje donji dio i divna podloga za meki, spužvasti biskvit sa sočnom, lagano karameliziranom mandarinom na vrhu. Aroma timijana samo je dodatan plus i divno se slaže sa slatkastim voćem. Ono što je najbolje, priprema mi je oduzela ravno 20 minuta, a isto toliko i pečenje pa vjerujem da ovu poslasticu mogu napraviti i oni koji misle da nemaju apsolutno nikakvog talenta za kuhanje, a još manje za pripremu slastica. Pokušajte i razuvjerite sami sebe!

image
Lidija Lončarić/

Slučajne tortice s mandarinom

110 g kokosova ulja ili maslaca

200 g šećera

2 jaja

80 g mlijeka

120 g brašna

2 žličice praška za pecivo

2 žlice maslinova ulja

korica jednog limuna

pola mahune tonke

2 žlice smeđeg šećera

2 mandarine

malo svježeg timijana

U posudu najprije stavite omekšali maslac ili kokosovo ulje i dobro ga istucite sa šećerom, pretvorite ga u kremu. Dodajte jaje i miksajte dalje dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte brašno, prašak za pecivo, koricu limuna, malo ribane tonke i prstohvat soli. Umiješajte sve zajedno špatulom i dobro sjedinite kako ne biste imali grudice. Kalup za muffine najprije dobro premažite maslinovim uljem. Na dno stavite pola žličice smeđeg šećera i pospite s malo svježeg timijana, a na to stavite jednu krišku mandarine koju ste prerezali cijelu (pripazite da se ne raspadne), trebali biste dobiti krug. Na to stavite smjesu za biskvit. Pripazite da ne pretjerate, napunite tek do pola. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta ili dok tortice ne poprime boju. Ako niste sigurni jesu li pečene, provjerite čačkalicom. Izvadite iz pećnice i pustite da se nekoliko minuta ohlade, a zatim nožem lagano otpustite rubove i preokrenite kalup. Tortice bi trebale ispasti iz kalupa. Pustite da se ohlade i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:21