VELIKI TEST

Kušali smo 36 teglica kiselih krastavaca: od teških promašaja i okusa po plijesni do klasika

Ima li frižidera bez ovih staklenki? Da vi ne morate, mi smo kušali sve vrste kiselih krastavaca iz supermarketa. Koje kupiti?

Nabavku za ovo kušanje obavili smo isključivo u trgovinama velikih lanaca - samo smo u njih šest skupili čak 36 staklenki. Ništa čudno, krastavci su najpopularnija kisela zimnica, koju zapravo trošimo tijekom cijele godine, a omiljeni su u sendvičima i salatama. Amaterski peteročlani tim entuzijastično je pristupio kušanju - svatko od članova doma u frižideru ima barem jednu staklenku omiljenog brenda. I, naravno, osobno mišljenje o tome kako bi kiseli krastavac trebao izgledati, kakva bi okusa i aroma trebao biti, što uvelike, kako se pokazalo, ovisi o tome na što smo navikli još dok su nam se formirali ukusi za hranu i dok izbor nije bio tako velik. Pa nas na kraju nije iznenadilo što su se među favoritima našli neki dobro poznati brendovi.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Iako je uobičajena i svima zajednička formula za kiseljenje krastavaca - voda, ocat, sol i šećer, bitnu razliku čine začini. Gotovo na svim etiketama kao jedan od sastojaka, ali i drukčijim tipom slova, jer je alergen, istaknuta je gorušica, odnosno gorušičino sjeme. Od ostalih začina pojavljuju se papar u zrnu, kopar, ili samo "začini", a našlo se i luka i koromača. Nekoliko uzoraka bilo je s čilijem, dva s medom, a jedan s džinom.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Najveća je razlika upravo u količini i omjerima začina: hrvatski krastavci kao i oni koji nam dolaze iz Srbije i Sjeverne Makedonije slabije su začinjeni od njemačkih ili austrijskih, koji su i znatno slađi. I poneki su takvi dobili prolaznu ocjenu pod uvjetom da im je kiselina dobro balansirala slatkoću.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Također, svi članovi kušačkog tima bili su naklonjeniji sitnijim krastavcima, koji su općenito na višoj cijeni, a i viših cijena. Neki su krupniji krastavci i etiketirani kao II klasa, ali se i među njima našlo onih koji su nas ugodno iznenadili hrskavošću i dobrim okusom, pa je bilo i komentara da su takvi, narezani, upravo idealni za sendviče i salate, dok sitnije svi vole grickati cijele.

Spar, Cornichons mit Honig

350 g, 1,85 €, Spar

Ovo nam je preslatko, što nije nužno loše jer i piše da su s medom. Nekima su super, jer imaju i dovoljno kiseline, a i fino su hrskavi. Plus im je definitivno što su ultrasitni.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

NAJBOLJI LJUTI

Spar, Cornichons mit Chili

350 g, 1,72 €, Spar

Sitni, ali dinamitni. Zapravo, fino su pikantni, čak nam ni ne smeta ta žestoka ljutina, koliko slatkoća. No, nekima ni to nije njihov grijeh.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

S Budget, Krastavci 6-9 cm

670 g, 1,59 €, Spar

par Dosta su veliki. Fini, sočni, lijepo hrskavi. Jako dobri. Baš super za veliki krastavac. Njega bismo stavili u sendvič ili u francusku salatu. Zamjerka je što ima prejak miris po octu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

S Budget, Krastavci 3-6 cm

670 g, 1,98 €, Spar

Slatki su i hrskavi. Imaju dovoljno kiseline za one koji vole kiselije krastavce. Neki od nas bi ovakve krastavce jeli svaki dan.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Spar, Kleine feine Gurken

670 g, 2,25 €, Spar

Slatki su, ali ono baš kao da je riječ o desertu. Ovo nije kiseli, nego slatki krastavac i jako se osjeti šećer. Nekima među nama ostavlja ružan okus u ustima.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

K plus krastavci, slatko-kiseli, hrskavi, pikantni

670 g, 2,25 €, Konzum

Jako su hrskavi, ali su i jako, jako pikantni. Nismo baš sretni što u tegli ima i potrganih komada, kao da ih je netko već pregrizao. Ipak, uz ljutinu imaju i zanimljivu slatkoću.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

K plus krastavci, slatko-kiseli, hrskavi

670 g, 2,25 €, Konzum

Dosta dobar krastavac. Hrskav, ali na momente i presladak, što baš i ne bismo očekivali kod krastavca koji nije tako deklariran.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Podravka, Krastavci s ginom Sax London dry gin

280 g, 2,19 €, Konzum

A ne, ovo je previše. Loša kombinacija. Zvuči dobro, ali je lošeg okusa, kao po gaziranom piću. Je li ovo krastavac za koktele? Tko bi to pio? Promašaj.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Natureta, Karnišoni s čilijem

280 g, 1,99 €, Plodine

Aromatizirani krastavac, ljutina mu dođe tek u "afteru". Ima neki umjetan miris ili neki preintenzivan začin. Aroma im je sporna. Zbog nečeg "hrenastog" u okusu vrlo su nam čudni.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

NAJBOLJI OD KRUPNIH

K plus krastavci, II klasa

670 g, 1,19 €, Konzum

Na prvi ubod su jako hrskavi. Iskreno, baš su dobri, taman su i kiseli, i slatki, dosta hrskavi. Po većini nas, ovo je pravi krastavac.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

DoOra, Krastavci exclusive

350 g, 2,25 €, Konzum

Ujednačeno sitni krastavci, vrlo hrskavi. Većini su preslani i mirišu nekako metalno, kao na željezo. Samo jednom kušaču je ovo skroz dobar krastavac, čistog okusa

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Sunny Nature Gherkins

670 g, 1,46 €, Eurospin

Ovo su najveći krastavci na kušanju, tek ih je pet-šest u staklenci. Dosta su kiseli, hrskavi su, ali zapravo nemaju dobru teksturu. Pamtit ćemo ih samo po veličini.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Varia Gusto Cornichons in wine vinegar

545 g, 1,72 €, Eurospin

Osjeti se ocat, ali jako. Imaju okus kao da su pokvareni. Super su hrskavi, ali teškog, oporog okusa, onako kao po plijesni. Nikako ne prolaze.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Plodine, Kiseli krastavci

680 g, Plodine

Ovo su baš kapitalci. Izgledaju kao domaći, kakve bi naše mame napravile, a takav im je i okus. Podsjećaju na djetinjstvo, na domaći krastavac. Totalni klasik.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

DoOra krastavci delikates

670 g, 2,39 €, Konzum

Premakani krastavci. Srednje su veliki. Podsjećaju na domaće krastavce, ali nisu hrskavi i nisu kiseli. Dok su jednima dobri, drugima su preblagi u okusu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Green Fields pickled cucumbers klasik

680 g, 1, 59 €, Plodine

Ovi su baš veliki. I mekani su. Podijelila nas je njegova kiselina. jedne je oduševila, a drugima je totalno nezanimljiv. Ipak, ističe se po sočnosti, jer je izvana tvrd, a iznutra mekan i pun soka.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Green Field pickled cucumbers

680 g, 1, 59 €, Plodine

Ovi su krastavci jako slani. Bezlični su, ni hrskavi, ni kiseli. Nimalo nam se ne sviđaju - da postoji kategorija slani, nimalo kiseli krastavci - ova teglica bi pobijedila

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Plodine, Kiseli krastavci

680 g, 1, 86 €, Plodine

Izvrsna hrskavost, ali im se okus, nažalost, brzo ugasi. Kiseline kao da u njima nema. Osjetimo samo sol, a i neke citrusne note, kao da u njima ima limunova soka.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

NAJBOLJI SREDNJE VELIČINE

Zvijezda, Krastavci delikates

670 g, 2,65 €, Konzum

Odličan je, tvrd, hrskav, čisti okus krastavca. Baš odličan krastavac. I nije prekiseo. Totalna svježina, baš je dobar. Top!

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Okusi zavičaja, Kiseli krastavci

670 g, 0,99 € (na sniženju), Lidl

Dosta su miješani, ima i sitnih i krupnih primjeraka, a to nam baš i nije fora. I gumenasti su. Na prvi griz su zaboravljivi, jer je sol ono što prvo i jedino osjetimo.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Freshona, Pickled cornichons

670 g, 1,99 €, Lidl

To su krastavci kakve rijetki među nama vole. Imaju onaj klasični njemački način priprave. Nisu uopće kiseli, nego su slatki, ali su i lijepo hrskavi. Imaju finu aromu, ali nisu čisti krastavci.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Okusi zavičaja, Krastavci delikates

670 g, 1, 85 €, Lidl

Sitni su, lijepi, mali, obećavaju. Izvrsno hrskavi. Imaju u sebi neki čudan začin koji im daje malo metalni okus. Odlične su teksture, ali čudan okus smanjuje dobar dojam.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

K-classic, Knackig-würzige Cornichons

670 g, 1,99 €, Kaufland

U ovim se krastavcima baš jako osjeti luk, pa po njemu imaju i miris. Većina zaključuje kako im je ovo iskustvo jako loše te bi im propala teglica da je imaju kod kuće.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

K-classic, Favourites, Premium Cornichons mit feiner Honignote

330 g, 1,85 €, Kaufland

Očekivano su slatki s obzirom na to da na njima piše da su s medom. Tko voli takve, svidjet će mu se. Mi smo se složili kako je u tako maloj teglici definitivno previše šećera, umjesto meda.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

NAJBOLJI DELIKATESNI

Podravka, Krastavci delikates

330 g, 2,52 €, Kaufland

Jako su hrskavi, dosta su kiseli. Dva ovakva uz komad mesa bila bi nam dovoljna. Super su teksture, odlične veličine i čistog okusa, bez aromatizacije.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

K-classic, Favourites, Krastavci delikates

670 g, 2,19 €, Kaufland

Kiselina im je preagresivna, s tim da nije ušla u krastavce. Kao da plivaju u kiselini. Nisu jednake tvrdoće, neki su iznimno meki, a drugi savršeno hrskavi.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

DROGA delikatesne kumarice

680 g, 2,25 €, Kaufland

Sitniji su, ali imaju neki zemljasti okus. Rekli bismo "zagasiti" i opori. Uglavnom smo se složili kako bismo ih nakon prvog griza bacili jer bismo pomislili da su pokvareni.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

K-classic, Würzig-scharfe party Gurken

530 g, 1,65 €, Kaufland

Srednje veličine. Na prvu nam se ne sviđaju jer imaju neki težak začin koji se osjeti i u mirisu i u okusu. Gnjecavi su, nisu ni ljuti, a bome ni kiseli.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Baroni krastavci, II klasa

680 g, 1,59 €, Kaufland

Puno su obećavali, a tako malo dali. Miris im je kao kad otvorite stari ormar, po vlazi, možda čak i plijesni. Poželjeli smo ih brzo zaboraviti, a neki su se pravili i da nisu doživjeli ovo iskustvo.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

NAJBOLJI ZA SENDVIČ

K-Classic, Süβ-würzige sandwich Gurken in Scheiben

530 g, 1,69 €, Kaufland

Ne mirišu fino, ali su fini. I taman su lijepo rezani za sendvič. I dok tek jedan među nama nije bio sretan, drugi su rekli kako bi ih jeli u svakom sendviču. Za rezani krastavac i veliki krastavac rubovi su mu super hrskavi.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Podravka, Krastavci klasik

660 g, 2,25 €, Kaufland

Nisu nimalo hrskavi, dapače, jako su mekani. Na prvi miris se osjeti čudan izbor začina, pa je netko od nas dobro zaključio kad je rekao - bez ovih se krastavaca može živjeti.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

NAJBOLJE ZAČINJENI

K-classic, Auslese Gewürzgurken würzig

670 g, 1,86 €, Kaufland

Jako su aromatični. Ipak, ne sviđa nam se što su veliki. Intenzivni su, i slatki, i kiseli, i začinjeni. Ovo bi bio idealan krastavac za staviti u kebab. Omjer slatkoće i kiseline mu je super.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Bonduelle, Delikatesni krastavci

550 g, 3,05 €, Kaufland

Maleni su i izgledaju obećavajuće. Ali, onda smo ih kušali... i svi odreda doživjeli ultimativno razočaranje. Kako mogu biti tako mali, a tako mekani?! Baš tragedija, to ne očekuješ od sitnih krastavaca.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

K-classic, Krastavci

670 g, 1,59 €, Kaufland

Poveći su. Konkretni. Dobri su, imaju malo drugačiji šmek. Za velike su zapravo dosta hrskavi. Kiseli su, ali i gorki. Ovakav bismo krastavac rezali u sendvič.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Vitaminka, krastavci delikates

320 g, 1,86 €, Panda trgovine

Iako kiseli, srednje su hrskavi. Malo su slani, malo pikantni i u njima nema previše šećer, a nedostaje im i kiseline. Neki su ga poželjeli zaboraviti nakon kušanja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Vitaminka, krastavci delikates

670 g, 2,92 €, Panda trgovine

Nisu kao mala teglica. U velikoj baš nedostaje kiseline. Kao da su u soku od naranče ili u nečem drugom citrusnom, ali to nije ocat. Većina se složila da bi ovu teglicu rado preskočila da je znala što ih čeka.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:20