Kušen i Dusper i ove godine u Hrvatsku dovode zvučna imena svjetske vinske scene

 Ognjen Karabegović/Press
Ulaznice po promotivnoj cijeni u prodaji su do 16. veljače, a osim masterclassova organizatori su najavili i tematske večere u poznatim zagrebačkim restoranim

Treće izdanje najznačajnije međunarodne poslovne vinske smotre u Hrvatskoj - Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2024. (VAPT 2024.), u organizaciji tvrtki Acrobat D&M i Vino-Trade, na čelu kojih stoje dva uspješna vinska uvoznika i distributera Dino Kušen i Juraj Dusper, održat će se 1. ožujka u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn.

I dok je prvo izdanje vinske smotre Acrobat portfolio tasting 2020. održano u prethodno spomenutom zagrebačkom hotelu, drugo se izdanje događanja pod nazivom Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2022. na kojem su tvrtke Acrobat D&M i Vino-Trade udružile snage, održalo u opatijskom Hotelu Kvarner. Stoga se, prema riječima Dine Kušena, "ove godine dite vraća materi".

Vino-trade Acrobat portfolio tasting je značajan i hvale vrijedan projekt, za sve profesionalce, kao i za one željne stjecanja novih znanja i širenja postojećih vidika u enogastronomiji. Naime, ova popularna i sada već tradicionalna manifestacija, koja okuplja zaljubljenike u vrhunsko vino i gastronomiju postaje sve popularniji način edukacije i okupljanja profesionalaca, ljubitelja vina, vinske kulture, vrhunskih destilata i gastronomskih užitaka.

"Svake godine sve više rastemo, imamo sve više izlagača, i ove godine imamo puno premijera i to ne samo u vinu. S ponosom najavljujem da je tvrtka Acrobat 6. siječnja 2024. postala prvi licencirani zastupnik Kobe govedine iz Japana, zatim soje i novih vinara", istaknuo je Dino Kušen, vlasnik tvrtke Acrobat D&M.

Vinska smotra otvorena je za sve zainteresirane vinare, kako strane tako i domaće, rekli su organizatori naglasivši: "Domaćim vinarima poziv je uvijek otvoren. Ne zatvaramo vrata onima koji prepoznaju ovaj događaj, pa pozivamo sve hrvatske vinare da nam se pridruže".

image

Dino Kušen

Ognjen Karabegović/Press

Ekskluzivna imena svjetskih vinarija i najavljene premijere doprinose kvaliteti i zanimljivostima događanja. Na dosadašnjim vinskim smotrama tako smo mogli kušati vina nekih od najznačajnijih imena svjetske vinske scene, kao i destilate cijenjenih svjetskih destilerija i vrhunska maslinova ulja. Na trećem izdanju VAPT-a predstavit će se više od 80 izlagača, među kojima su organizatori najavili prestižna imena vinskog svijeta poput J. Lassalle Champagne, Philipponnat Champagne, Domaine Olivier Leflaive, Billecart Salmon, Jacques Prieur, Bastianich Winery, Gaja Winery, Frescobaldi Winery, Champagne Louis Roederer, Jermann, Biondi Santi, Joseph Drouhin, Jean Marc Brocard, Lopez Heredia, Torres...

Unikatnost događanja popraćena je i novitetima, a popis će se nadopunjavati do 1. ožujka: Caviar de Riofrío, Kobe Fukuju sake, soja sosevi Adachi i Suehiro, aceto balsamico Acetaia Sereni, Domaine Jacques Priuere, Benanti, L‘Acrobate Gin, Quinta do Noval, IDDA, Champagne Philippe Gonet, Pierre Peters Champagne, Château de Chamirey, Domaine des Perdrix, Domaine de la Garenne, Mezzei, Les Bienheureux El Pasador Ron de Oro XO i vinski rashladni uređaji EuroCave...

"Ove smo si godine zaista dali truda i po pitanju kvalitete te su i masterclassovi jači nego ikada. Dakle, nudimo vrhunski proizvod, uslugu, iskustvo i sadržaj. Kao i uvijek fokusirani smo na profesionalizam, na ljude koji su zaljubljenici i strastveni kupci takvih proizvoda", rekao je Juraj Dusper, direktor Vino-Tradea.

Pored masterclassova, na kojima će polaznici imati priliku otkriti tajne proizvodnje vina eksluzivnih proizvođača i kušati vina posebnih godina, moći će prisustvovati i kulinarskim radionicama.

image

Juraj Dusper

Ognjen Karabegović/Press

Na prvom masterclassu, od ukupno pet vinskih, moći će se kušati visoko kvalitetni šampanjci šampanjske kuće Champagne Billecart-Salmon koje će prezentirati Antoine Roland-Billecart, sedma generacija obitelji na čelu ove šampanjske kuće. Drugi je posvećen vinima Domaine Jacques Priuere, dragulju Burgundije, kojega će voditi vlasnik Jean-Baptiste Souillard. Treća edukativna radionica namijenjena je vinskoj kući R. López de Heredia čiji je utemeljitelj don Rafael López de Heredia y Landeta. Njihov vinski opus predstavit će María José López de Heredia, vlasnica i José Luis Ripa, komercijalni direktor. Sljedeća majstorska radionica rezervirana je za jedinstvena Château Lafite Rothschild vina, a njihovu vertikalu predstavit će pobjednik 26. prvenstva sommeliera Hrvatske, mladi i perspektivni Kristijan Harjač. Peti masterclass ugostit će vinariju Opus One koja je u partnerstvu dviju najuglednijih osoba iz Bordeauxa i Napa doline, baruna Philippea de Rothschilda iz Château Mouton Rothschilda i Roberta Mondavija. O njihovim vina govorit će direktor izvoza Charlie Matthews.

Prvi kulinarski masterclass namijenjen je proizvođaču prvoga organskog kavijara na svijetu Caviar de Riofrío. Čisti okus i glatku teksturu prezentirat će voditeljica razvoja robne marke Léa Fallourd. Druga majstorska radionica posvećena je modernoj obiteljskoj tvrtki Blázquez i "pata negri", šunki od autohtone crne svinje, simbolu Španjolske, koju će voditi Daniel Collazos iz Sektora međunarodnog poslovanja.

Na majstorskoj radionici destilata, koju će voditi regionalni direktor izvoza Edgard Kappelhoff-Lançon, kušat će se prvi i jedini francuski viski od 100 % trostrukog slada cijenjene francuske destilerije Bellevoye Whisky, vođene krativnim dvojcem Jeanom Moueixom i Alexandreom Sirechom.

Naglašavajući kulturni, gastronomski i sociološki značaj cijeloga događanja, vinski festival će biti objedinjen svečanim eno-gastronomskim tematskim večerama.

U zagrebačkom restoranu ManO2 održat će se svečana večera posvećena najboljim vinima vinarije TEMPOS Vega Sicilia na kojoj će prisustvovati i vlasnik vinarije don Pablo Álvarez Mezquíriz, dok će tematska večer u japanskom restoranu Takenoko bit će rezervirana za uživanje u Kobe govedini i Kobe Fukuju sakeu.

NE PROPUSTITE!

Za vinski događaj VAPT 2024. u prodaju će biti pušteno 100 ulaznica po prigodnoj cijeni od 120 eura do 16. veljače, dok će se ostale ulaznice moći kupiti na dan događanja po cijeni od 150 eura.

Cijene vinskih masterclassova kretat će se između 150 do 300 eura, ovisno o radionici.

VAPT je jedini festival na svijetu gdje se vina kušaju iz prestižnih Zalto čaša čija će kaucija po komadu iznositi 50 eura. Vinska poslovna smotra otvorit će svoja vrata posjetiteljima u 9 sati i trajat će do 18 sati, dok je službeno otvorenje predviđeno u 13 sati.

Sve novosti vezane uz Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2024. možete doznati na njihovoj službenoj stranici te Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:51