KUŠALI SMO

Kutjevački Rosé premium 2023 elegantno je vino provansalskog profila koje će svi voljeti

U starim podrumima vinarije Kutjevo d.d. glavni enolog Ivan Marinclin premijerno nam je otvorio Rosé 2023 iz premium linije

Dolazi vrijeme ružičastih vina, vinari pune butelje i uskoro će ih pustiti u prodaju. Svake godine traži se još više roséa, popularnost im neprestano raste, a dobra je vijest i to što se čak i veliki vinari sve više odlučuju za suhe varijante.

Prije dva ili tri tjedna u podrumu Kutjeva d.d. glavni enolog te velike vinarije Ivan Marinclin premijerno nam je otvorio butelju njihova Roséa iz berbe 2023., koji ovih dana putuje na police restorana i barova. Riječ je o vinu koje je namijenjeno isključivo za HoReCu. Taj se rosé od onoga dostupnog u trgovinama, osim po etiketi, boci i čepu, razlikuje i po sortimentu. Naime, premium je kupaža 60 % pinot noira i 40 % zweigelta, a punjen je u burgundske boce s plutenim čepom. Redovni rosé Kutjeva d.d., u bordoškim bocama s navojnim čepom i drukčijom etiketom, sastoji se od zweigelta, cabernet sauvignona, malog dijela frankovke, a može u njemu biti i nešto pinot noira koji ne završi u premiumu, te syraha.

image
Privatna Arhiva/

Novi je rosé provansalskog tipa, čini nam se još bljeđe nježnije boje nego prije, suh je i miriše na ruže i šumsko voće, a u ustima je voćno slastan. Ima umjerenih 12 % alkohola.
- Svi su naši roséi suhi - kaže Marinclin. - Ja od 2015. redovito odlazim na Pro Wein gdje mi je jedna od zadaća bila i da pratim trendove ružičastih vina, čija je popularnost u stalnom porastu, kako bismo ih u najboljem izdanju uklopili u našu proizvodnju. Rosé provansalskog tipa, dakle suh, po stilistici mi se najviše svidio - iako je njima glavna sorta grenache, a mi smo trebali naći način da ga uklopimo u naš kontekst. Ovaj naš Rosé je lagan, pitak, voćan, pinot mu daje eleganciju, zweigelt svježinu i tu lijepu pitkost. Ima 4 grama ostatka šećera - osobno, taj prijelaz između suhog i polusuhog, dakle između 4 i 5 grama šećera, čini mi se najužitnijim, no nastojimo ostati u donjem registru. Jer, suha su vina iskrena, tu se nema što kamuflirati.

image
Ranko Suvar/Cropix

Kutjevo d.d., doznajemo, proizveo je 100 tisuća litara roséa 2023., od čega je 35.000 litara premium linije.

- To je najviše dosad, ali i opet će se tražiti boca više. Uvažili smo sugestije ugostitelja, ponajprije na prezentacijama u Dalmaciji - oni su tražili isključivo bocu s plutenim čepom i taj provansalski lom, laganu, nježnu boju lukovice, lososova mesa. Ovaj je Rosé posljednje tri godine proglašavan najboljim iz kontinentalne Hrvatske i mislim da smo opet s njim u samom vrhu - zaključuje Marinclin.

Premium Rosé 2023 izvrstan je primjer kako i velike vinarije mogu proizvesti zaokružena i elegantna svježa vina koja se mogu piti već nekoliko mjeseci nakon berbe i - popiti do kraja ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:09