ZABORAVLJENI RECEPT

Labinjonski krafi jedna je od autohtonih istarskih slastica koja se ljubomorno čuva od zaborava

 Mario Kucera/
Dok restorani ne otvore svoja vrata pokušajte doma pripremiti slasticu punjenu sirom, a prvo prilikom kušajte i autohtone

Kao i u Italiji, tako se i u Istri tjestenina jede svakodnevno. One domaće uvijek imaju prednost od kupovnih, a ta istarska domaća pašta poput fuža, pljukanaca, šurlica, pasutica, pasutičica, tajadela, štracada, mafregula… spaja se s gulašom od divljači, žgvacetom od kokoši, s tartufima, sirom, pršutom, pancetom, škampima… Ipak, jedna vrsta tjestenine koja je ujedno i najpoznatije jelo labinskog kraja jesu labinjonski krafi.

image
Mario Kucera/

Ne, nije riječ o nikakvim krafnama nego o tijestu koje se puni slatkim nadjevom od sira i koje je vrlo slično raviolima. Krafi se rade i u ostalim krajevima Istre, no posebnost ovih labinjonskih jest da su oni uvijek slatki i kao takvi se tradicionalno poslužuju kuhani s pečenom kokoši i povrćem. Možda zvuči čudno da se slatki kuhani jastučići poslužuju s kokoši. Možda, no ova kombinacija sjajan je spoj i tko god ju je izmislio, zaslužuje svaku pohvalu.

- Nekad su se krafi jeli u specijalnim prilikama, na slavljima poput vjenčanja kada su se uvijek služili između juhe i glavnog jela. Zamastili bi se umakom od kokošjeg pečenja, a u bogatijoj varijanti služili su se sa žgvacetom od kokoši. Slatki krafi odlično se spajaju s blagim mesom peradi i slatkastom mrkvom, a taj recept su i mene naučile moje mama i nona. - svojevremeno nam je ispričala Jasna Pušec koja nam ih je pripremila za jedan editorijal Dobre hrane u labinskom restoranu Velo kafe.

Istra ne obiluje autohtonim slasticama i zato ljubomorno čuva od zaborava nekolicinu koja se radi u ovom kraju. Krafi su se uvijek služili u vrijeme velikih blagdana poput Uskrsa i Božića, a pogotovo pamtimo one Jasnine flambirane u karamel umaku. Labinjonske krafe i cijelu priču o gastro kulturi i tradiciji Labinštine najljepše je upoznati baš tamo u istočnom dijelu Istre, u Labinu, Raši, Vozilićima, Kršanu, Plominu, Trgetu, tamo gdje se mogu omirisati i okusiti sve osve posebnosti ovog kraja. Njima u čast održava se i festival, Krafifest i to 25. srpnja.

Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • voda
  • Za nadjev:
  • 300 g mladog sira
  • 200 g suhog naribanog sira
  • 1-2 žlice grožđica namočenih u rakiji ili rumu
  • limunova korica
  • jedno žumance
  • šećera prema ukusu
  • krušne mrvice po potrebi i vanilija

Umijesiti glatko tijesto, ostaviti ga da malo odstoji pa ga razvaljati jako tanko. Pomiješati sastojke za nadjev da se dobije jednolična smjesa. Nadjevu dodati malo krušnih mrvica ako je rijedak. Tijesto izrezati na široke trake, rasporediti nadjev i preklopiti drugim komadom tijesta. Pomoću kalupa ili čaše izrezati krafe na željeni oblik. Možete ih spojiti vilicom. Skuhati krafe, preliti ih masnoćom od pečenja i poslužiti s mesom i povrćem ili uz žgvacet, a možete ih samob preliti rastopljenim maslacem i posuti naribanim sirom. Kao slastica mogu se pržiti u ulju ili se skuhati i preliti umakom od karamela s vrhnjem koji se flambira rakijom. U karamel možete dodati i malo višnjevca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:13