TRADICIONALNI RECEPT

LABINJONSKI KRAFI: Tradicionalan recept koji nikako ne smije pasti u zaborav!

 Mario Kučera / Hanza Media
Kao i u Italiji, tako se i u Istri tjestenina jede svakodnevno. One domaće uvijek imaju prednost od kupovnih, a ta istarska domaća pašta poput fuža, pljukanaca, šurlica, pasutica, pasutičica, tajadela, štracada, mafregula… spaja se s gulašom od divljači, žgvacetom od kokoši, s tartufima, sirom, pršutom, pancetom, škampima… Ipak, jedna vrsta tjestenine koja je ujedno i najpoznatije jelo labinskog kraja jesu labinjonski krafi.

Ne, nije riječ o nikakvim krafnama nego o tijestu koje se puni slatkim nadjevom od sira i koje je vrlo slično raviolima. Krafi se rade i u ostalim krajevima Istre, no posebnost ovih labinjonskih jest da su oni uvijek slatki i kao takvi se tradicionalno poslužuju kuhani s pečenom kokoši i povrćem. Možda zvuči čudno da se slatki kuhani jastučići poslužuju s kokoši. Možda, no ova kombinacija sjajan je spoj i tko god ju je izmislio, zaslužuje svaku pohvalu.

- Nekad su se krafi jeli u specijalnim prilikama, na slavljima poput vjenčanja kada su se uvijek služili između juhe i glavnog jela. Zamastili bi se umakom od kokošjeg pečenja, a u bogatijoj varijanti služili su se sa žgvacetom od kokoši. Slatki krafi odlično se spajaju s blagim mesom peradi i slatkastom mrkvom, a taj recept su i mene naučile moje mama i nona. - kaže Jasna Pušec, chefica labinskog restorana Velo kafe.

Labin restoran Velo kafe
KRAFI pripremila  JASNA PUSEC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Smješten na centralnom labinskom trgu, Velo kafe na svom jelovniku ima, naravno, i krafe, koji se ovdje pripremaju i kao slastica i to flambirani u karamel umaku ili prženi u ulju. Jasna je od onih osoba koje drže do svog, do običaja svoga kraja, do hrane na kojoj je i sama odrasla i zato promovira krafe od 1985. godine kada ih je stavila na meni u Velom kafeu.

- Krafi su naš ponos, to su oduvijek radile naše none, mame, tete...Svi ugostitelji u Labinštini rade na tome da oni ne padnu u zaborav. Uostalom, mi ovdje u Istri nemamo tradiciju pečenja kolača, po tom pitanju Istra je prilično siromašna, imamo par sitnih kolačića, a sve to slatko dolazi od Talijana - objašnjava.

- Kako me krafi prate od djetinjstva kada su uvijek bili na stolu za Uskrs i Božić, tako me prate i danas i idu sa mnom gdje god pođem - kaže Jasna, pojasnivši kako ih priprema gdje god je put nanese.

Labin restoran Velo kafe
KRAFI pripremila  JASNA PUSEC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Labinjonske krafe i cijelu priču o gastro kulturi i tradiciji Labinštine najljepše je upoznati baš tamo u istočnom dijelu Istre, u Labinu, Raši, Vozilićima, Kršanu, Plominu, Trgetu, tamo gdje se mogu omirisati i okusiti sve osve posebnosti ovog kraja.

Recept za domaće labinjonske krafe

Labin restoran Velo kafe
KRAFI pripremila  JASNA PUSEC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:15