BISTRO POGODAK

Lari & Penati u dobroj formi i nakon deset godina, kultni sendvič jedan je od najboljih u gradu

 Damjan Tadic/Cropix
Već godinama je ovaj bistro u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici dobra adresa za druženja šmekera, bonkulovića i gurmana

Zagrebački bistro Lari & Penati i nakon deset godina postojanja, i dalje održava svoju kvalitetu te svakodnevno privlači brojne Zagrepčane koji za ručak vole pojesti ukusan obrok za nevelik novac.

Više puta počastili smo se njihovim BBQ svinjskim rebarcima s krumpir salatom za brzi ručak, no ovaj put odlučili smo zasjesti i uživati u jelima, od predjela do deserta. U ovo prijelazno razdoblje još je uvijek moguće sjediti na terasi, koju su samo polovično otvorili na dan našeg posjeta, pa smo odlučili ignorirati radove koji se odvijaju odmah do bistroa i sjesti na zrak. Oni osjetljiviji na buku i željni malo ugodnije atmosfere, svakako bi trebali rezervirati mjesto za jednim od visokih stolova u unutrašnjosti, no mi se nismo dali smesti.

Odlučili smo kušati njihovu pileću juhu s povrćem (35 kn), što se pokazalo kao sjajna odluka, jer je na prohladni dan došla kao lijek. Osim što je bila riječ o finoj domaćoj juhi, koja miriši na daleko, došla je na stol vruća i puna komadića meke piletine, mrkve i rezanaca, te je predstavljala ukradeni trenutak s nedjeljnog obiteljskog ručka.

image
DR 2022 Lari i penati

Za glavna jela odabrali smo njihov klasik, Reuben sendvič od marinirane govedine sa sirom, slatkim kupusom i kiselim krastavcima (65 kn), kao i ragout od goveđeg repa s palentom od bijelog kukuruza (70 kn). Tome smo odlučili dodati i krumpire, koji dolaze preliveni umakom od pečene paprike (25 kn).

image
DR 2022 Lari i penati

Sendvič je stigao na drvenoj dasci s posudicom malih kiselih krastavaca koji su se sjajno uklapali. Između dvije tanke, ali dugačke kriške raženog kruha sa sjemenkama, nalazilo se nekoliko slojeva govedine, uz sitno narezani kupus, a sam sendvič obilovao je rastopljenim sirom, što ga je činilo još sočnijim. Usto je došao dodatno tostiran, topao i hrskav, a zbog kombinacije okusa i dobrog teka, pokazao se kao odličan izbor. Ragout s palentom bio je zapravo dosta nježan.

image
DR 2022 Lari i penati

Meso je bilo meko i raspadalo se pod vilicom u ukusnom umaku, kojem bi dobro došla koja kap vina više. Sama palenta bila je ugodna u ustima, meka i lijepe teksture te se sjajno slagala s mesnim umakom. Cijelo jelo došlo je s mnogo naribanog sira koji je ragoutu davao malo žestine. Krumpiri su nas iznenadili, i zbog njih bismo se vratili čak i u trenutku kada nismo previše gladni, ali želimo nešto sitno podijeliti za stolom. Umak od paprike bio je odličan, aromatičan, te ga je čak bilo mnogo, a krumpiri narezani na polovice bili su iznutra kremasti, dok su izvana bili neočekivano hrskavi. Za desert smo odabrali obje dostupne opcije, što su u tom trenutku bile torta od tamne čokolade (18 kn) i krostata od šljiva (23 kn).

image
DR 2022 Lari i penati
image
DR 2022 Lari i penati

Torta od tamne čokolade prava je kalorijska bomba, bogata i raskošna, s malo rjeđim preljevom od karamele, za koji su nam objasnili da u njega dodaju sok naranče i njenu naribanu koricu. Krostata je imala jednostavno tijesto i debeli sloj sočnih šljiva. Niti jedan niti drugi kolač nisu bili preslatki, već umjesto toga, blago trpki i kiselkasti, što je u moru preslatkih kolača u ponudama restorana pravo osvježenje.

Hrana: 9/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:13