Upravo objavljeno

Lijepe vijesti za Hišu Franko, stigla im je i treća Michelinova zvjezdica!

Tako je restoran chefice Ane Roš postao i prvi u Sloveniji koji nosi ovo priznanje poznatog vodiča, a u vodiču je i novi restoran s dvije zvjezdice!

Hiša Franko, vlasnice i chefice Ane Roš, postao je prvi slovenski restoran s tri Michelinove zvjezdice, pohvalila se poznata slovenska chefica na službenom Instagram profilu restorana.

"Kuhinja Ane Roš Stojan savršen je odraz njezine snažne, odlučne, otvorene i prijateljske osobnosti. Njezin jedini dugi degustacijski jelovnik prikazuje jela koja su puna intenzivnih i odlučnih okusa bez polovičnih mjera. Svaki je slijed pravo otkriće, a iako je svako jelo bilo nezaboravno, posebno je ostao u sjećanju kukuruzni beignet s fermentiranom ricottom, dimljenom ikrom pastrve i divljim vlascem (specijalitet kuće koji je uvijek na jelovniku), kao i 2 dana sušena pastrva s ribljim umakom od smeđeg maslaca s hrenom. Kao savršenu nadopunu vašem gastronomskom doživljaju, odaberite jedno od vina iz bogate vinske karte ili odaberite jednu od tri opcije sljubljivanja, od kojih je jedna bezalkoholna i sadrži domaće piće. Odlučite li se ovdje prenoćiti, jednako se preporučuje obilan i vrlo šaren doručak", stoji u Michelinovom vodiču koji je Hiši Franko i ove godine dodijelio i zelenu zvjezdicu.

Podsjetimo, Hiša Franko na čelu s Anom Roš polovicom lipnja 2020. dobila je dvije Michelinove zvjezdice i to kao jedna od rijetkih u svijetu koja je toliko zadivila Michelinovu komisiju da su njezin restoran odmah odlikovali s dvije zvjezdice.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Moram priznati da prije same objave nisam puno razmišljala o tome kako će se stvari razvijati što se tiče Michelina, ali večer prije imala sam grčeve u želucu. Cijeli dan mi je u magli i osjećam se kao da sam ga provela u nekom balonu iz kojeg sam povremeno izlazila. Odmah ujutro uništila sam haljinu koju sam trebala obući, istovremeno sam bila toliko umorna jer mi je u fokusu bilo otvaranje restorana nakon što je tri mjeseca bio zatvoren. To je samo po sebi teško jer je koronavirus utjecao na ljudsku psihu, svi su osjetljiviji, a emocije su izraženije", ispričala je za Dobru hranu samo dan nakon dodjele priznanja.

Njezina Hiša Franko nalazi se u Kobaridu, u dolini Soče, te je na popisu 50 najboljih svjetskih restorana od 2017. godine.

Međutim, iako je važnost Michelinovih zvjezdica neupitna za zemlju, jer je postavlja na gastronomsku kartu svijeta, nerijetko ćete čuti Anu kako kaže da bi svijet bio daleko bolje i opuštenije mjesto bez njih jer se od vas ipak očekuje određeno ponašanje, pa više nije uputno da se njezina djeca igraju u blizini restorana ili da vam se mačka vrzma oko nogu.

Cijelu priču o Ani Roš i njezinom nagrađenom restoranu, pročitajte ovdje.

Pored Hiše Franko, velika je vijest i kako je3 Restaurant Milka na jezeru Jasna u Kranjskoj Gori dobio drugu Michelinovu zvijezdicu! Po jedna ide u Restaurant Grič, Gostilnu Pri Lojzetu u Dvorecu Zemono, Restavraciju Strelec, Hišu Denk, Dam boutique hotel & restaurant, Cob experience restaurant i Hišu Linhart Radolca.

Inače, na čelu restorana Milka, u sklopu istoimenog boutique hotela u Kranjskoj Gori, je chef David Žefran koji je iskustvo stekao u restoranima s tri Michelinove zvjezdice, uglavnom u Švedskoj, a koji se u vrijeme pandemije vraća u Sloveniju. Prva zvjezdica stigla je u restoran samo tri mjeseca nakon prošlogodišnjeg otvorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:35