StoryEditor
POD PROJEKTOM INTEGRA LIKA 2020

LIKA QUALITY: Saznali smo sve o projektu koji bi trebao proslaviti ličku janjetinu, bušu i šljivovicu, a Liku učiniti novim turističim odredištem!

Prošli smo petak proveli na Plitvičkim Jezerima, ali ne kako bismo se divili neospornim ljepotama ovog nacionalnog blaga, već kako bismo u poznatoj Ličkoj kući uživali u perjanicama ličke gastronomije, ličkoj janjetini i krumpiru, buši, ličkoj šljivovici te siru škripavcu.
Lika Quality
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Sve to u svrhu predstavljanja projekta Gastro Lika kojemu je cilj brendirati Liku kao gastro-destinaciju i staviti ju na svjetsku gastronomsku kartu gurmanskih užitaka. Projekt Gastro Lika je samo jedan od načina na koji LAG Lika, inače pokretač petogodišnjeg projekta integralnog gospodarskog razvitka Like i Podvelebitskog primorja Integra Lika 2020, pokušava učiniti upravo to da turizam u Lici prestane biti samo slučajnost već da turisti Liku prepoznaju kao destinaciju sa specifičnom gastro-ponudom visokokvalitetne hrane koja potječe s područja Like i Podvelebitskog primorja.

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Na fotografiji: logo Lika Quality.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Lika Quality
 

U tu svrhu je razvijena i oznaka kvalitete pod nazivom Lika Quality koju će nositi isključivo domaći proizvodi iznimne kvalitete, proizvodne sljedivosti i zdravstvene ispravnosti. Oznaka Lika Quality se neće odnositi samo na proizvođače, već će istu oznaku moći nositi i ugostiteljski objekti koji u svojoj ponudi imaju namirnice označene brendom Lika Quality te zadovoljavaju određene uvjete. Sustav brendiranja Lika Quality kreće iduće tromjesečje, kada će se svi potencijalni proizvođači moći prijaviti za dobivanje oznake.

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Na fotografiji: Tomislav Kovacevic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Tomislav Kovačević, voditelj LAG-a Lika
 

Razgovarali smo s Tomislavom Kovačevićem, voditeljem LAG-a Lika koji nam je pojasnio viziju i budućnost projekta.

''Temeljna vizija nam je globalna prepoznatljivost i brendiranje Like i Primorja kao jedinstvene turističke destinacije. Što se tiče oznake Lika Quality, tek kada proizvođači i ugostiteljski objekti oznaku dobiju, onda kreće pravi posao. Do sada smo održali na desetke edukacija kojima je cilj bio stanovništvo, proizvođače i ugostiteljske objekte upoznati s vizijom Integra Like i uputiti ih u buduće aktivnosti.''

 

Ovaj put su u kuhinji Ličke kuće glavni bili Gastronomadi, tim gastro-profesionalaca kojima je cilj bio samo jedan: pokazati da lička gastronomija nije samo janjetina s ražnja i buša na lešo.

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Na fotografiji: Nenad Kralj, Ana Balic, Zoran Simunic, Pantelija Pekic, Robert Ripli.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
 

Što to točno znači otkrio nam je Robert Ripli, jedan od kulinarskih eksperata koji je, zajedno s ostatkom tima, sudjelovao u pripremi tradicionalnih ličkih specijaliteta na nešto drugačiji način.

''Kada ljudima spomenete Liku, prvo što im pada na pamet jest janjetina s ražnja. Nemojte me krivo shvatiti, ja sam veliki izjelica i zbog dobre janjetine s ražnja bih potegnuo ozbiljnu kilometražu, ali problem nastaje u trenutku kada restorani ne uspiju prodati cijelo janje koje su na ražnju okrenuli. Ovaj put nam je cilj pokazati kako se od različitih dijelova ličke janjetine, buše, škripavca i krumpira mogu napraviti recepti koji su i dalje odraz ličke tradicije, ali obogaćuju kartu restorana i gostima pružaju zanimljiviji izbor.''

 

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Na fotografiji: Tomislav Kovacevic, Robert Ripli.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Tomislav Kovačević i Robert Ripli
 

Na meniju koji su Gatronomadi pripremili našlo se čak 13 jela, sve jedno ukusnije od drugog. Ličku bušu su iskoristili za pripremu goveđeg jezika na salatu s mariniranim povrćem, ramsteka na tagliatu, gibanice z mlincima od goveđeg repa i vrata s mišancijom koja je izgledom neodoljivo podsjećala na lazanje te plećke na sporo u senfu.

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Gibanica z mlincima, mišancijom i goveđim repom i vratom
 

Ono što je posebno oduševilo sve prisutne je bio svima nam dobro znani lički hamburger. Ovaj put je on bio pripremljen od ličke buše s ličkom pancetom u domaćem pecivu i s domaćim umakom na bazi ličke base. E to je pravi lički hamburger!

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Na fotografiji: licki hamburger.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Lički hamburger

Za sve vas koji niste upoznati s pojmom basa, radi se o svježem, iznimno mekom siru (najčešće ovčjem) koji konzistencijom podsjeća na vrhnje, a proces njenog dobivanja je prilično dugoročan i zahtjevan.

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Goveđi jezik na salatu s mariniranim povrćem i jajima
 

Basa je samo jedan od specijaliteta kojim se Lika može dičiti, a u ličkom hamburgeru je učinila čudo. Basa je krasila i pečene ličke krumpire u kori s medvjeđim lukom ubranim na lokaciji. Janjetina je pronašla svoje mjesto u marinadi od ličke šljivovice te je zatim pečena na roštilju i poslužena s abšmalcanim mahunama.

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Lička marama
 

Glavnu ulogu je igrala i u gulašu od srca i jetrica, ličkoj marami (janjetina ispod peke s ličkim krumpirom, koromačem i lukom) te confitu na pogači. Gastronomadi su uspjeli probuditi i djecu u nama, posluživši corn cheese škripavac, prženi lički sir u panadi na štapiću.

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Na fotografiji: pohani kozji sir.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Corn cheese škripavac u panadi
 

Budući da je jedan od ciljeva projekta Gastro Lika povezivanje proizvođača i restorana, Ličku kuću su ponudom obogatili proizvođači sira, poput OPG-a Turkalj, sirane Runolist, Lička seljačka tržnica s domaćim džemovima, obitelj Vlainić s domaćim rakijama te šljivovica Budumira Erora. 

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Na fotografiji: Sljivovica Budimira Erora.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Šljivovica Budimira Erora

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Na fotografiji: sirevi OPG Turkalj.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Sirevi OPG-a Turkalj
 

Za kraj ne preostaje ništa drugo no LAG-u Lika poželjeti uspješno provođenje projekta Integra Lika 2020, a sve nas podsjetiti da Lika nije samo lijepa, već i ukusna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 15:04