RECEPT TIHANE LOHINSKI

LJUBAV ČOKOLADE I NARANČE: Iskoristite agrume dok ih još uvijek ima, prhko tijesto obogatite bademima i zasladite se ukusnim tartom!

 Tihana Lohinski,
Koristite agrume dok je njihova sezona, klasično prhko tijesto obogatite bademima i kakaom, pa će biti hrskavije i tamnije, a cijeli tart mnogo zanimljiviji

Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati zbog kojeg ćete željeti da je svaki dan mali petak!

Za prhko tijesto:

130 g brašna
45 g mljevenih badema
25 g kakao praha
1 jaje
100 g maslaca
50 g šećera u prahu

Za kremu od naranče:

4 jaja
300 ml soka od naranče (iscijeđena naranča)
2 žlice limunova soka
naribana korica jedne cijene naranče
2 žlice meda
1/2 žlice gustina
30 g maslaca

Za ganache:

50 ml slatkog vrhnja
50 g čokolade za kuhanje

Tihana Lohinski

Priprema:

U brašno dodajte mljevene bademe pa u to prosijte kakao prah i šećer u prahu te sve pomiješajte. Dodajte na sitno nasjeckan hladni maslac pa prstima umijesite mrvičastu smjesu. Dodajte umućeno jaje da se sve poveže i umijesite prhko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem na jedan sat. Nakon toga tijesto razvaljajte na veličinu kalupa. Vilicom na nekoliko mjesta probušite, na tijesto stavite papir za pečenje i kuglice za pečenje ili grah, da se tijesto ne bi napuhalo pri pečenju, a zatim pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva. Za kremu u loncu pomiješajte jaja, sok od naranče, sok od limuna, koricu naranče, med i gustin. Taj lonac stavite u drugi lonac u kojem je voda pa kuhajte na pari uz neprestano miješanje 15-ak minuta, dok se krema ne počne zgušnjavati. Kremu maknite s vatre pa joj dodajte na sitno nasjeckan maslac i miješajte dok se maslac ne istopi da dobijete jednoličnu kremu. Procijedite je kroz gustu cjediljku kako biste odstranili eventualne grudice. Za ganache u lončiću zagrijte slatko vrhnje pa ga maknite s vatre i u njega dodajte čokoladu u komadićima. Pustite nekoliko minuta pa dobro promiješajte da se sva čokolada otopi. Pustite da se tijesto i krema potpuno ohlade, a onda kremu od naranče izlijte na tijesto. Odozgo poprskajte čokoladnim ganacheom. Po želji dekorirajte ušećerenim koricama naranče i poslužite ohlađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:29