CRESPELLE

Ljubitelji palačinki i lazanja, ovaj talijanski specijalitet jednostavno morate isprobati

 Shutterstock
Manje poznato, ali više nego ukusno jelo s palačinkama vrlo lako moglo bi postati vaša današnja večera

Spojite komponente talijanskih lazanja i francuskih crepes i vrlo ste blizu formi i okusima talijanskog specijaliteta crespelle. Riječ je o palačinkama koje se pripremaju na klasičan način, od jaja, mlijeka, brašna i uz dodatak otopljenog maslaca, a zatim se dovršavaju na plitkoj tavi, na isti onaj način koji smo i sami godinama usavršavali. Kada se dobiju tanke palačinke zlatne boje, tek tada dolazi onaj zabavniji dio. Naime, da biste palačinke pretvorili u crespelle, važno ih je napuniti dobrim nadjevom, a zatim ubaciti u pećnicu i dobro zapeći.

image
Margouillatphotos

Ovisno o regiji, Talijani palačinke za crespelle presavijaju i pune na različite način. One se mogu zarolati poput cannellona, presavinuti u trokute ili pak slagati kao lazanje, a zatim puniti nadjevima kao što su ricotta i mozzarella, kombinacije različitih kobasica i sireva ili pak špinatom i gljivama. Preljev također varira pa ih tako prije ubacivanju u pećnicu možete utopiti u dobroj dozi umaka od rajčice ili ih zaliti kremastim bešamelom i posipati parmezanom. U nekim dijelovima Italije zovu ih još i scripelle te ih poslužuju zarolane pa umočene u temeljac i posipane dobrim talijanskim sirom.

image
Shutterstock

Osim slanih, u obzir dolaze i slatke varijante crespella pa se tako u talijanskoj regiji Veneto poslužuju punjene nadjevom od jabuka i cimeta. No, bez obzira koji nadjev odabrali, kod ovog će vas jela, sigurni smo, osvojiti baš svaka komponenta. Hrskavi krajevi palačinki, mekano tijesto i sir koji se rasteže savršen su spoj za kasni ručak ili večera. Najbolje od svega, kada je u pitanju punjenje za crespelle, mogućnosti je bezbroj. Tako ga prilagoditi možete samo sebi i svojim ukućanima pa pripremiti jelo koje će s tanjura nestati brzinom munje, bez obzira na dob i ukus onih koji u njemu uživaju. U nastavku donosimo recept za crespelle s gljivama i sirom.

Trebat će vam:

1 jaje

75 g brašna

250 g mlijeka

Prstohvat soli

Maslac za pečenje

400 g gljiva

2 žlice maslaca

200 g sira po želji (gouda ili mozzarella)

Za bešamel:

1 žlica maslaca

2 žlice brašna

300 ml mlijeka

Prstohvat muškatnog oraščića

Prstohvat soli

Dodatno:

20 g maslaca

70 g parmezana

Priprema:

Napravite smjesu za palačinke od jaja, brašna, mlijeka i malo soli. Dobro promiješajte i na dobro zagrijanoj tavi koju ste premazali maslacem pecite palačinke. Na malo maslaca zatim pirjajte gljive. Neka ispuste svu vodu, posolite ih i popaprite pa maknite s vatre kada omekšaju. U dubljoj posudi otopite maslac za bešamel. Pustite da se pojave mjehurići pa dodajte brašno. Dobro promiješajte i postepeno dodajte mlijeko. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a dok se ona zagrijava, složite palačinke. Na svaku dodajte gljive, dio sira i žlicu bešamela. Zarolajte ili preklopite u trokut i slažite u posudu za pečenje koju ste najprije premazali maslacem. Kada ste napunili sve palačinke, prelijte ih ostatkom bešamela i pospite parmezanom. Pecite 15 do 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:43