Ovo je baš dobro

Lonac pašta šute kao umjetnička instalacija u znak jednog od najgledanijih domaćih filmova

 Niksa Stipanicev/Cropix
U bivšoj šibenskoj vojarni JNA otvara se posjetiteljski centar u sklopu kojega je jedna ploča s umjetničkim prikazom izazvala veliku pažnju javnosti

Kultna scena popularnog filma Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku" snimljena je u Kanalu sv. Ante na mjestu gdje se danas nalazi Posjetiteljski centar, a kako bi posjetitelji to i znali jedna od deset postavljenih interpretacijskih ploča ispred centra je i "Pašta šuta"!

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Na njoj je prikazan recept za pripremu ovog jela, a mnogi će se uz nju prisjetiti na poznatu rečenicu iz filma koju izgovara glumica Matija Prskalo. Sigurno se, naime, i površni gledatelj hrvatskih filmova sjeća kultne scene u kojoj poziva svog filmskog supruga, oficira Aleksu, na predaju uz povik: “Vrati se doma, skuvala sam ti pašta šutu”. Ta je uloga kao antologijska uvrštena i u enciklopediju hrvatskog filma.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Interpretacijsku ploču "Pašta šuta" prati i skulptura tog jela u crvenom emajliranom loncu na bijele točkice.

Inače, zahvaljujući EU projektu "Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku - 2. faza", Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije nekadašnju je napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska pretvorila u moderno opremljen centar s info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima zaposlenika.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Što se tiče recepta, morat ćete "potegnuti" do Šibenika i zapisati ga na licu mjesta, recimo samo da u njega ide 1200 g svježih rajčica ili pelata, 1 veća glavica luka, 2-3 režnja češnjaka, 2 žličice šećera, par listića bosiljka, stručak svježeg peršina, sol, papar, origano, tjestenina i parmezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:05