Večera pod zvijezdama

Lošinj je uvijek dobra ideja, ali zbog ova dva virtuoza u kuhinji rado bismo se na otok i preselili

Lošinjski restoran s Michelinovom zvjezdicom ugostio je slavnog Mosesa Ceylana, a uz njegova i jela Michaela Gollenza impresionirao je i etiketama francuske šampanjske kuće Billecart-Salmon

Dobiti stol u restoranu kao što je Alfred Keller u Malom Lošinju za glamuroznu večeru na kojoj se toče pravi francuski i pritom odabrani šampanjci, a na kojoj vam jela spremaju ne jedan, već dva chefa čiji su restorani nagrađeni Michelinom, je doista rijetkost. Zbog toga je odlazak na miomirisni otok na "Billecart-Salmon Bubbles & Michelin Mastery" večeru bio čisti užitak, praćen otkrivanjem novih okusa, spoznaja i stvaranjem doista pamtljivih trenutaka. Dijelom to možemo zahvaliti Antoineu Roland-Billecartu, šestoj generaciji obitelji francuske šampanjske kuće Billecart-Salmon čije su etikete pratile svaki slijed ove posebne večere, dijelom domaćinu - chefu Michaelu Gollenzu koji je u svojoj kuhinji ugostio slavnog Mosesa Ceylana, a dijelom i naslijeđu - pitoresknoj uvali Čikat u kojoj su smješteni Boutique Hotel Alhambra i njegov signature restoran s jednom od najljepših terasa na Jadranu.

image

Moses Ceylan, Antoineu Roland-Billecartu, Michael Gollenz

Antonio Pavela

4-Hands Dinner "u režiji" chefova Michaella Gollenza i Mosesa Ceylana počela je koktelima, pozdravom dobrodošlice Christiana Wolnyja, direktora Boutique Hotela Alhambra i druženjem s chefovima koji su nam pripremili jedinstveno gastro putovanje.

image

Christian Wolny

Antonio Pavela

Za početak su nam posluženi Thai shot Michaela Gollenza s limunskom travom i mentom koji nas je lijepo osvježio i pripremio nepca za ono što će uslijediti - savršeno mazivi humus od rajčice s harisom i ružinom vodom te baba ganoush s pinjolima i sumacom uz fantastično aromatičan Manakish kruh s potpisom Mosesa Ceylana uz koji nam je natočen Billecart-Salmon Brut Rosé, a potom i Brut Réserve.

image

Humus od rajčice i Baba ganoush s Manakish kruhom

Antonio Pavela

Okusima bogat i vrlo profinjen početak večere pratio je Zatar sa sezamom, timijanom i maslinovim uljem chefa Ceylan koji se proslavio 2020. godine, nakon što je njegov restoran osvojio dvije Michelinove zvjezdice i 18 Gault & Millau bodova. Domaćin, chef Gollenz dopunio ga je cevicheom od orade s marakujom i batatom koji ne samo da je efektno izgledao u tanjuru, već je i opovrgnuo teoriju da ovo jelo najbolje paše uz citruse. Marakuja je jednako dobra, ako ne i bolja alternativa.

image

Ceviche od orade

Antonio Pavela

Ottoman cigköfte, koji nam je pripremio chef Ceylan s aromatiziranim bulgurom, hrenom, ayranom i korabom bio je praznik za oči. Okusom nam je vrlo vjerodostojno prezentirao okuse libanonske kuhinje - lijepo izbalansiranih kiselina i začina s hrskavim momentima koje je naprosto divno pratilo odabrani Billecart-Salmon Blanc de Blanc Grand Cru šampanjac po izboru Filipa Veselovca, wine directora Lošinj hotels & villas i voditelja fusion restorana Matsunoki u Malom Lošinju.

image
Antonio Pavela
image
Antonio Pavela

Okuse mora i lokalnih specijaliteta kušali smo u iduća dva slijeda. Chef turskih korijena, kojemu je omiljeno jelo sarma, a koji voli povezivati kulture i graditi mostove svojim avangardnim stilom, pripremio nam je lokalni brancin na armenijski način i ostavio nas zapanjene eksplozijom okusa koju je uspio stvoriti od ove nježne bijele ribe. Posluživši brancin s limunovim octom, kavijarom od pastrve, sjemenkama korijandera i uz emulziju začina, Ceylan je opravdao glas koji ga prati u njegovom švicarskom restoranu.

image

Brancin pripremljen na armenijski način

Antonio Pavela

Mladi austrijski chef koji je 2021. restoranu Alfred Keller donio Michelinovu zvjezdicu "nije mu ostao dužan". Njegove jakobove kapice sa špinatom i šampanjcem jelo su koje bismo rado da ga možemo probati diljem Jadrana. No, kako to nije slučaj, tada vam ne preostaje drugo nego doći na Lošinj. Reći ćemo samo da su božanstveno pripremljene i da je svaki element u tanjuru bio najbolja verzija sebe.

image

Jakobove kapice u šampanjcu sa špinatom

Antonio Pavela
image

Jakobove kapice sa špinatom i šampanjcem

Antonio Pavela

Uz osvježavajuću grejp caipirinhu Antoine Roland-Billecart nam prezentira njegov Cuvée Sous Bois i priču o obiteljskom poslu, koji je započeo njegov pradjed davne 1818. godine, dakle prije više od dva stoljeća. Jedna je to, s ponosom ističe, od rijetkih francuskih šampanjskih kuća u privatnom vlasništvu. To im, kaže, daje prednost pred drugim kućama, jer vinu mogu dati vrijeme da dozre prirodno, bez pritiska tržišta ili korporacije.

image
Antonio Pavela
image
Antonio Pavela

U Boutique Hotelu Alhambra imaju sve glavne Billecart-Salmon etikete i godišta te ih toče na čaše, a imaju i neke kuriozitete, kao što je njihov šampanjac iz 2002. Veselovac dodaje i kako je ovo prvo predstavljanje ove kuće u Hrvatskoj od 2010. godine zbog čega su gosti dobili prigodu kušati posebne etikete, kao što su Billecart-Salmon Cuvee Nicolas Francois Billecart 1998 i Cuvee Nicolas Francois Billecart 2008.

image

Antoineu Roland-Billecartu i Filip Veselovac

Antonio Pavela
image
Antonio Pavela

Inače, dodaje generalni direktor ove šampanjske kuće koju vodi sa svojim nećakom Mathieuom Roland-Billecartom, godišnje proizvedu između 2,6 i 2,8 milijuna boca na 320 hektara vinograda. Nekad davno, otkriva nam, bavili su se i proizvodnjom pive, a posebno lijepo iskustvo u njegovom životu bilo je otkriti u podrumu boce šampanjca za koje u obitelji nisu znali da postoje. Osobno, otkriva nam, rado pije pivo, dolazio je ljetovati u Hrvatsku i zaljubljenik je u jedrenje.

image

Bila je ovo prva Billecart-Salmon prezentacija u Hrvatskoj od 2010.

Antonio Pavela

Billecart-Salmon Vintage Brut 2013 pratio je Cejlanov Black Angus goveđi kebab serviran uz slane jagode, coban salatu, tzatziki i aleppo papar. Sudeći po izgledu, koji je moderna interpretacija ovog tradicionalnog jela, nikad ne biste rekli kako je riječ o kebabu, no jednom kad okusite sve elemente iz tanjura jasno vam je zašto je chef Moses upravo tako nazvao ovo jelo. Meso je bilo besprijekorno ispečeno, ružičasto i meko, ali ne i krvavo. Salata je bila sjajan osvježavajući trenutak u tanjuru, a posebno aromatičan okus jelu dao je kruščić s prženim sjemenkama bijelog i crnog sezama. Ceylan, koji je po vlastitim riječima već sa šest godina zacrtao da želi biti najbolji kuhar na svijetu, ovime je jelom pokazao i utjecaj francuske kuhinje, koja mu je posebno draga.

image

Cejlanov Black Angus goveđi kebab

Antonio Pavela

Za desert smo dobili malo umjetničko djelo. Kolač sa sirom i višnjom te krekerom od maka i sjemenkama bundeve pratio je Billecart-Salmon Demi - Sec. Ovim je tanjurom chef Michael Gollenz pokazao koliko dobro vlada i slasticama, što nerijetko nije slučaj u drugim kuhinjama. I sam nam kaže da je i strpljiv i tvrdoglav pa mu slastice nisu strane. Iako neupitno vjeruje svojem pastry chefu, naglašava i kako je od onih chefova kojemu nije navika očekivati od drugih ono što sam ne zna pripremiti.

image

Desert chefa Michaela Gollenza

Antonio Pavela
image

Terasa restorana Alfred Keller u zalazak sunca na Čikatu

Antonio Pavela

Uz zvukove harfe, sjajne šampanjce i 4-Hands Dinner dvojice virtuoza u kuhinji, možemo samo sjetno zaključiti kako je lijepo živjeti na otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:05