IZAZOVNA VREMENA

Ludost ili ne, prodavači na londonskoj tržnici su otvorili restoran pod vodstvom poznatog chefa!

Turnips Borough Instagram
 Turnips Borough Instagram/
Točno u 17.30 crnim zastorima prekrivaju se police na kojima je stajalo voće i povrće, a na tržnici se služe degustacijski meniji

Turnips u hrvatskom prijevodu znači repa (povrće), ali istovremeno je i naziv prodavaonice voća i povrća smještenoj na najstarijoj tržnici u Londonu - Borough Marketu. Supružnici Fred i Caroline Foster koji stoje iza Turnipsa, starosjedioci su Borough Marketa gdje rade više od trideset godina. Oduvijek se njihovo ime vezalo uz najkvalitetnije namirnice pa ne čudi da su upravo oni opskrbljivali ponajbolje londonske restorane poput Dorchestera, Le Gavrochea i slavnog chefa Nice Ladenisa od njegovih početaka kad je otvorio bistro pod nazivom „Simply Nico” do vrhunca karijere kad je sa svojim restoranom skupio tri Michelinove zvjezdice.

image
Caroline i Fred Foster
Turnips Borough Facebook Page/


Poznanstva i druženja s iznimnim chefovima, otvorila su mogućnost da Fred Foster povjeruje kako će jednom ostvariti svoju želju i sam otvoriti restoran kako je ispričao poznatom gastronomskom kritičaru Jayu Rayneru za The Guardian. Iako, je prvi val globalne pandemije koronavirusa za mnoge ugostitelje i chefove bio poguban, gospodinu Fosteru je omogućio suradnju s mnogobrojnim kuharima koji su se suočili sa zatvorenim vratima vlastitih restorana, a na koncu je i otvorio svoj lokal prije nešto više od mjesec dana i to u sklopu svog prodajnog mjesta Turnips.

image
Turnips Borough Instagram
Turnips Borough Instagram/


Foster je prvenstveno trgovac i njegova roba je po Raynerovim riječima sinonim za besprijekornu kvalitetu, a cijela ideja oko pokretanja restorana započela je ovog proljeća, u ranoj fazi lockdowna zbog korone i to s inicijativom slanja kutija voća i povrća potrebitima ne želeći da namirnice propadnu. Brojni chefovi priskočili su mu u pomoć, a među njima i Thomas Lidakevicius, svojevremeno izvršni chef u jednom od restorana Jason Atherton grupacije (poznatoj po suradnji s chefovima kao što su Pierre Koffmann, Marco Pierre White, Nico Ladenis te Ferran Adria prije no što je otvorio El Bulli). Pomažući potrebitima, Fosterovi su s Lidakeviciusom ubrzo razvili cijelu ideju oko otvaranja restorana.

image
Turnips Borough Instagram
Turnips Borough Instagram/

Može zvučati poprilično ludo otvarati bilo što u ovo neizvjesno vrijeme zdravstvene i ekonomske krize, no oni su odlučili postaviti stolove ispred "kontejnera" unutar kojeg se nalazi mala kuhinjica. Služe degustacijski meni od pet slijedova za 65 funti i to od četvrtka do subote iza 19 sati. Moguće je naravno doći i isprobati samo nekolicinu jela s karte čija se cijena kreće između 5 i 9 funti. Zasad je sigurno kako će raditi do kraja rujna. Sam Rayner ocijenio je ovaj potez vrlo odvažnim, a meni se logično bazira na povrću za koje su zaduženi Fosterovi. Ono što ga je posebno dojmilo je pretvaranje prodavaonice u šarmantni restoran kad se svakog popodneva od srijede do subote u 17 i 30 navlače crni zastori preko polica na kojima je stajalo voće i povrće za prodaju, iznose stolovi i započinje potpuno jedno drugo lice Turnipsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:37