OTVORENA VINISTRA

Luka Rossi: Nije realno uspoređivati se s Toskanom, ali dokazat ćemo da Istra može biti prepoznatljiva vinska regija

 Arhiva Jutarnjeg Lista/
Ovogodišnja Vinistra je izuzetno značajna, prikupljat će se uzorci za svjetsko vinsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles

U subotu svoja vrata otvara "rekordna" Vinistra u Poreču, najveća i najznačajnija izložba vina Istre koja okuplja ne samo vinare, nego i brojne svjetske znalce na enološkoj sceni. Od ovogodišnjeg se izdanja očekuje puno, tim više što će se u dvorani Žatika, gdje se izložba i održava, već ovaj vikend prikupljati uzorci za jedno od najvećih svjetskih natjecanja u vinu Concours Mondial de Bruxelles. Naime, idućeg tjedan u Istru dolazi oko 350 stranih novinara i vinskih znalaca koji će ocjenjivati uzorke pristigle iz cijelog svijeta, a to će biti i odlična prilika za promociju Istre kao vinske destinacije. Jer, kako nam veli predsjednik udruge vinara i vinogradara Vinistra Luka Rossi Istra treba postati svjetski poznata vinska regija. A to još nije.

- Naša su vina poznata turistima s naših eminentnih emitivnih turističkih tržišta, ali na svjetskoj razini još uvijek nismo poznata vinska regija. Ne možemo se uspoređivati s destinacija koje imaju stoljetnu tradiciju. U zadnjih 20 -30 godina otvoreni smo prema svemu. Mlada smo vinska regija. Vinistra je dosad jako puno toga napravila za promociju Istre kao vinske regije, ali nemamo 200 godina tradicije iza nas kao neke druge poznate regije. Zato se ne želimo uspoređivati s Toskanom, Bordeauxom jer to nije realno, ali je realno pokazati kako funkcionira jedna nova vinska regija koja može biti poznata, kaže nam Rossi uoči početka Vinistre. Veli da su baš zato ove godine samostalno nastupali na jednom od najvećih svjetskih vinskih sajmova Proweinu u Njemačkoj.

- Prowein je bio veliki pokazatelj razine na čemu Vinistra trenutno radi. Imati samostalni štand na ovakvom svjetskom vinskom sajmu je dodatna afirmacija Vinistri i Istri. Kolege iz regije bili su jako iznenađeni i podržali su nas, a kod distributera koji rade s istarskim vinarima, pokazali smo ozbiljnost. Činjenica je da istarski vinari relativno brzo ostanu bez vina jer nemamo velike količine, i možda nam izvoz i nije toliko ključan jer većinu vina zbog turizma prodamo u Istri. No, ovaj nam je nastup bio bitan kako bismo dobili na prepoznatljivosti i postali ono što želimo - poznata svjetska vinska regija. To je bio jedan od načina da pokažemo gdje smo. Naši gosti jesu naša najveća reklama i oni šire dobar glas o našim vinima, ali još uvijek nam nedostaje priznanje vinske stručne scene. Ovime pokazujemo da nismo baš nebitni i da nismo tako novi i da imamo što pokazati, veli nam Rossi. Zato se veseli što će brojni vinski znalci doći na ovogodišnju Vinistru koja je ove godine na ocjenjivanje primila rekordan broj uzoraka, a do nedjelje se očekuje i rekordan broj posjetitelja. Još više se veseli i što će od 12. do 14. svibnja 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta u Poreču ocjenjivati više od 10 tisuća uzoraka vina iz 50 zemalja u tri dana na Concours Mondial de Bruxelles koji se svake godine seli u neku drugu destinaciju. Ovo je njihovo prvo gostovanje u Istri.

- Ovo je jedno od najvećih ocjenjivanja vina na svijetu i dosad nikad nisu bili u ovom dijelu svijeta pa je ovo povijesni trenutak za Istru i Hrvatsku te cijelu regiju. U tih par dana idućeg tjedna ugostit ćemo 350 svjetskih ocjenjivača od čega je 200 novinara iz cijelog svijeta. To je najveći vinski događaj za Istru u zadnjih 20 godina. Iskoristit ćemo priliku što su tu te ćemo ih svaki dan voditi po našim vinarijama i restoranima kako bi stekli čim bolji dojam o nama. Vjerujemo da ćemo tako dodatno izgraditi svoj imidž, ističe predsjednik Vinistre. A Istra se uistinu trenutno nalazi u vrlo uzbudljivom razdoblju razvoja vinske scene. Jer osim što se pojavljuje niz novih imena s iznimno kvalitetnim vinima, jako se puno ulaže.Trenutno se investira oko 110 milijuna kuna, najviše zahvaljujući sredstvima Europske unije. Upravo taj novac pomogao je istarskim vinarima da se odluče za gradnju novih podruma i prostora za degustaciju. Tako se trenutno u Istri gradi šest impresivnih novih podruma iz Vinske omotnice koja je financira polovicu iznosa prijavljenih projekata, a najveći dio njih nalazi se na Poreštini. Pojedinačne se investicije kreću od 10 do 25 milijuna kuna. Rossi veli da je to samo nastavak velikih investicija od ranije, ali i trenutak kada dolazi do smjena generacija.

image
Arhiva Jutarnjeg Lista/

- U zadnjih 20 godina istarski vinari jako puno ulažu, ne samo u infrastrukturu, nego i u svoje znanje. Nakon tih 20-tak godina vide se sve veći i veći pomaci. Tu su se uključili europski fondovi koje vinari nisu propustili. Sve ove aktualne investicije se pripremaju već duže vrijeme. Konstantno smo išli lako naprijed, a sada kada se okrenemo nazad vidimo da smo daleko i visoko došli. To nam treba jer nam je potvrda da znamo da možemo. Ujedno to je i nova stepenica, novi početak za još jače etabliranje Istre kao vinske regije. Jer kada postanemo poznata svjetska vinska regija, slijede novi izazovi i nove blagodati. Ujedno, dolazi do smjene generacija, tako da u Istru svaka nova generacija odnosi novu energiju, nov način razmišljanja, ističe dalje.

Što se tiče same manifestacije, Rossi kaže da posjetitelje očekuje niz novina. Prije svega u Žatici neće biti štandova, već će svi vinari biti jednako zastupljeni i u prvom će planu biti vina. Sredinu same dvorane zauzimat će paviljon gdje će se šifrirati vina za Concours Mondial de Bruxelles pa će posjetitelji to moći vidjeti izbliza kako izgleda. Nastupat će 80 vinara, a sve zajedno više od 100 izlagača. Uz vinare bit će tu zastupljene i destilerije, gastro izlagači te vinarska i vinogradarska oprema. Vinistra se zatvara u nedjelju navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:25