OD SORTE MUŠKAT ŽUTI

MAELI DILA: Prvo pjenušavo vino na svijetu napravljeno champagne metodom!

 Mario Kučera / Hanza Media
Pod etiketom Maeli dolazi pjenušavo vino od sorte muškat žuti, prvo na svijetu napravljeno champagne metodom.

Veljača je u Zagrebu u znaku vina. Naime, mnoštvo vinskih događanja, predstavljanja novih berbi i etiketa dogodilo se zadnjih tjedan dana i tu nije kraj. Sve je počelo zaista veličanstvenom večerom u restoranu Noel gdje su se uz kreacije chefa Gorana Kočiša mogla kušati Maeli vina i pjenušci.

Mario Kučera / Hanza Media

Već sljedeći dan Maeli se uz mnogobrojne proizvođače pjenušavih vina iz Hrvatske i Slovenije preselio u zagrebački hotel Dubrovnik gdje se održao 1. salon pjenušavih vina. Ovaj salon ustvari je nastavak ljubljanskog Salona penečnih vin koji se održava četvrtu godinu zaredom. Dva dana kasnije, u hotelu Esplanade, Vinistra je okupila vinske znalce, novinare i sve znatiželjnike na šestom premijernom kušanju mladih malvazija.

Fantazija u čaši

Već u četvrtak, 16. 2. u Westinu se pak održalo En Primeur u organizaciji udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Bregovita Hrvatska koje su predstavile mlada bijela vina berbe 2016., crna vina berbe 2015. te ona starija koja će se tek pojaviti na tržištu. A 25. i 26. veljače čeka nas i Vinart Grand tasting u Laubi gdje će se moći kušati odabrana vina iz Hrvatske i inozemstva. No, vratimo se na početak, na večeru na kojoj je Maeli vina predstavila Elisa Dilavanzo, suvlasnica ove talijanske vinarije čiji se vinogradi nalaze nešto više od 20 km od Padove i 50-ak kilometara od Venecije. Maeli vina odlikuje velika mineralnost, grožđe se uzgaja na vulkanskom tlu, a najbolje rezultate postiže sorta žutog muškata u koju je ova vinarija puno uložila. Bloomberg s Elin Mccoy, poznatom američkom vinskom kolumnisticom, je u top deset vina 2016. uvrstio i Maeli Dilu 2014., pjenušavo vino od žutog muškata cvjetnih i herbalnih aroma.

Mario Kučera / Hanza Media

Ovo fantastično vino u Noelu je posluženo uz tjesteninu od nojevih jaja punjenu gusjom jetrom sa školjkama i pistacijama. Godišnje se proizvede do tri tisuće butelja ovog vina pa smo stoga bili počašćeni s kušanjem izvrsne Dile. Prije Dile poslužen je mutni, suhi frizzante uz kojeg su se grickali čvarci od crne svinje, koji su se topili u Noelovoj kuhinji. A za to je naravno zaslužan genijalac Goran Kočiš. Uz batak, i to od goluba, odlično je išao pjenušavi rose, a fenomenalan komad podimljene crne slavonske svinje sjajno je pratilo crno vino od merlota, caberneta i carmenerea. Slatko na kraju; kokos, kruška i bosiljak te Moscato Giallo Fior d’Arancio, muškat žuti Narančin cvijet - svjež i aromatičan.

Mario Kučera / Hanza Media

Netipična priča

Elisa Dilavanzo muškat je pretvorila u zaista nešto specijalno. Naime, njezina želja je bila od muškata napraviti pjenušavo vino i uspjela je sa svojim timom proizvesti prvi pjenušavi žuti muškat na svijetu koji se radi champagne metodom. Njezina priča je netipična jer ona nije iz vinarske obitelji, no vino je rano zavoljela. Već kao maloj djevojčici dali su joj kušati vina i ta se ljubav u njoj razvijala cijeli život da bi je kasnije pretvorila i u svoju profesiju.

Mario Kučera / Hanza Media

2008. g. krenula se školovati za sommeliera, a nakon Italije otišla je i na edukaciju u Francusku i potom se vratila u rodni kraj gdje je i nastao njezin “unikatni” pjenušavi muškat žuti. - Volim mjehuriće i volim kontraste kako u hrani tako i u vinima, volim mineralnost i ne volim previše balansirana vina. I volim izazove, no nitko nije vjerovao u moju ideju i moj san da od muškata žutog stvorimo pjenušavo vino champagne metodom. Nitko se u to prije nije upustio i smatralo se nemogućim takvom metodom od te sorte dobiti odlično pjenušavo vino. No, uz sjajne ljude koji kao i ja vjeruju u to što rade, uz odlične enologe, agronome, radnike sve je moguće. Naravno, za proizvesti vrhunsko vino potreban je prvo dobar teritorij, položaj na kojemu će se grožđe lijepo razvijati, a idealno je imati brdoviti dio za vinograd, vulkansko tlo i dosta vjetra.

Mario Kučera / Hanza Media

A mi smo sa svim tim blagoslovljeni - kaže Elisa i nastavlja: Snovi se ostvaruju - Uza sve to moraš imati strast, onu ludu strast koja te nosi u poslu i, naravno, znanje i želju za još znanja, jer nikada ne treba prestati željeti, sanjati i provoditi te snove u djela. I divno je kad na kraju proizvedeš prirodno vino koje je odraz regije iz koje jesi. I zaista, Elisa, Maeli vina i chef Kočiš dočarali su nam tu strast koja ih vodi svakog njihovog radnog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:26